Ο Λίβυος ηγέτης, Μουάμαρ Καντάφι και η οικογένειά του μπορούν να παραμείνουν στη Λιβύη ως μέρος μίας πολιτικής συμφωνίας, η οποία θα δώσει τέλος στην κρίση που διαρκεί πέντε μήνες με την προϋπόθεση ότι θα παραιτηθούν από την εξουσία, δήλωσε αξιωματούχος των εξεγερμένων.

Ο ηγέτης των αντικαθεστωτικών Μουστάφα Άμπντελ Τζαλίλ δήλωσε στην εφημερίδα Wall Street Journal ότι ο Λίβυος ηγέτης και η οικογένειά του μπορούν να παραμείνουν στη χώρα για όσο διάστημα επιθυμούν με την προϋπόθεση ότι οι ηγέτες των εξεγερμένων θα αποφασίσουν το πού και με ποιους όρους θα παραμείνουν.

«Ο Καντάφι μπορεί να παραμείνει στη Λιβύη, αλλά θα υπάρχουν όροι», δήλωσε ο Τζαλίλ. «Εμείς θα αποφασίσουμε πού θα μείνει και ποιός θα τον φυλά. Οι ίδιοι όροι ισχύουν και για την οικογένειά του», πρόσθεσε μιλώντας στην εφημερίδα.

Ο Τζαλίλ επεσήμανε μάλιστα ότι οι εξεγερμένοι θα συνεχίσουν τις επιθέσεις τους και στη διάρκεια του ιερού μήνα του ραμαζανιού, που ξεκινά στις αρχές του Αυγούστου.

«Ο πόλεμος θα τελειώσει με έναν από τους εξής τρόπους: Ο Καντάφι θα παραδοθεί, θα φύγει από τη Λιβύη ή θα σκοτωθεί ή συλληφθεί είτε από έναν από τους σωματοφύλακές του ή από τους εξεγερμένους», υπογράμμισε.

Εξάλλου ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Λιβύη θα συζητήσει σήμερα με τους επικεφαλής των αντικαθεστωτικών άτυπα σχέδια για μία λύση στην κρίση καθώς οι δυτικές δυνάμεις αυξάνουν την πίεση στον Καντάφι να παραιτηθεί.

Ο Άμπντουλ Ιλάχ αλ Χάτιμπ έφτασε σήμερα στη Βεγγάζη, προπύργιο των εξεγερμένων, όπως ανακοίνωσαν οι αντικαθεστωτικοί.

Την προηγούμενη εβδομάδα ένας ευρωπαίος διπλωμάτης είχε δηλώσει ότι ο Χάτιμπ θα προσπαθήσει να πείσει τις δύο πλευρές στη Λιβύη να δεχθούν ένα άτυπο σχέδιο το οποίο προβλέπει κατάπαυση του πυρός και στη συνέχεια τη δημιουργία μίας μεταβατικής κυβέρνησης στην οποία θα παίρνουν μέρος και οι δύο πλευρές, χωρίς όμως να έχει ρόλο σε αυτή ο Καντάφι.

Εντωμεταξύ η Βουλγαρία κήρυξε ανεπιθύμητο πρόσωπο τον Ιμπραχίμ αλ Φούρις, έναν σύμβουλο στο προξενείου της Λιβύης στη Σόφια, όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας Βεσέλα Τσέρνεβα.

«Μία επιστολή, που επικαλείται το άρθρο 9 της Σύμβασης της Βιένης και η οποία αναφέρει ότι ο σύμβουλος για προξενικά θέματα της πρεσβείας Ιμπραχίμ αλ Φούρις κηρύχθηκε ανεπιθύμητο πρόσωπο, επιδόθηκε σήμερα στον λίβυο επιτετραμμένο στη Σόφια», δήλωσε ο Τσέρνεβα.

Μετά την ενημέρωση από το υπουργείο ο εν λόγω προξενικός σύμβουλος ξεκίνησε μία εξέγερση στην πρεσβεία στη Σόφια, μέρος του προσωπικού της οποίας έχει δηλώσει «πίστη στην επανάσταση».

Ο σύμβουλος κρατήθηκε για κάποιες ώρες στο εσωτερικό του κτιρίου προτού αφεθεί ελεύθερος, όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός bTV.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook