Ο άνδρας που αρνείται να υποβληθεί σε τεστ DNA προκειμένου να διαπιστωθεί η πατρότητα ή μη παιδιού είναι αυτομάτως για τη Δικαιοσύνη ο πατέρας. Αυτό, όπως δημοσιεύει το protothema.gr, έκρινε με απόφασή του ο Αρειος Πάγος και δικαίωσε μητέρα που επεδίωκε την αναγνώριση του παιδιού της από τον πρώην σύντροφό της με τον οποίο διατηρούσε σχέση 12 χρόνια. Ο τελευταίος είχε αρνηθεί δύο φορές να υποβληθεί σε τεστ DNA επικαλούμενος αόριστους προσωπικούς λόγους, αν και η διενέργεια ιατρικής πραγματογνωμοσύνης είχε διαταχθεί με δικαστική απόφαση.

Στη συνέχεια η υπόθεση πέρασε στη Δικαιοσύνη. Ο Αρειος Πάγος δικαίωσε τη μητέρα κάνοντας χρήση του άρθρου 651 παράγραφος 1 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που αναφέρει: «Ενας διάδικος, χωρίς να έχει ειδικούς λόγους υγείας, αρνείται να υποβληθεί στις πρόσφορες ιατρικές εξετάσεις με γενικά αναγνωρισμένες επιστημονικές μεθόδους, που του επιβλήθηκαν από το δικαστήριο ως αναγκαίο αποδεικτικό μέσο για τη διαπίστωση της πατρότητας ή της μητρότητας, οι ισχυρισμοί του αντιδίκου του λογίζεται ότι έχουν αποδειχθεί».

Στην απόφαση του Αρείου Πάγου (908/2011) αναφέρεται ότι η μη προσέλευση του φερόμενου ως πατέρα στην πραγματογνώμονα μοριακή βιολόγο «παρά την εμπρόθεσμη κλήτευσή του ισοδυναμεί με αδικαιολόγητη άρνηση, με συνέπεια να λογίζεται ότι έχουν αποδειχθεί οι ισχυρισμοί της μητέρας, όχι για την πατρότητα, αλλά για την ύπαρξη στο αίμα του στοιχείων τα οποία καθιστούν, κατά την επιστήμη, πιθανή ή σφόδρα πιθανή την πατρότητά του».

Το ζευγάρι διατηρούσε ερωτικό δεσμό τη 12ετία 1977-1992, χωρίς όμως να έχει τελέσει γάμο. Ομως, τον Νοέμβριο του 1992 η σχέση διεκόπη. Η αιτία ήταν ότι ο σύντροφος της μητέρας δεν ήθελε να αναγνωρίσει την πατρότητα παιδιού που εκείνη κυοφορούσε. Το παιδί γεννήθηκε τον Ιούλιο του 1992.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook