Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Ηρακλείου για για την χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με θέμα το προσφυγικό:

Πραγματοποιήθηκε χθες (14/9) η έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ Δ. Ηρακλείου για το Προσφυγικό ζήτημα. Στην πραγματικότητα αυτό που έγινε ήταν η προσπάθεια της δημοτικής αρχής να αποσπάσει από το ΔΣ μια απόφαση στήριξης των αποφάσεων της ΠΕΔ που είχε πραγματοποιηθεί την προηγούμενη ημέρα και να συμβάλει στον παραπέρα αποπροσανατολισμό της συζήτησης από την ουσία.

Έτσι ο Δήμαρχος εισηγήθηκε την εγκατάσταση των 2.000 προσφύγων στην Κρήτη και την προσωρινή διαμονή τους σε σπίτια που θα νοικιαστούν, με διασπορά σε δήμους και συνοικίες με μεγαλύτερη αστυνόμευση και καλύτερες υπηρεσίες υγείας. Πρόταση (απόφαση της ΠΕΔ) που είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένη με την κυβερνητική κατεύθυνση εφαρμογής όλων των αποφάσεων της ΕΕ, που εγκλωβίζουν στη χώρα μας χιλιάδες πρόσφυγες και τους εμποδίζουν να πάνε στον τελικό τους προορισμό. Μάλιστα, είπε ότι είναι απόδειξη ανθρωπισμού η ένταξη τους και ότι πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι ώστε να μην υπάρξουν αρνητικές συνέπειες από την εγκατάσταση τους στην Κρήτη.

Παρά τις αντιπολεμικές κορώνες της παράταξης Κουράκη (ΠΑΣΟΚ-ΑΝΕΛ), τόσο η παράταξη αυτή όσο και η παράταξη Λυγερού (ΣΥΡΙΖΑ-ΛΑΕ), ευθυγραμμίστηκαν πλήρως με τις παραπάνω προτάσεις. Δεν μας έκανε έκπληξη που η κυβερνητική παράταξη μέσα στο ΔΣ (ΣΥΡΙΖΑ- ΛΑΕ) αθώωσε πλήρως την κυβέρνηση, καθώς –όπως είπε- δεν μπορεί να κάνει τίποτα, αφού αυτά είναι «διεθνή ζητήματα»!! Αρνητική ήταν η εκπρόσωπος της «Άμεσης Δημοκρατίας» (ΕΠΑΜ) στην εγκατάσταση γενικώς προσφύγων και μάλιστα σε αντιδραστική κατεύθυνση. Παραπλανητικά –είπε- βαφτίζονται ως πρόσφυγες, ενώ είναι  μετανάστες, που έρχονται για να μείνουν.

Στον αντίποδα, οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» (ΚΚΕ) ανέδειξαν την ουσία του ζητήματος αλλά και τις αντιφάσεις της δημοτικής αρχής και των υπολοίπων παρατάξεων. Ο επικεφαλής Μιχάλης Κασαπάκης υπενθύμισε στο σώμα ότι, από το Μάρτιο, η «Λαϊκή Συσπείρωση» έφερε επανειλημμένα το θέμα των εξελίξεων στην περιοχή μας, της καταδίκης των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στη Συρία, τη Λιβύη και αλλού. Τουλάχιστον 3 φορές κατέθεσε σχετικά ψηφίσματα στο ΔΣ, με βασικό αίτημα να κλείσει η βάση της Σούδας, αλλά η πλειοψηφία τα απέρριπτε, με το πρόσχημα ότι το ΔΣ δεν μπορεί να συζητά και να παρεμβαίνει σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Έτσι έφτασε τώρα –εκ των υστέρων- να αποδέχεται την ενασχόληση της με τη διαχείριση των αποτελεσμάτων αυτής της πολιτικής. Πρόκειται για υποκρισία όταν μιλάει η ΠΕΔ και η Δημοτική Αρχή για προσωρινή φιλοξενία όταν αποδέχεται όλες τις συμφωνίες και τις αποφάσεις της ΕΕ (Σένγκεν, Δουβλίνο, συμφωνία με Τουρκία, ΝΑΤΟ στο Αιγαίο κλπ) που εγκλωβίζουν μόνιμα τους πρόσφυγες στη χώρα μας.

Αποδέχεται τους χειρισμούς της κυβέρνησης και ειδικά το σχέδιο για φιλοξενία σε σπίτια, με τις ΜΚΟ να κάνουν πάρτι και απορρίπτει  την προσωρινή διαμονή των προσφύγων σε ανοιχτές δομές, αφού έτσι κι αλλιώς, στη συντριπτική τους πλειοψηφία δεν θέλουν να μείνουν εδώ. Το ερώτημα διαμερίσματα ή ανοιχτές δομές, είναι ψευτοδίλημμα. Τόνισε ότι το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή ήταν η μόνη πολιτική δύναμη που μίλησε για τους αίτιους της προσφυγιάς και την ανάγκη καταδίκης τους. Πρόταξε το αίτημα, οι άνθρωποι αυτοί να αποκτήσουν ταξιδιωτικά έγγραφα και να πάνε στις χώρες που θέλουν, κόντρα στις αποφάσεις της ΕΕ, του ΝΑΤΟ. Τώρα κάποιοι, για να φουντώσουν τον διπολικό καυγά, κάνουν πως δεν συμφωνούν ή λένε πως η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο. Σχέδιο υπάρχει και μάλιστα προδιαγεγραμμένο και από κοινού συμφωνημένο εδώ και καιρό. Είναι αυτό που όλοι –πλην ΚΚΕ- στήριξαν στην συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον προηγούμενο Νοέμβρη. Είναι οι αποφάσεις και οι συμφωνίες της ΕΕ, που αποδέχονται και γι αυτό συμφώνησαν σε όλα με την κυβέρνηση. Τώρα με τη δήθεν αντιπολίτευση που κάνουν, αυτό που πετυχαίνουν είναι να ρίχνουν νερό στο μύλο φασιστικών και ρατσιστικών αντιλήψεων. Υποθάλπουν και εξυπηρετούν συμφέροντα, όπως αυτά του ξενοδοχειακού κεφαλαίου αλλά και των μεγαλοαγροτών στην περιοχή μας.

Τέλος, κάλεσε το σώμα να υπερψηφίσει το ψήφισμα που κατέθεσε η «Λαϊκή Συσπείρωση» (επισυνάπτεται) και στο οποίο απορρίπτεται η πρόταση για ενοικίαση διάσπαρτων διαμερισμάτων που θα σημάνει τον μόνιμο εγκλωβισμό των προσφύγων στην χώρα μας και θα βάλει πρόσθετα εμπόδια στην προσπάθεια τους να αποκτήσουν χαρτιά, να έχουν πρόσβαση σε υγεία και παιδεία, να εκτελούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα κλπ. Αυτό που χρειάζεται, είναι να δημιουργηθούν, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους, χωρίς την παρουσία των ΜΚΟ που ροκανίζουν χρήματα, δημόσιοι, ανοιχτοί, αξιοπρεπείς χώροι, για την προσωρινή φιλοξενία και ικανοποίηση των αναγκών των προσφύγων, μέχρι να ολοκληρωθούν οι ενέργειες για τη μετακίνηση τους στις χώρες που επιθυμούν.

Η δημοτική σύμβουλος Μαρία Κοκοσάλη, τόνισε ότι το αντίδοτο στο δηλητήριο του φασισμού, είναι ο κοινός αγώνας της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων στη χώρα μας, ανεξάρτητα από χώρα καταγωγής, ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα που ευθύνεται τόσο για την κρίση όσο και για τους πολέμους. Αυτός ο αγώνας πρέπει να φουντώσει και να πάρει χαρακτηριστικά ταξικής αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, με εκδηλώσεις στήριξης τους με κάθε τρόπο, μέσα από τους φορείς του μαζικού κινήματος. Σε αυτό τον αγώνα μπαίνουν εμπόδιο τόσο η δημοτική αρχή, όσο και οι υπόλοιπες παρατάξεις που, με τις δήθεν ανθρωπιστικές τους ικεσίες, προσπαθούν να κρύψουν τον αίτιο, να αποπροσανατολίσουν το λαό και να εκτονώσουν τις αντιδράσεις του.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ της «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ»
ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Καταγγέλλει αυτούς που εξωθούν ανθρώπους στην προσφυγιά. Πρόκειται για τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, που εξαπολύουν πολέμους και επεμβάσεις στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, της Ανατολικής Μεσογείου, της Βόρειας Αφρικής, στο πλαίσιο των μεγάλων συμφερόντων και του ανταγωνισμού τους με άλλες δυνάμεις, όπως η Ρωσία. Δημιούργημα δικό τους είναι οι Ταλιμπάν, το ISIS, κλπ.

Καταγγέλλει την Ελληνική κυβέρνηση ως συνυπεύθυνη για το Προσφυγικό, γιατί συμφωνεί και στηρίζει αυτές τις επεμβάσεις, όπως και τις συνθήκες και αποφάσεις της ΕΕ και των άλλων «εταίρων» (Σένγκεν, Δουβλίνο κλπ) που κρατούν εγκλωβισμένους χιλιάδες πρόσφυγες στη χώρα μας και σε άλλες χώρες. Μάλιστα έφτασε σε σημείο να παραχωρήσει «γη και ύδωρ» στο ΝΑΤΟ στο Αιγαίο αλλά και τη βάση της Σούδας ώστε να προετοιμάσει και να πραγματοποιήσει νέες επεμβάσεις στην περιοχή. Την ίδια στιγμή, αυξάνεται η τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο με τη στήριξη του ΝΑΤΟ.

Καταγγέλλει την προσπάθεια της κυβέρνησης (διατυπωμένη στην επιστολή του Αν. Υπουργού κ. Μουζάλα) να πετάξει το μπαλάκι στους Δήμους και στην Περιφέρεια της Κρήτης για να βρουν τους χώρους «φιλοξενίας», που μάλιστα θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα, με άγνωστες τις πηγές χρηματοδότησης. Εγγυάται όμως λεφτά για τις ΜΚΟ και άλλες «διεθνείς οργανώσεις» από κρατικά και κοινοτικά κονδύλια!

Καλούμε το λαό του δήμου μας να παλέψει για:

⦁    Απευθείας, ασφαλή μεταφορά των προσφύγων-μεταναστών από τις χώρες πρώτης υποδοχής (Τουρκία, Ιορδανία, Λίβανο, Ελλάδα κλπ) στις χώρες τελικού προορισμού τους, με ευθύνη του ΟΗΕ και της ΕΕ και με πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων που απορρέουν από την προσφυγική τους ιδιότητα.

⦁    Πλήρη σεβασμό της Συνθήκης της Γενεύης και του διεθνούς δικαίου για τους πρόσφυγες. Κατάργηση του Κανονισμού του Δουβλίνου, της Σένγκεν, της Frontex και όλων των παλιών και νέων κατασταλτικών μηχανισμών της ΕΕ.

⦁    Αποχώρηση του ΝΑΤΟ από το Αιγαίο, κλείσιμο της Βάσης της Σούδας και όλων των αμερικανο-ΝΑΤΟικών βάσεων. Η παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο είναι επικίνδυνη, απαράδεκτη και σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας σ’ ένα γενικευμένο ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην περιοχή μας.

⦁    Καμία συμμετοχή ή εμπλοκή της Ελλάδας, καμία διάθεση των Ενόπλων Δυνάμεων στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις που, εκτός των πολλών δεινών για τους λαούς, ευθύνονται για τους χιλιάδες πρόσφυγες και ξεριζωμένους.

⦁    Γενναία ενίσχυση των υποδομών και του προσωπικού διάσωσης, υποδοχής, περίθαλψης και καταγραφής, με ευθύνη αποκλειστικά του κράτους, χωρίς καμία εμπλοκή ΜΚΟ.

⦁    Δημιουργία δημόσιων, ανοιχτών, αξιοπρεπών χώρων προσωρινής φιλοξενίας για την ικανοποίηση των αναγκών των προσφύγων, αλλά και των κατοίκων της περιοχής, που θα λειτουργούν με ευθύνη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, για όσο διάστημα διαρκούν οι διαδικασίες πρώτης υποδοχής, περίθαλψης, καταγραφής και προετοιμασίας των εγγράφων που θα επιτρέψουν την ασφαλή συνέχιση του ταξιδιού όσων θέλουν – που είναι και η συντριπτική πλειονότητα – ή εξέτασης των αιτημάτων ασύλου των λίγων που θα επιλέξουν την Ελλάδα ως χώρα τελικής εγκατάστασης.

⦁    Δωρεάν σίτιση και στέγαση, διερμηνεία και νομική αρωγή, με κρατική ευθύνη.

⦁     Άμεση κάλυψη όλων τα αναγκών σε Παιδεία και Υγεία με αύξηση του εκπαιδευτικού και υγειονομικού προσωπικού.

Στο βαθμό που υλοποιούνται αυτές οι προϋποθέσεις, μπορεί να βρεθούν χώροι προσωρινής φιλοξενίας, ώστε να μην περιφέρονται άστεγοι πρόσφυγες και μετανάστες, οικογένειες με παιδιά. Να μη γίνονται έρμαια των διαφόρων κυκλωμάτων που τους εκμεταλλεύονται. Να στοχεύσουμε τον πραγματικό ένοχο. Να μην περάσει το ρατσιστικό δηλητήριο. Καλούμε τον Κρητικό λαό να μην αποπροσανατολιστεί από φωνές ρατσιστικές και εθνικιστικές, που βάζουν στο στόχαστρο κυνηγημένους ανθρώπους αθωώνοντας τον ένοχο και δημιουργό της προσφυγιάς, της μετανάστευσης, αλλά και όλων των προβλημάτων για τη ζωή όλων μας.

Την παραπάνω απόφαση μας κοινοποιούμε στην ΠΕΔ, την ΚΕΔΕ και στο Υπουργείο  Μεταναστευτικής Πολιτικής.”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook