Η ανακοίνωση των αγροτικών συλλόγων Αστερουσίων , Ηρακλείου, Αρχανών:

Το φετινό καλοκαίρι ήταν καυτό για τους μικρομεσαίους αγρότες του νομού. Η καταστροφή στις καλλιέργειες λόγω παρατεταμένης ανομβρίας και νοτιάδων, για τις οποίες ΕΛΓΑ και κυβέρνηση νίπτουν τας χείρας, η εκμετάλλευση των μεγαλεμπόρων στις τιμές των προϊόντων, οι πτωχεύσεις πρώην συνεταιριστικών ενώσεων, το νέο χαράτσι σε γεωτρήσεις και πηγάδια, το κόψιμο παροχής της ΔΕΗ σε νοικοκυριά, κι από πάνω παλιά και νέα μέτρα, φοροληστεία, χαράτσια, αυξήσεις εισφορών, μας στέλνουν στην ανέχεια και την εξαθλίωση! Σα να μη φτάνουν αυτά:

Μόλις 5 μήνες μετά την ψήφιση του αντιασφαλιστικού νόμου-λαιμητόμου, η κυβέρνηση «μαζεύει» όσα είχε παραχωρήσει με τις κινητοποιήσεις μας, αυξάνοντας τις ασφαλιστικές εισφορές για την Υγεία από το 2017. Σύμφωνα με προχτεσινά δημοσιεύματα, ενώ ο αντιασφαλιστικός νόμος πρόβλεπε αύξηση εισφορών για την Υγεία στο 6,95% του καθαρού εισοδήματος μέχρι το 2019, από 2,5% που είναι σήμερα, τώρα σχεδιάζει να εφαρμόσει την αύξηση από το 2017, ως ένα από τα προαπαιτούμενα της πρώτης αξιολόγησης του 3ου μνημονίου! Η αύξηση αυτή προστίθεται στην αύξηση εισφορών που προβλέπει ο ίδιος νόμος, όταν πάνω από το 50% των αγροτών αδυνατούν να πληρώσουν τις εισφορές τους στον ΟΓΑ!

Την ίδια ώρα, έχουμε εξελίξεις στην εταιρεία «Ένωση Ηρακλείου», που ξεκινά, μετά την χρεοκοπία των πρώην Ενώσεων Πεζών και Μεσαράς, το ξεπούλημα των πιο αξιόλογων ακινήτων της στην Τράπεζα Πειραιώς, κάτω από το βάρος 90 και παραπάνω εκ. ευρώ χρέους. Πρέπει να αναρωτηθεί κάθε μικροπαραγωγός, ποιος δημιούργησε αυτά τα χρέη; ποιανού ιδρώτας είναι η περιουσία αυτή που τώρα πέφτει στα νύχια των τραπεζιτών; τι ευθύνες έχουν οι διοικούντες, παλιοί και νέοι; τι συμφέροντα τελικά εξυπηρετούν συγκεκριμένοι αντιπρόσωποι που διαχρονικά στηρίζουν τις πολιτικές αυτές;

Ο νόμος 4015/11 της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και ο νόμος 4384/16 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, επιτάχυναν τη μετατροπή των συνεταιριστικών ενώσεων προσώπων σε κεφαλαιουχικές εταιρείες, που σε συνθήκες ελεύθερης αγοράς, ειδικά στον Αγροτικό Τομέα, σε συνθήκες ΚΑΠ της ΕΕ, στρατηγική με την οποία οι κυβερνήσεις και η ΕΕ θέλουν να ξεμπερδεύουν με το μικρό αγροτικό κλήρο και τα όποια στηρίγματα του είχαν απομείνει, γίνονται εργαλεία για τη συγκέντρωση γης και παραγωγής στα χέρια λίγων τσιφλικάδων. Είχαμε έγκαιρα προειδοποιήσει για την εξέλιξη αυτή! Καμία αυταπάτη δεν πρέπει να έχουν οι μικροπαραγωγοί για το που πάει το πράγμα. Καμία εμπιστοσύνη στις υποσχέσεις αυτών που οδήγησαν τα πράγματα ως εδώ, και των οποίων οι ευθύνες πρέπει να ελεγχθούν παραπέρα.

Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι οι μικροπαραγωγοί να διεκδικήσουν να πληρωθεί η παραγωγή τους, πλάι στα άλλα αιτήματα για την επιβίωσή τους, να ενώσουν τη φωνή τους με τους εργαζόμενους για την απαίτηση των δεδουλευμένων τους.

Καλούμε όλους τους μικρομεσαίους αγρότες του νομού που το προηγούμενο διάστημα μπήκαν μπροστά στους αγώνες ενάντια στα αντιαγροτικά μέτρα, να συνεχίσουν την προσπάθεια οργάνωσής τους από τα κάτω. Να ενισχύσουν την προσπάθεια αυτή με τη συμμετοχή τους στους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Επιτροπές Αγώνα Αγροτών. Να οργανωθεί η μικρομεσαία αγροτιά για να παλέψει από καλύτερη θέση τη νέα επίθεση που προετοιμάζει η κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της. 

Να οργανωθούμε τώρα να δώσουμε απάντηση! Η εμπειρία της προηγούμενης χρονιάς δείχνει πως η πάλη μας μπορεί να πιέσει και να φέρει αποτέλεσμα, αν είναι οργανωμένη, αν έχει καθαρό ποιοι είναι οι εχθροί και ποιοι είναι οι σύμμαχοί μας, αν έχουμε καθαρά αιτήματα! 

Ως Αγροτικοί Σύλλογοι καλούμε τους μικρομεσαίους αγρότες των περιοχών μας να παλέψουμε οργανωμένα, σε συντονισμό με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, με τα παρακάτω αιτήματα που απαντάνε πραγματικά στις σημερινές μας ανάγκες:

• Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ 2015-2020 της ΕΕ, να μην ισχύσουν τα χειρότερα μέτρα της, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο.

• Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης. Αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000€ προσαυξημένο με 3.000€ για κάθε παιδί. Προοδευτική φορολόγηση στο επιπλέον εισόδημα, για τους μεγαλοαγρότες και τους επιχειρηματίες στο 45%. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων σε φτωχούς αγρότες με τζίρο ως 40.000€.

• Κατάργηση των χαρατσιών του ΕΝΦΙΑ, γεωτρήσεων, ΟΣΔΕ (επιστροφή όλων όσων κρατήθηκαν μέχρι τώρα), πιστοποίησης ψεκαστικών κ.ά., του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, ζωοτροφές, στα τρόφιμα, είδη λαϊκής κατανάλωσης και υπηρεσίες.

• Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές – Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50% στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους.

• Να μείνει στα χαρτιά ο νέος ασφαλιστικός νόμος-.έκτρωμα. Καμιά αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Συντάξεις αξιοπρέπειας. Να ανακληθεί άμεσα η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια που ισχύει σήμερα. Αποκλειστικά Δημόσια Δωρεάν Υγεία – Πρόνοια, κατάργηση ασφαλιστικής εισφοράς 6.95% για την υγεία. Να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια υγείας του ΟΓΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

• Άμεση και γρήγορη αποζημίωση των ζημιών που έγιναν από ασθένειες, φυσικές καταστροφές και μέτρα για την αποκατάσταση του αγροκτηνοτροφικού κεφαλαίου. ΕΛΓΑ κρατικός φορέας με επαρκή κρατική χρηματοδότηση που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς από όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο χωρίς καθυστερήσεις.

• Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο» συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και κούρεμα του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων.

• Ενίσχυση της κτηνοτροφίας και εξασφάλιση των αναγκαίων βοσκήσιμων εκτάσεων. Δωρεάν κρατική σήμανση ζώων, νομιμοποίηση σταβλικών εγκαταστάσεων, υποδομές για την αντιμετώπιση ζωονόσων και πρόσληψη γεωτεχνικών.

• Κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Φθηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχανιών.

• Να εξοφληθούν άμεσα όλα τα χρωστούμενα σε νέους αγρότες καθώς και οι δικαιούχοι (εξισωτικών αποζημιώσεων, επιστροφής φόρου καυσίμων, νιτρορύπανσης, βιολογικών καλλιεργειών, αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος από το εμπάργκο στην Ρωσία κ.ά). Καμία επιστροφή αποζημιώσεων ενισχύσεων που δόθηκαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις στους αγρότες. Το κράτος να εγγυηθεί την άμεση πληρωμή όλων των χρωστούμενων προϊόντων από εμπόρους, εξαγωγείς και βιομηχάνους, την παροχή από τις τράπεζες άτοκων καλλιεργητικών δανείων σε νέους αγρότες, μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους.

• Να γίνουν τα απαραίτητα έργα υποδομής για εξασφάλιση επαρκούς άρδευσης, αντιπλημμυρικά έργα. Να μην ιδιωτικοποιηθεί η διαχείριση των νερών, όπως προβλέπει η οδηγία 60/2000 της ΕΕ.

• Κατάργηση του φόρου στο κρασί. Να αποσυρθούν τα σχέδια για αύξηση φορολογίας στο τσίπουρο.

• Να σταματήσουν τα αγροτοδικεία και η ποινικοποίηση των αγροτικών και κοινωνικών αγώνων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook