Εντός των ημερών τοποθέτησε την παύση των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) που παραμένουν ανοιχτές ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σύμφωνα με το real.gr. Η προθεσμία για το κλείσιμο των παράνομων χωματερών, βάσει της δέσμευσής μας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση, εξέπνευσε την 1η Ιουλίου, ωστόσο σύμφωνα με τα συναρμόδια υπουργεία δεν κατέστη δυνατή η κατάργησή τους μέσα στο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Αντίστοιχα αδύνατη αποδεικνύεται και η καταγραφή τους, καθώς, όπως τουλάχιστον εξηγεί εκπρόσωπος του αρμόδιου υφυπουργού Εσωτερικών Πάρι Κουκουλόπουλου με δηλώσεις του στη Real planet, δεν διατίθενται επίσημα στοιχεία σχετικά με τον ακριβή αριθμό τους και τη διασπορά τους ανά την επικράτεια. Ο ίδιος ζητά κατανόηση, διότι ο υπουργός μόλις ανέλαβε καθήκοντα και εκφράζει την πεποίθηση ότι «είναι πολύ λιγότερες από 99» – αριθμό που είχε δώσει πρόσφατα ο υπουργός Περιβάλλοντος.

Οδηγία για τα απόβλητα

Η καθυστέρηση πλέον στο οριστικό κλείσιμο των χωματερών είναι μνημειώδης και φέρνει για μια ακόμα φορά τη χώρα μπροστά στην απειλή των προστίμων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε ερώτηση μάλιστα του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή σχετικά με τις πρακτικές διαχείρισης των αποβλήτων στην Ελλάδα, ο Επίτροπος για το Περιβάλλον Γιάνες Ποτότσνικ απαντά ότι η επιτροπή έχει ήδη ξεκινήσει διαδικασία λόγω παράβασης κατά της Ελλάδας, επειδή δεν έχει ανακοινώσει ακόμα τις διατάξεις ενσωμάτωσης της οδηγίας-πλαίσιο για τα απόβλητα (η προθεσμία έληξε 12/12/10).

Από το ίδιο το υπουργείο Περιβάλλοντος, πάντως, διαβεβαιώνουν ότι το εν λόγω νομοθέτημα έχει ήδη περάσει από την κεντρική νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής και μετά την ενσωμάτωση σχολίων και παρατηρήσεων θα προωθηθεί προς ψήφιση. Ούτως ή άλλως, σύμφωνα με πληροφορίες, η τελική αναφορά της Ελλάδας σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων πρόκειται να αποσταλεί στην Κομισιόν γύρω στις 25 Ιουλίου για να εξεταστεί πιθανότατα στις αρχές του φθινοπώρου.

Περιφερειακός σχεδιασμός

Όσον αφορά τώρα την πρόσφατη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου να μην εγκρίνει την προγραμματική σύμβαση μεταξύ Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ) και γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος επισημαίνουν ότι δεν θέτει σε κίνδυνο τα έργα υποδομής διαχείρισης απορριμμάτων του περιφερειακού σχεδιασμού Αττικής. Αντιθέτως, τονίζουν οι ίδιες πηγές, ενδέχεται να επισπεύσει τις διαδικασίες. Υπενθυμίζεται ότι από 1η Ιουλίου σύμφωνα με τον Καλλικράτη η υλοποίηση του περιφερειακού σχεδιασμού περνάει στην Περιφέρεια. Ωστόσο εκκρεμεί η σύσταση του φορέα διαχείρισης που θα αναλάβει τη δημοπράτηση των έργων.

Πελοπόννη-SOS

Το όλο εγχείρημα έχει αποδειχτεί εξαιρετικά δύσκολο και ειδικά σε ορισμένες περιοχές, όπως στην Πελοπόννησο, σχεδόν ακατόρθωτο. Η περιοχή αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα, καθώς υπάρχουν ακόμα τουλάχιστον 20 ενεργές χωματερές, ενώ δεν έχει καν προκηρυχτεί διαγωνισμός για τις αναγκαίες υποδομές της διάδοχης κατάστασης. Αντίστοιχα προβληματικά είναι και τα νησιά όπου δεν έχει προβλεφθεί κάποια ρύθμιση για τη μεταφορά των σκουπιδιών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της εικόνας που επικρατεί αποτελεί ο πρόσφατος αποκλεισμός της χωματερής Ιερισσού στον δήμο Αριστοτέλη στη Χαλκιδική από κατοίκους της περιοχής οι οποίοι αντιδρούσαν στη συνέχιση απόρριψης των σκουπιδιών στον ΧΑΔΑ. Σύμφωνα με τον Τόλη Παπαγεωργίου, που συμμετείχε στον αποκλεισμό, οι φωτιές στη χωματερή ήταν μόνιμο φαινόμενο, ενώ κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού οι ποσότητες των σκουπιδιών που έπεφταν στον γκρεμό όπου λειτουργεί η χωματερή ήταν τεράστιες, καθώς εκεί κατέληγαν και απορρίμματα από πολλές ξενοδοχειακές μονάδες.

Από την πλευρά του ο δήμος, κατόπιν και των πιέσεων, έκλεισε μέχρι νεωτέρας τη χωματερή της Ιερισσού, η οποία εξυπηρετούσε οκτώ δημοτικά διαμερίσματα, και τα απορρίμματα πλέον θα δέχεται για τρεις μήνες ο ΧΥΤΑ Πολυγύρου.

Βέβαια στην περιοχή είναι ανοιχτές ακόμη δύο χωματερές (Αρναίας και Παναγίας) και μέχρι να κατασκευαστεί ο ΧΥΤΑ της Αρναίας που θα δέχεται τα απορρίμματα της περιοχής θα χρειαστούν, σύμφωνα με τον δήμο, τουλάχιστον δύο ακόμη χρόνια. «Συμφωνούμε με τα όσα έχει ανακοινώσει ο κ. Παπακωνσταντίνου για το κλείσιμο των χωματερών, όμως μέχρι να γίνουν τα έργα πρέπει να μας πουν από το υπουργείο περιβάλλοντος πού θα πηγαίνουμε τα σκουπίδια», αναφέρει ο αντιδήμαρχος Αριστοτέλη, Κώστας Κατσαβαβάκης. Σε εξίσου προβληματική κατάσταση βρίσκεται και η Στερεά Ελλάδα σύμφωνα, με τη Γενική Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας, Καλλιόπη Γερακούδη. «Στη Στερεά Ελλάδα υπάρχουν πολλές χωματερές που ακόμη δεν έχουν παύσει, σε αντίθεση με τη Θεσσαλία, όπου η εικόνα είναι καλύτερη και οι Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) είναι οργανωμένοι και λειτουργούν». Όπως αναφέρει η κ. Γερακούδη, όσο το κλείσιμο των χωματερών καθυστερεί και η απειλή των προστίμων είναι κάτι παραπάνω από ορατή, η κατάσταση στο μέλλον θα είναι πολύ δύσκολη για τους δημότες των περιοχών με ενεργούς ΧΑΔΑ, καθώς σ’ αυτούς θα μετακυλήσουν τα πρόστιμα μέσω των δήμων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook