«Στόχο για το εγγύς μέλλον» χαρακτήρισε ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Γιώργος Νικητιάδης την εξέλιξη των δύο σχολών ξεναγών στην Κρήτη και τη Ρόδο σε ανώτατες, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Φραγκίσκου Παρασύρη.

Ο υφυπουργός, σύμφωνα με το δημοσίευμα στο newsbeast.gr, υπογραμμίζει ότι θα προχωρήσουν και οι διαδικασίες για το νέο Οργανισμό Λειτουργίας και Οργανογράμματος του ΟΤΕΚ (Οργανισμός Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης) και στο πλαίσιο αυτό θα επιλυθούν διοικητικά-οικονομικά προβλήματα που υφίστανται αλλά και η απολύτως αναγκαία αναβάθμιση των σπουδών, διότι η βελτίωση του τουριστικού προϊόντος της χώρας, σε μεγάλο βαθμό, περνάει μέσα από την ενδυνάμωση και τον επαγγελματισμό του ανθρώπινου δυναμικού που εργάζεται στον κλάδο. «Ο ρόλος του ΟΤΕΚ σε αυτό το πεδίο είναι κομβικός και η κυβέρνησή μας τον στηρίζει με κάθε μέσο», αναφέρει ο υφυπουργός.

Ο κ. Παρασύρης έχει επισημάνει, ότι η Σχολή Ξεναγών στην Κρήτη και μία ξενοδοχειακή μονάδα στο Ηράκλειο Κρήτης, είναι υπό την ιδιοκτησία του ΟΤΕΚ. Όμως, όπως αναφέρει, από τις τέσσερις Σχολές Ξεναγών στη χώρα, δεν θα λειτουργήσουν φέτος οι τρεις, καθώς από το φθινόπωρο θα λειτουργήσει μόνο η Σχολή της Αθήνας.

Όπως αναφέρει ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, οι Σχολές Ξεναγών έχουν έναν κύκλο σπουδών 3,5 ετών, κατά τη διάρκεια του οποίου δεν γίνονται νέες εισαγωγές σπουδαστών. Για το εκπαιδευτικό έτος 2010-2011 λειτουργεί η μία από τις τέσσερις σχολές, καθώς θεωρήθηκε ορθότερο η έναρξη των Σχολών να μη γίνει ταυτοχρόνως, αλλά σε διαφορετικές χρονικές περιόδους η κάθε μία, όπως εξάλλου έχει ζητήσει και η Ομοσπονδία Ξεναγών.

«Η διοίκηση του Οργανισμού και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, με δεδομένο το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας, καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την απρόσκοπτη λειτουργία του Οργανισμού και των Σχολών του ανά την Επικράτεια», σημειώνει ο κ. Νικητιάδης για τον ΟΤΕΚ και διαβεβαιώνει ότι διερευνώνται οι τρόποι για τον εξορθολογισμό των δαπανών του Οργανισμού και την αποτελεσματική ανακατανομή πόρων του προϋπολογισμού.