Ανακοίνωση Γραμματέα Π.Ε. Ν.Δ. – Βουλευτή Ηρακλείου κ. Λευτέρη Αυγενάκη με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας για τη Δημοκρατία:

«Η 15η Σεπτεμβρίου εορτάζεται ως Διεθνής Ημέρα για τη Δημοκρατία. Θεσμοθετήθηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών το 2007 και από τότε περισσότερα από 75 Κοινοβούλια σε όλο τον κόσμο διοργανώνουν ειδικές εκδηλώσεις για να τιμήσουν τη δημοκρατία.

Για την Ελλάδα, τη χώρα που γεννήθηκε η Δημοκρατία και τα δημοκρατικά ιδεώδη, τη χώρα που εμφανίστηκε η άμεση δημοκρατία και η λειτουργία της «αγοράς» ως χώρος δημοσίου διαλόγου και λήψης αποφάσεων, η ημέρα αυτή έχει ιδιαίτερη βαρύτητα.

Η γέννηση της Αθηναϊκής Δημοκρατίας αποτελεί το θεμέλιο λίθο της γέννησης και εξέλιξης του σύγχρονου δημοκρατικού πολιτεύματος. Είναι η πηγή έμπνευσης των δημοκρατικών θεσμών και ο φάρος για το σεβασμό των ατομικών ελευθεριών και των ατομικών δικαιωμάτων. Η αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση των πολιτών και η ύπαρξη ενός θεσμικού πλαισίου δικαίου έχει χαραχτεί στη μνήμη της ανθρωπότητας ως η πιο λαμπρή μορφή οργάνωσης της κοινωνίας.

Σε μια εποχή που οι δημοκρατικοί θεσμοί δέχονται επιθέσεις και αυστηρή κριτική, σε μια εποχή που η κρίση των θεσμών δημιουργεί σημαντικά προβλήματα όχι μόνο σε εθνικό επίπεδο, αλλά και σε διεθνές, είναι πιο αναγκαίο όσο ποτέ άλλοτε να αναπτύξουμε μια ειλικρινή και ουσιαστική συζήτηση για το μέλλον της δημοκρατίας.

Η προάσπιση του δημοκρατικού πολιτεύματος προκύπτει από την εμπέδωση αντίστοιχων αρχών και αξιών από τους πολίτες. Η δημοκρατία προσφέρει στον άνθρωπο το ύψιστο αγαθό της ελευθερίας. Απαιτεί, όμως, την τήρηση, εκ μέρους, των πολιτών στοιχειωδών υποχρεώσεων απέναντι στην πολιτεία.

Η Δημοκρατία και τα δημοκρατικά ιδεώδη πρέπει να αποτελούν το φάρο του σύγχρονου πολιτεύματος. Πρέπει να είναι η πυξίδα μας για να αποφύγουμε υφάλους και σκοπέλους στο πολιτειακό μας ταξίδι. Ιδιαίτερα σήμερα η άνοδος του λαϊκισμού και ακροδεξιών και ακροαριστερών θέσεων, έχει δημιουργήσει υπόγειους και παρασκηνιακούς κινδύνους στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, στην υφήλιο.

Μετά την εξαιρετικά δύσκολη εμπειρία της οικονομικής κρίσης και την αποτυχία του πολιτικού μας συστήματος να τη διαχειριστεί αποτελεσματικά, χρειάζεται να επανεξετάσουμε τη θεσμική συγκρότηση της ελληνικής κοινωνίας. Η δημόσια συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος και τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών πρέπει να αφορά άμεσα όλους τους πολίτες και να αποτελεί μια συλλογική διαδικασία που θα προσδώσει νέο νόημα και αξία στην πολιτική.

Η Νέα Δημοκρατία ήταν η παράταξη που υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή αποκατέστησε το δημοκρατικό πολίτευμα στην Ελλάδα και θεμελίωσε την Γ’ Ελληνική Δημοκρατία. Η Νέα Δημοκρατία από την ίδρυσή της αποτελεί πυλώνα της κοινοβουλευτικής μας δημοκρατίας, την οποία υπηρετεί και υπερασπίζεται».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook