Στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την διάρκεια του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, συζητήθηκε η ερώτηση του Γραμματέα της ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Βουλευτή Ηρακλείου, κ. Βασίλη Κεγκέρογλου προς το Υπουργείο Εργασίας για το πρόγραμμα Κοινωφελούς εργασίας.

Ο κ. Κεγκέρογλου, κατά την ανάπτυξη της ερώτησης του, δήλωσε πως η ανεργία τα έτη 2013-2014 έπεσε από 28% σε 25% περίπου, και μέχρι σήμερα 1,5 περίπου μονάδα ακόμη. Όμως είναι εντελώς ανησυχητικά τα στοιχεία που δείχνουν ότι από τον Ιούλιο του  2013 έως τον Ιούλιο του 2016 οι μακροχρόνια άνεργοι αυξήθηκαν από 388.000 σε 440.000 και η αύξηση της απασχόλησης (μείωση της ανεργίας) αφορά κυρίως σε μερική και ωριαία απασχόληση.

«Η θεμελιώδη διαφορά μας ως προς τις πολιτικές είναι ότι εμείς πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη με ρήτρα απασχόλησης μπορεί να φέρει αντιμετώπιση της ανεργίας. Τα προγράμματα μπορούν να συμβάλλουν στην ανάσχεση της ανεργίας και να δώσουν ευκαιρίες απασχόλησης» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην αποτελεσματικότητα προηγούμενων προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας, η οποία αποτέλεσε κριτήριο για νέα χρηματοδότηση από πλευράς Ε.Ε και  εγκάλεσε την αρμόδια Αν. Υπουργό για την τεράστια καθυστέρηση αναφορικά με την υλοποίηση των προγραμμάτων  και ζήτησε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε:

Στην εκ νέου αναβολή για υλοποίηση του προγράμματος στους 37 Δήμους (β’ φάση προγράμματος) καθώς επίσης και στους υπόλοιπους 274 ενώ ζήτησε να πληροφορηθεί τον σχεδιασμό για την χρηματοδότηση και εάν αυτή είναι διασφαλισμένη.

Η αρμόδια Υφυπουργός υποσχέθηκε ότι επίκειται η προκήρυξη για τους τους 34 Δήμους και θα ακολουθήσει αυτή των 274, χωρίς ωστόσο να εξαγγείλει ακριβές χρονοδιάγραμμα.

Αξιοσημείωτα όμως είναι όσα βγαίνουν από τις ερωτήσεις του κ.Κεγκέρογλου και τις απαντήσεις της κας Αντωνοπούλου.

Οι άνεργοι που θα προσληφθούν στους Δήμους θα εργάζονται 4 αντί 5 μέρες και την ημέρα της άδειας θα παρακολουθούν υποχρεωτικά σεμινάρια κατάρτισης πληροφορικής με προϋπολογισμό: 40 εκατ, τα οποία θα πάρουν μόνο οι εταιρείες που θα υλοποιήσουν την κατάρτιση, χωρίς να «πληρώνονται» οι καταρτιζόμενοι.

Η κατάρτιση στην Τεχνολογία της Πληροφορικής θα είναι υποχρεωτική  για όλες τις  ειδικότητες ακόμη και για οικοδόμους, ελαιοχρωματιστές, τεχνίτες, οδοκαθαριστές, αποψιλωτές χόρτων κλπ), όχι μόνο ανέργους ειδικοτήτων γραφείου ή διοίκησης.

Απάντηση στο ερώτημα του κ. Κεγκέρογλου, αν έχουν εγγραφεί στο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων τα 50εκ. που υποσχέθηκε στην ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός ή αν θα εγγραφούν όταν θα εισπραχθούν τα 246 εκ. από τις τηλεοπτικές άδειες δεν υπήρξε, παρά μόνο ότι η χρηματοδότηση είναι τακτοποιημένη.

«Θα ήταν μια δικαιολογία για εσάς η καθυστέρηση από άλλους της εγγραφής της χρηματοδότησης. Όμως φαίνεται ότι έχετε ακέραια την ευθύνη» ανταπάντησε ο Βουλευτής.

Το συμπέρασμα από την συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης είναι ότι πράγματι με ρυθμούς χελώνας κινούνται στο Υπουργείο Εργασίας οι Κυβερνώντες ,όσων αφορά στην υλοποίηση προγραμμάτων ενώ καλά τα πάνε μόνο στα πολλαπλά δελτία τύπου και τις βαρύγδουπες ανακοινώσεις.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook