Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διάλεξη υψηλού επιστημονικού επιπέδου παρουσιάζεται τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου ώρα 20.00 στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων. Η διάλεξη, αποτελεί καρπό πολυετών ερευνών του  Δρ Μιχάλη Χατζηδάκη, αρχαιολόγου, μεταδιδακτορικού επιστημονικού  συνεργάτη  στο διάσημο και γνωστό για τις αρχαιοελληνικές έρευνες Πανεπιστήμιο Humboldt του Βερολίνου.

H αρχαιογνωστική, «πρωτοεπιστημονική» μελέτη και ενασχόληση με τις ελληνικές αρχαιότητες κατά την περίοδο της λεγόμενης «πρώϊμης Αναγέννησης» (15ος αιώνας) είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη ζωή και τη δράση του Ιταλού ουμανιστή, εμπόρου και αρχαιολάτρη Κυριακού από την Αγκώνα (1391-1452). Η ομιλία θα εστιάσει στην πρόσληψη και τη μελέτη από την πλευρά του των αρχαίων τειχών και οχυρωματικών θέσεων του ελλαδικού χώρου. Μέσω της παρουσίασης και ανάλυσης μιας σειράς ελάχιστα γνωστών γραπτών αλλά και εικονογραφικών μαρτυριών που βρίσκονται διάσπαρτες σε βιβλιοθήκες ανά τον κόσμο και οι οποίες ελάχιστα έχουν κινήσει το ενδιαφέρον της έρευνας έως τις μέρες μας, θα επιχειρηθεί να σκιαγραφηθεί η μεθοδολογική από σύγχρονη σκοπιά επιστημονική προσέγγιση του ιταλού αρχαιοδίφη απέναντι στις αρχαιοελληνικές οχυρώσεις και τεχνικές δόμησης, αλλά και να αναδειχθούν παράλληλα οι πολιτικές παράμετροι που επέβαλαν τη μελέτη της εν λόγω κατηγορίας μνημείων εν μέσω της δύσκολης για το χριστιανικό κόσμο ιστορικά συγκυρίας στα μέσα του 15ου αιώνα με την προέλαση των Οθωμανών στη βυζαντινή επικράτεια. 
 
Ο δρ Μιχάλης Χατζηδάκης με σπουδές Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Ρέθυμνο, 1995–1999, ακολούησε μεταπτυχιακές  σπουδές στο πανεπιστήμιο Humboldt του Βερολίνου όπου σήμερα είναι μεταδιδακτορικός Επιστημονικός συνεργάτης στο ερευνητικό πρόγραμμα “Census of antique works of art and architecture known to the Renaissance”. Από το 2006 – 2008, Διδακτορικός ερευνητής στο Γερμανικό Ινστιτούτο Ιστορίας Τέχνης, Φλωρεντία,  2009 –2009, Yates Fellow στο Ινστιτούτο Warburg, Λονδίνο. ΤΟ 2012 υποστήριξε τη διδακτορική του διατριβή με τιτλο “Η ανακάλυψη της Ελλάδας. Μελέτες πρόσληψης της ελληνικής αρχαιότητας κατά την πρώϊμη Αναγέννηση”, πανεπιστήμιο Humboldt, Βερολίνο. Έχει συμμετοχή σε περίπου 30 επιστημονικά συνέδρια σε Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Ελβετία, Αγγλία, Γερμανία, Ιταλία και Ελλάδα. Ανάμεσα σε άλλα, συγγραφέας τρου βιβλίου: “Ciriaco d’ Ancona und die Wiederentdeckung Griechenlands im 15. Jh.”, Cyriacus, Bd. 9, Ruhpolding (υπο έκδοση μέσα στο 2016).

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook