Ο πρώην επικεφαλής των Σέρβων της Κροατίας Γκόραν Χάτζιτς παρουσιάστηκε σήμερα για πρώτη φορά ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY), αλλά αρνήθηκε να δηλώσει αθώος ή ένοχος για τις κατηγορίες που τον βαρύνουν, ανάμεσά τους και τη σφαγή στο Βούκοβαρ, αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Ονομάζομαι Γκόραν Χάτζιτς», δήλωσε ο Χάτζιτς, που φορούσε σκούρο κοστούμι και μία ριγέ ασπρόμαυρη γραβάτα, λίγο αφού ξεκίνησε η αρχική ακροαματική διαδικασία στη Χάγη.

«Κύριε δικαστά, ο κ. Χάτζιτς δεν θα δηλώσει ένοχος ή αθώος σήμερα», δήλωσε από τη μεριά του ο Βλάντιμιρ Πέτροβιτς, δικηγόρος που ανέλαβε τον Χάτζιτς για την πρώτη του εμφάνιση ενώπιον του δικαστηρίου, στον δικαστή Ο-Γκον Κουόν.

Ο Χάτζιτς έκανε χρήση του δικαιώματός του να καθυστερήσει για 30 ημέρες να δηλώσει αθώος ή ένοχος, όπως το επιτρέπει ο κανονισμός του ΔΠΔ για την πρώην Γιουγκοσλαβία.

Στο δικαστήριο εμφανίστηκε ευγενικός, ήρεμος και χαλαρός. Σε αρκετές περιπτώσεις, όση ώρα ο δικαστής Ο-Γκον Κουόν του εξηγούσε τις τυπικές διαδικασίες, φάνηκε να διαγράφεται ένα αχνό χαμόγελο στο πρόσωπό του.

Ο Χάτζιτς, 52 ετών, που κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη διάρκεια του πολεμου στην Κροατία, συνελήφθη την προηγούμενη εβδομάδα στη Σερβία και μεταφέρθηκε στη Χάγη την Παρασκευή. Πρόκειται για τον τελευταίο καταζητούμενο του ΔΠΔ για την πρώην Γιουγκοσλαβία.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook