Παρεμβάσεις του Μ. Συντυχάκη, βουλευτή του ΚΚΕ και του Στέλιου Ορφανού, εκλεγμένου περιφερειακού συμβούλου με τη Λαϊκή Συσπείρωση, στην συνεδρίαση της ΠΕΔ για το προσφυγικό

Χθες Τρίτη 13 Σεπτέμβρη, στη συνεδρίαση της ΠΕΔ Κρήτης στο Ηράκλειο με θέμα την εγκατάσταση προσφύγων στην Κρήτη, παραβρέθηκε κλιμάκιο της ΚΟ Κρήτης αποτελούμενο από τους Μ. Συντυχάκη, μέλος της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ και Στέλιο Ορφανό, μέλος της ΕΠ Κρήτης και εκλεγμένο περιφερειακό σύμβουλο, οι οποίοι πραγματοποίησαν τοποθετήσεις κατά την συνεδρίαση.

Στην παρέμβαση του ο Σ. Ορφανός αφού ανέδειξε τις αιτίες που οξύνουν το ζήτημα του προσφυγικού σημείωσε όσον αφορά την στάση της Περιφέρειας πως δεν έχει γίνει συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο και δεν έχουν παρθεί αποφάσεις για όλα τα ζητήματα τα οποία εκφράστηκαν στην συνεδρίαση της ΠΕΔ. Χαρακτηριστικά τόνισε πως δεν υπάρχει συζήτηση και απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που να μιλάει για το ζήτημα και να τοποθετείται στο ζήτημα ανοιχτές δομές ή διασπορά ενώ δεν υπάρχει απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που να τοποθετείται με την έκφραση που χρησιμοποίησε ο κ. Περιφερειάρχης: «ενσωμάτωση των προσφύγων στις τοπικές κοινωνίες».

Για το ζήτημα των δομών στις οποίες θα φιλοξενηθούν πρόσφυγες ανέφερε:

«Εδώ εμφανίζεται σαν θέμα αρχής και εμφανίζεται μάλιστα μια στοίχιση απόψεων γύρω από το αν θα υποστηριχτούν οι ανοιχτές δομές ή αν θα υποστηριχθεί η διασπορά και σε ποιο βαθμό. Δεν είναι σωστή αυτή η βάση συζήτησης που τίθεται, δεν μπορεί να είναι έτσι η βάση της συζήτησης, γιατί νομίζω αν τοποθετείται έτσι το ζήτημα πετιέται στην ουσία η μπάλα έξω από το γήπεδο, δηλαδή, το βασικό δίλλημα αν  θέλουμε να μιλάμε για την ουσία, είναι μιλάμε για μόνιμη φιλοξενία δηλαδή εγκλωβισμό των προσφύγων ή μιλάμε για προσωρινή φιλοξενία με αξιοπρεπείς συνθήκες και εξασφάλιση της δυνατότητας να μεταβούν στην χώρα προορισμού τους; Αυτό πετιέται έξω από τη συζήτηση. Ουσιαστικά ευθυγραμμίζεστε με την αντιδραστική πολιτική κυβέρνησης-Ε.Ε»

Στη συνέχεια ο Μ. Συντυχάκης στην παρέμβαση του ανέφερε:

«Το ΚΚΕ εκφράζει την διαφωνία του με τις προτάσεις της ΠΕΔ, οι οποίες κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης στα πλαίσια των αντιδραστικών αποφάσεων της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Σε όλες τις συνόδους κορυφής, καθώς και στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όλες οι πολιτικές δυνάμεις πλην του ΚΚΕ συναποφάσισαν τον εγκλωβισμό των προσφύγων στη χώρα μας.

Λαμβάνοντας υπόψη τους νέους σχεδιασμούς της ΕΕ για επαναπροώθηση προσφύγων από άλλες ευρωπαϊκές χώρες στην Ελλάδα με βάση το αναθεωρημένο Δουβλίνο 3 και την όξυνση των ανταγωνισμών στην ευρύτερη περιοχή με νέες αιματοχυσίες και την πιθανή ιμπεριαλιστή επέμβαση στη Λιβύη, είναι φανερό ότι ο αριθμός των εγκλωβισμένων προσφύγων στη χώρα μας θα αυξηθεί, κι ας λέει η κυβέρνηση ότι εγγυάται το αντίθετο για να καθησυχάσει. Η κυβέρνηση με πρόσχημα την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά εφαρμόζει με θρησκευτική ευλάβεια τις αντιδραστικές αποφάσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, στηρίζει και συμμετέχει με διάφορους τρόπους στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους για τον έλεγχο των αγορών, τα πετρέλαια και τους δρόμους περάσματος του φυσικού αερίου, επιχειρώντας να κάνει συνένοχους τους δήμους, τα Δημοτικά Συμβούλια και τις τοπικές κοινωνίες. Το ΚΚΕ θεωρεί ότι δεν υπάρχει αντικειμενική βάση για εθνική, περιφερειακή και τοπική συνεννόηση, στη βάση των αντιδραστικών αποφάσεων της ΕΕ για εγκλωβισμό των προσφύγων στη χώρα μας, αποδοχή της Σέγκεν, και του Δουβλίνου.

Η κυβέρνηση, με την πρόταση Μουζάλα για εγκατάσταση 2.000 προσφύγων στην Κρήτη, συνιστά τη δημιουργία χώρων μόνιμης εγκατάστασης, είτε πρόκειται για τη διασπορά τους σε χωριά της Κρήτης είτε πρόκειται για μεγαλύτερους χώρους (ανά 500 πρόσφυγες). Οι πρόσφυγες όμως που ήρθαν στη χώρα μας στη συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν τελικό προορισμό άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Άρα, η αποδοχή του σχεδιασμού της κυβέρνησης – ΕΕ από την ΠΕΔ και την περιφέρεια Κρήτης, συνιστά όξυνση του προβλήματος, και μετατροπή της χώρας και του νησιού σε αποθήκη ανθρώπινων ψυχών.»

       Τέλος, ο Μ. Συντυχάκης αναφερόμενος στην θέση του ΚΚΕ σημείωσε:

«Το ΚΚΕ, σε ανύποπτο χρόνο είχε πει όχι στον εγκλωβισμό αυτών των ανθρώπων. Είχε προτείνει απευθείας πτήσεις charter από τα σημεία υποδοχής στις χώρες προορισμούς τους. Δεν εισακούστηκε τότε το ΚΚΕ. Εάν δεν υιοθετούσαμε αυτή τη λογική του εγκλωβισμού, πιθανά δε θα χρειαζόταν να έρθουν ούτε καν για προσωρινή φιλοξενία στην Κρήτη και δε θα το συζητούσαμε αυτή τη στιγμή.

Το ΚΚΕ, είναι αντίθετο στις συμφωνίες Ελλάδας – ΕΕ, στη συμφωνία Γερμανίας – Τουρκίας, στη Σέγκεν, στις συνθήκες του Δουβλίνου, στην παραβίαση της συνθήκης της Γενεύης για τους πρόσφυγες που οδηγούν στον εγκλωβισμό των προσφύγων με ότι αρνητικές συνέπειες έχει αυτό στη ζωή τους. Καλούμε του Δήμους, την περιφέρεια, τους φορείς της Κρήτης (σωματεία, συνδικάτα, συλλόγους, επιστημονικούς φορείς, κλπ) να εκφράσουν την αντίθεσή τους σε αυτές τις συμφωνίες

Το ΚΚΕ προτείνει, προσωρινούς χώρους φιλοξενίας σε αξιοπρεπείς χώρους διαβίωσης, όπως π.χ. ξενοδοχεία, να τους παρέχεται πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, να έχουν σίτιση, τα παιδιά τους να μορφώνονται. Για όλα τα παραπάνω, το κράτος πρέπει να έχει την αποκλειστική ευθύνη και χρηματοδότηση.

Αντίθετα όμως, η επιστολή Μουζάλα προκρίνει, οι δήμοι και η περιφέρεια να αναλάβουν να βγάλουν όλη τη βρώμικη δουλειά του εγκλωβισμού, και οι ΜΚΟ με πακτωλό δις – μέσω χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων της ΕΕ – να κάνουν πάρτι στην πλάτη των προσφύγων. Μάλιστα, η ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ θα λάβει μέχρι το 2020, 6,6 δις που κατά κύριο λόγο αυτά θα έρθουν στην Ελλάδα και θα καταλήξουν στις ΜΚΟ.

Άρα είμαστε ξεκάθαροι. Το κράτος να αναλάβει την πλήρη και αποκλειστική ευθύνη προσωρινής φιλοξενίας σε αξιοπρεπείς δομές που να καλύπτουν τις ανάγκες τους, οι δήμοι και η περιφέρεια να συμβάλλουν επικουρικά στην στήριξη αυτής της προσπάθειας, διεκδικώντας παράλληλα πόρους και προσωπικό για να ανταποκριθεί στο σύνολο των αυξημένων αναγκών στην περιοχή τους. Οι εργαζόμενοι της Κρήτης, είτε στις πόλεις είτε στα χωριά, να εκφράσουν με κάθε τρόπο και μέσο την κοινωνική – ταξική αλληλεγγύη στους δοκιμαζόμενους πρόσφυγες, ως την καλύτερη απάντηση στις ρατσιστικές και εθνικιστικές φωνές που καθοδηγούνται από την εγκληματική – ναζιστική Χ.Α., για να μην εγκλωβίζονται απλοί άνθρωποι.»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook