Συμφωνία, που υπεγράφη τη Δευτέρα μεταξύ του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) και του δήμου Άη Στράτη, προβλέπει ότι το μικρό νησί θα είναι το πρώτο στην Ελλάδα όπου η ηλεκτρική ενέργεια θα παράγεται παράγεται αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, το έργο έχει κυρίως επιδεικτικό και ερευνητικό χαρακτήρα και έχει ως τελικό στόχο να καλύπτονται τελικά οι ανάγκες Αγίου Ευστρατίου σε ηλεκτρικό ρεύμα κατά 100% από ΑΠΕ.

Το πρόγραμμα ,σύμφωνα μμε το in.gr, προβλέπει επίσης δράσεις πράσινων μεταφορών, εξοικονόμησης ενέργειας και κάλυψης θερμικών και ψυκτικών φορτίων από ΑΠΕ στα δημοτικά κτίρια του νησιού, καθώς και ευφυή διαχείριση ηλεκτρικού φορτίου.

Τη σύμβαση υπέγραψαν σήμερα ο πρόεδρος του ΚΑΠΕ, καθηγητής Ματθαίος Σανταμούρης, και ο δήμαρχος του Αγίου Ευστρατίου, Χαράλαμπος Μακρής.

Οι διαγωνισμοί θα ξεκινήσουν έως το τέλος του έτους, ενώ μέρος των επιδεικτικών έργων αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέσα στον επόμενο χρόνο.

Το υπουργείο εξετάζει την επέκταση του προγράμματος και σε άλλα μικρά νησιά, όπως οι Λειψοί, καθώς και σε μικρές ορεινές Κοινότητες, όπου θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα «Πράσινο Χωριό».

Ο προϋπολογισμός για τα έργα στον Άη Στράτη είναι 8,9 εκατ. ευρώ.