Την  Παρασκευή 9.9.16, κλιμάκιο της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, με επικεφαλής την πρόεδρο του ΔΣ, πραγματοποίησε περιοδεία στους χώρους του αεροδρομίου Ηρακλείου.

Όπως αναφέρει η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου σε ανακοίνωσή της:

“Η συζήτηση με τους εργαζόμενους στις εταιρίες επίγειας εξυπηρέτησης ανέδειξε τον «εργασιακό μεσαίωνα», που τους έχουν επιβάλλει  οι εργοδότριες εταιρίες του κλάδου, για να εξασφαλίζουν, σε συνδυασμό με την αύξηση των αφίξεων, ακόμα μεγαλύτερα κέρδη.
Χαρακτηριστικά καταγγέλθηκαν ωράρια λάστιχο, κατά βάση σπαστά, σε ορισμένες περιπτώσεις και «τρίσπαστα», χωρίς να εξασφαλίζεται ο ελάχιστος χρόνος ξεκούρασης από βάρδια σε βάρδια. Ότι οι απλήρωτες υπερωρίες, της προσαύξησης νυχτερινών βαρδιών και αργιών είναι κανόνας, όπως και ο εξαναγκασμός πολλές φορές για κόψιμο ρεπό.

Οι εργάτες φορτώνουν και ξεφορτώνουν τις περισσότερες φορές πάνω από 9 αεροπλάνα στη βάρδια. Μάλιστα μόλις 3 εργάτες ανά αεροπλάνο, ενώ πολλές φορές ο ένας αναγκάζεται ταυτόχρονα να ξεφορτώνει δύο αεροπλάνα.

Οι εργάτες στο διαχωρισμό εργάζονται σε άθλιες συνθήκες, πάνω σε απαρχαιομένα μηχανήματα που απειλούν τη σωματική τους ακεραιότητα. Πολλές φορές μάλιστα μέσα σε λύμματα, αφού το σύστημα αποχέτευσης βουλώνει συχνά και στάζει πάνω από τα κεφάλια τους.
Οι εργαζόμενες στα check in δουλεύουν ατελείωτες ώρες όρθιες, με σοβαρό κίνδυνο για την υγεία τους, και όλα αυτά με μισθούς στο ύψος της ΕΓΣΣΕ, χωρίς να υπολογίζονται, χρόνια προϋπηρεσίας, πτυχία, ξένες γλώσσες, ακόμα και οικογενειακά επιδόματα σε κάποιες περιπτώσεις. 

Η πρόεδρος της ΕΙΥΗ, στη συζήτηση με τους εργαζόμενους, κατήγγειλε την εργοδοσία, ότι αξιοποιεί την στήριξη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, το αντεργατικό νομικό οπλοστάσιο που συνεχώς επεκτείνεται για να επιβάλλει άθλιες συνθήκες δουλειάς, για να αποκομίζει τεράστια κέρδη.  Ανέδειξε την αθλιότητα των λεγόμενων «βέλτιστων πρακτικών της ΕΕ», όπως εκφράζονται στο αεροδρόμιο, όπου η νομοθεσία της ΕΕ δε καθορίζει ελάχιστο προσωπικό και συμβάσεις που θα πρέπει να έχουν οι εταιρίες επίγειας εξυπηρέτησης, προκειμένου να εξασφαλίζεται η ασφάλεια των πτήσεων και των εργαζομένων. 

Καλούμε  τους εργαζόμενους, να μη συμβιβαστούν με τη «σύγχρονη σκλαβιά», να οργανωθούν στο σωματείο τους, να παλέψουν οργανωμένα για μόνιμη σταθερή εργασία για όλους, με αυξήσεις στους μισθούς και πληρωμή των υπερωριών και για ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους του αεροδρομίου. Να στηρίξουν την πρωτοβουλία των ομοσπονδιών, των ΕΚ και σωματείων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, την οποία στηρίζει και η ΕΥΙΗ, για τη κατάθεση πρότασης νόμου στη βουλή για την επαναφορά των κλαδικών συλλογικών διαπραγματεύσεων και τη κάλυψη των απωλειών των προηγούμενων χρόνων σε μισθούς και κοινωνικές παροχές. 

Τέλος να συμμετέχουν στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις, που θα οργανώσει το σωματείο μας το επόμενο διάστημα, με αφετηρία την γενική συνέλευση του σωματείου μας στις 9 Οκτώβριου 2016 11:00πμ στο εργατικό κέντρο Ηρακλείου Να διεκδικήσουμε την επαναφορά του βασικού μισθού στα 751 ευρώ, την κατάργηση του αντεργατικού πλαισίου για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και την επαναφορά των κλαδικών συλλογικών διαπραγματεύσεων. Τα δικαιώματά μας, ο κλεμμένος ιδρώτας και το αίμα μας δεν είναι περασμένα, ξεχασμένα, για να μη περάσουν τα νέα αντεργατικά μέτρα που ετοιμάζουν κυβέρνηση – ΕΕ και κουαρτέτο ενόψει της λεγόμενης 2ης αξιολόγησης.”

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook