Με το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς οι εκπαιδευτικοί κατεβαίνουν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για την κατάσταση που επικρατεί φέτος στο εκπαιδευτικό τοπίο η οποία έρχεται σε αντίθεση με την εικόνα που παρουσιάζει το υπουργείο.

Οι εκπαιδευτικοί προσπαθώντας να αποδομήσουν τους ισχυρισμούς της κανονικότητας που προτάσσει το υπουργείο, πραγματοποιούν την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου πανελλαδική απεργία. Στα Χανιά η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς Χανίων.

Όπως τονίστηκε σε συνέντευξη τύπου που έδωσε σήμερα ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Α΄Βάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων με την ΕΛΜΕ Χανίων, τα κενά παραμένουν και η ωραιοποιημένη εικόνα που παρουσιάζει το υπουργείο οφείλεται στο νέου τύπου σχολείο που λειτουργεί με λιγότερες ώρες ειδικών μαθημάτων και με δεύτερες αναθέσεις για την κάλυψη των κενών. Με μείωση δηλαδή, ωρών, δίνουν στο υπάρχον προσωπικό με ανάθεση ειδικά μαθήματα, όπως της αισθητικής ή της φυσικής αγωγής, έστω κι αν οι εκπαιδευτικοί αυτοί δεν έχουν την αντίστοιχη ειδικότητα.

Ντίνα Κληρονόμου: Δάσκαλοι με ανάθεση κάνουν μαθήματα στα οποία δεν ειδικεύονται

Επικρατεί η λογική ότι με το λιγότερο δυνατό προσωπικό θα λειτουργούν όλα τα τμήματα του σχολείου, τόνισε η Πρόεδρος του Συλ. Εκπαιδευτικών Α΄Βάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, Ντίνα Κληρονόμου, αναφερόμενη στο σύστημα της δεύτερης ανάθεσης μαθημάτων σε δασκάλους:

“Έγιναν σαρωτικές δομικές αλλαγές στην περίοδο του Πάσχα και του καλοκαιριού που αφορούν στη λειτουργία των σχολείων με την καθιέρωση του νέου ενιαίου ολοήμερου δημοτικού σχολείου και του αντίστοιχου νηπ/γείου. Η κυβέρνηση αντί να καλύψει τα κενά με μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών, τα περιορίζει αλλάζοντας τον τύπο του σχολείου για να λειτουργήσει με λιγότερο εκπαιδευτικό προσωπικό. 

Διεκδικούμε μόνιμους διορισμούς για όλους τους εκπαιδευτικούς και θεωρούμε τους αναπληρωτές που δεν προσελήφθησαν φέτος απολυμένους συναδέλφους. Μέσα στις υπουργικές αποφάσεις αναφέρεται ότι το σχολείο μπορεί να λειτουργήσει με ό,τι προσωπικό διαθέτει δίνοντας δεύτερη ανάθεση στους δασκάλους τα μαθήματα της αισθητικής αγωγής και της φυσικής αγωγής, δίνοντας δηλαδή τη δυνατότητα σε εκπαιδευτικούς χωρίς καμία ειδίκευση να παίρνουν θέσεις σε ειδική αγωγή και τμήματα ένταξης, με τη λογική ότι με το λιγότερο δυνατό προσωπικό θα λειτουργούν όλα τα τμήματα του σχολείου.

Μπορεί η φετινή εικόνα να είναι καλύτερη σε σχέση με την πληρότητα των σχολείων συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια και οι αναπληρωτές να ήρθαν όλοι μαζί ενώ παλαιότερα έρχονταν τμηματικά, παρόλα αυτά εξακολουθούν να υπάρχουν κενά. Αυτή τη στιγμή στα Χανιά λείπουν εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγής, δάσκαλοι και νηπιαγωγοί, γυμναστές, εκπαιδευτικοί αγγλικών, ακόμα και δάσκαλοι γενικής αγωγής.”

Βασίλης Λόντος: Φέτος στα Χανιά έγιναν μόνο 5 προσλήψεις αναπληρωτών

Τα τελευταία χρόνια πάνω από 18.000 εκπαιδευτικοί συνταξιοδοτήθηκαν χωρίς να γίνει ούτε ένας διορισμός ανέφερε ο Πρόεδρος ΕΛΜΕ Χανίων, Βασίλης Λιόντος ο οποίος μάλιστα επεσήμανε ότι ειδικά στα Χανιά έγιναν μόλις 5 προσλήψεις αναπληρωτών σε σχέση με πέρσι που είχαν γίνει 180:

“Η κυβέρνηση παρουσιάζει μια δήθεν κανονικότητα με μια λογική εξορθολογισμού του εκπαιδευτικού προσωπικού που δεν είναι τίποτα άλλο παρά συγχωνεύσεις τμημάτων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η κατάργηση δυο τμημάτων από τα ΕΠΑΛ του τομέα Διοίκησης και Οικονομίας στα Χανιά. Το υπουργείο με μια λογική αιφνιαδιασμού προσπαθεί να χρησιμοποιήσει το υπάρχον προσωπικό για να καλύψει τα κενά μειώνοντας τις ώρες.

Έγινε σειρά αλλαγών στο γυμνάσιο, καταργώντας μέσα σε μια νύχτα μαθήματα. Αυτό μεταφράζεται σε κάτι εκατοντάδες εκπαιδευτικούς που περισσεύουν. Το ίδιο έκανε και με το τρίωρο στην πληροφορική και τις φυσικές επιστήμες κα. Με σειρά μεθοδεύσεων το υπουργείο προσπαθεί να καλύψει τα κενά τα οποία όμως υπάρχουν. Τα τελευταία χρόνια έχουν βγει πάνω από 18.000 εκπαιδευτικοί στη σύνταξη και δεν έχει γίνει ούτε ένας μόνιμος διορισμός. Σήμερα στα Χανιά, οι μόνες προσλήψεις αναπληρωτών είναι μόνο 5, όταν πέρσι την ίδια περίοδο είχαν γίνει 180 προσλήψεις αναπληρωτών. Ο στόχος της κυβέρνησης είναι επικοινωνιακός που προσπαθεί να διαμορφώσει μια καλή εικόνα.”

Σεραφείμ Ρίζος: Στην Α΄βάθμια οι 11.000 συνταξιοδοτήσεις αντιμετωπίστηκαν με 200 διορισμούς

Η κανονικότητα που επικαλείται το υπουργείο είναι αυτή του διαλυμένου ολοήμερου δημοτικού και νηπιαγωγείου σχολίασε το μέλος του Δ.Σ. Συλλόγου Εκπαιδευτικών Α΄βάθμιας Χανίων, Σεραφείμ Ρίζος, ο οποίος δεν παρέλειψε να καταδικάσει και το περιστατικό στο Ωραιόκαστρο:

“Θα αναφέρω μια εμπειρία που είχαν οι περισσότεροι γονείς χθες και σήμερα. Ξεχύθηκαν στα βιβλιοχαρτοπωλεία για να αγοράσουν τις λίστες που χρειάζονται τα παιδιά τους. Τουλάχιστον 30 ευρώ ήταν αναγκασμένος να πληρώσει κάθε γονέας για να ξεκινήσει το παιδί του το μάθημα από την επόμενη ημέρα. Αυτή είναι η κανονικότητα που επικαλείται το υπουργείο που ρίχνει στους γονείς το βάρος εξόδων που το κράτος είχε αναλάβει στο παρελθόν το ίδιο. 

Στην Α΄Βάθμια 11.000 συνταξιοδοτήσεις αντιμετωπίστηκαν με μόλις 200 καινούριους διορισμούς. Η κανονικότητα που επικαλείται το υπουργείο είναι αυτή του ολοήμερου που δεν θα έχει υπεύθυνο δάσκαλο για τη λειτουργία του, του διαλυμένου ολοήμερου στα νηπιαγωγεία, των εξοντωτικών ωραρίων για τους νηπιαγωγούς, των κενών και των λιγότερων εκπαιδευτικών. 

Επίσης, είναι προκλητικό αυτή τη στιγμή που εμείς απεργούμε διεκδικώντας περισσότερους εκπαιδευτικούς στα σχολεία να υπάρχουν κάποιοι που διεκδικούν λιγότερα παιδιά στα σχολεία μετατρέποντάς τα σε κέντρα ρατσιστικών διακρίσεων και αναφέρομαι στις αποφάσεις και τα γεγονότα του Ωραιόκαστρου.”

Φώτης Μπιχάκης: Το μάθημα φέτος ξεκινά από Άλφα… απεργία

Στο γεγονός ότι μέσα από μείωση ωραρίων καλούνται εκπαιδευτικοί να διδάξουν μέσω ανάθεσης, μαθήματα στα οποία δεν έχουν ειδίκευση, καυτηρίασε ο Γενικός Γραμματέας της ΕΛΜΕ Χανίων, Φώτης Μπιχάκης ενώ επέκρινε και τη μετατροπή του γυμνασίου σε προθάλαμο εξετάσεων κατά το πρότυπο του λυκείου:

“Το μάθημα φέτος ξεκινά από Αλφα… απεργία, απέναντι στη μαγική εικόνα που θέλει να παρουσιάσει η κυβέρνηση μιας φαινομενικής λειτουργίας της εκπαίδευσης. Το μόνο που έχει κάνει η κυβέρνηση με επιτυχία είναι να προσαρμόσει την εκπαίδευση στην προκρούστεια μνημονιακή κλίνη. Λείπουν μαθηματικοί; Τι θα κάνω; Θα βγάλω υπεράριθμους πληροφορικούς, φυσικούς κλπ και θα τους βάλω να κάνουν μάθημα μαθηματικών τρίτη ανάθεση. Κόβω τις τρεις ώρες εργαστηριακής απασχόλησης από τα εργαστήρια φυσικών επιστημών και πληροφορικής και την ίδια στιγμή αναθέτω σε αυτούς τους εκπαιδευτικούς να κάνουν μαθηματικά. Το γεγονός ότι κάποιος από το Πολυτεχνείο έχει διδαχτεί ένα – δυο μαθήματα μαθηματικών κατά τη διάρκεια της φοίτησής του, τον κάνει ικανό να διδάσκει μαθηματικά στους μαθητές;

Αυτή είναι η κανονικότητα που επικαλείται το υπουργείο, με τρίτες αναθέσεις, με τις μειώσεις ωρών ή με τη μετατροπή του γυμνασίου σε ένα προθάλαμο εξετάσεων. Μέχρι σήμερα λέγαμε ότι το λύκειο έχει χάσει τον αυτόνομο παιδαγωγικό του ρόλο και έχει μετατραπεί σε ένα προθάλαμο προετοιμασίας για το πανεπιστήμιο. Τι έρχεται και λέει σήμερα το υπουργείο; Αναγνωρίζει αυτή τη στρέβλωση που υπάρχει στο Λύκειο και τι κάνει; Πάει και τη μεταφέρει και στο Γυμνάσιο!”

Στέλιος Γιαννούλης: Αυτό που υποστηρίζει το υπουργείο είναι ένα ψέμα για να καλύψει την πραγματικότητα

Στα μεγάλα κενά που παραμένουν στα σχολεία και στη στρογγυλεμένη εικόνα που παρουσιάζει το υπουργείο χωρίς αυτή να ανταποκρίνεται καθόλου στην πραγματικότητα αναφέρθηκε ο Αναπληρωτής Δάσκαλος Καλλιτεχνικών, Γιαννούλης Στέλιος:

“Επικρατεί ένα μπάχαλο. Τα κενά δεν είναι καλυμμένα. Συγκεκριμένα στην ειδικότητά μου εδώ στα Χανιά περισσεύουν 9 λειτουργικές θέσεις και η ίδια η εικόνα ισχύει πανελλαδικά. Υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες οι τοποθετήσεις γίνονται τελείως παράτυπα για να μπορέσουν να καλυφθούν τα κενά με λιγότερους εκπαιδευτικούς. Άρα αυτό που λέει ο υπουργός αυτή τη στιγμή δεν είναι τίποτα άλλο από ένα ψέμα, από ένα πολιτικό παιχνίδι για να μπορέσει να καλύψει ότι στην πραγματικότητα αυτό που θέλει να κάνει είναι να περικόψει, να βάλει το μνημόνιο πιο βαθιά στην εκπαίδευση και να διώξει κόσμο.”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook