Τον Γάλλο πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί, πρόκειται να συναντήσει σήμερα το απόγευμα ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος φθάνει στο Παρίσι σήμερα το πρωί.

Η συνάντηση στο προεδρικό μέγαρο των Ιλισίων, στην οποία θα συμμετέχει και ο υπουργός Εξωτερικών Αλαίν Ζυπέ, προβλέπεται για τις έξι (ώρα Ελλάδας).

Από την κυπριακή πλευρά δίνεται ιδιαίτερη σημασία στη συνάντηση, καθώς επιδιώκεται η στήριξη της Γαλλίας για το Κυπριακό και τα ευρωτουρκικά, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Τα αμιγώς ευρωπαϊκά θέματα επίσης αναμένεται να συζητηθούν με δεδομένο ότι η Κύπρος ανήκει στην «τρόικα « και θα αναλάβει την προεδρία της ΕΕ κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012, μετά την Πολωνία και τη Δανία.

Το θέμα του φυσικού αερίου της Κύπρου (εξόρυξη και προμήθεια) πιστεύεται ότι θα είναι επίσης αντικείμενο των συζητήσεων, καθώς και οι κινητοποιήσεις στον αραβικό κόσμο.

Πριν από τη συνάντησή του με τον Γάλλο πρόεδρο, ο Κύπριος ηγέτης πρόκειται να έχει γεύμα εργασίας στο οποίο θα παρακαθίσουν μέλη της Γερουσίας, αξιωματούχοι της γαλλικής κυβέρνησης και ο πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Κύπρου - Γαλλίας Μαρκ Μασιόν.

Τον κ. Χριστόφια θα συνοδεύουν, ο υφυπουργός παρά τω προέδρω Τίτος Χριστοφίδης και ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών Νίκος Αιμιλίου.