Έκκληση για συναίνεση ανάμεσα στους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικανούς προκειμένου να βρεθεί λύση στο πρόβλημα του δημοσίου χρέους των ΗΠΑ απηύθυνε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα  με τηλεοπτικό του διάγγελμα στο αμερικανικό έθνος.

Ο Ομπάμα κατηγόρησε τους Ρεπουμπλικανούς για το γεγονός ότι δεν έχει επέλθει συμφωνία ως προς την αντιμετώπιση του οικονομικού ελλείμματος και προειδοποίησε για τον «ανυπολόγιστο κίνδυνο» της στάσης πληρωμών που βρίσκεται προ των πυλών, αναφέρει tovima.gr.

Ζήτησε να υπάρξει αποτελεσματικό σχέδιο και όχι μια περιστασιακή λύση που θα επαναφέρει το πρόβλημα ύστερα από έξι μήνες, με κίνδυνο μάλιστα να υποβαθμιστεί η πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ.

Η αποτυχία να βρεθεί λύση για το έλλειμμα και το χρέος μπορεί να οδηγήσει σε περικοπές θέσεων εργασίας και να βλάψει σοβαρά την αμερικανική οικονομία, προειδοποίησε ο Ομπάμα.

Ο αμερικανός πρόεδρος είπε ότι τόσο οι Δημοκρατικοί όσο και οι Ρεπουμπλικανοί έχουν υποχρέωση να αντιμετωπίσουν την κατάσταση και να λάβουν μέτρα.

«Η χρεοκοπία είναι ένα ανεύθυνο και ριψοκίνδυνο αποτέλεσμα αυτού του διαλόγου... Θα διακινδυνεύαμε να προκαλέσουμε μία βαθιά οικονομική κρίση – μία κρίση που θα είχε προκληθεί σχεδόν αποκλειστικά από την Ουάσινγκτον», είπε οπρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο ίδιος προειδοποίησε ότι η πρώτη χρεοκοπία στην ιστορία των ΗΠΑ θα επηρέαζε άμεσα τις ζωές των απλών αμερικανών, επειδή η κυβέρνηση δεν θα ήταν σε θέση να καταβάλει τα μηνιαία επιδόματα κοινωνικής ασφάλισης, τα επιδόματα των βετεράνων, τις συντάξεις και να τηρήσει τα συμβόλαια που έχει συνάψει με χιλιάδες επιχειρήσεις.

«Εχω ενημερώσει τους ηγέτες και των δύο κομμάτων ότι θα πρέπει να καταλήξουν σε συμβιβασμό μέσα στις επόμενες ημέρες που να μπορεί να ψηφιστεί και από τα δύο Σώματα του Κογκρέσου – έναν συμβιβασμό που να μπορώ να υπογράψω», είπε και πρόσθεσε: «Είμαι πεπεισμένος ότι μπορούμε να επιτύχουμε αυτόν τον συμβιβασμό».

Η λύση στο πρόβλημα του δημοσίου χρέους θα πρέπει να βρεθεί έως τις 2 Αυγούστου, ενώ οι οίκοι αξιολόγησης έχουν ήδη προειδοποιήσει ότι είναι πιθανόν, μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, να προχωρήσουν στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ εάν διαφανεί οποιαδήποτε αδυναμία εκπλήρωσης των δανειακών της υποχρεώσεων.

Ο Ομπάμα επέκρινε ορισμένους Ρεπουμπλικανούς που ζητούν να υπάρξουν τεράστιεςπερικοπές στον προϋπολογισμό μέσω της μείωσης των κοινωνικών δαπανών προκειμένου να εξοικονομηθούν πόροι και αντιτίθενται στις εκκλήσεις του Λευκού Οίκου για μία «ισορροπημένη» συμφωνία που θα περιελάμβανε και τις πιο εύρωστες εταιρείες και ιδιώτες περικόπτοντας ταυτόχρονα τις φοροαπαλλαγές.

«Ο αμερικανικός λαός μπορεί να ψήφισε μία πολωμένη κυβέρνηση, αλλά δεν ψήφισε μία δυσλειτουργική κυβέρνηση», είπε ο Ομπάμα.

Απαντώντας στον αμερικανό πρόεδρο ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Τζον Μπένερ, επανέλαβε την απόρριψη από το κόμμα του του σχεδίου που προτείνει ο πρόεδρος, λέγοντας ότι η αποκαλούμενη «ισορροπημένη» προσέγγιση σημαίνει: «Ξοδεύουμε περισσότερα... πληρώνετε περισσότερα».

«Η πικρή αλήθεια είναι ότι πρόεδρος ήθελε μία λευκή επιταγή πριν από έξι μήνες και θέλει μία λευκή επιταγή και σήμερα. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί», πρόσθεσε ο Μπένερ.

Πάντως, οι αναλυτές τονίζουν ότι το διάγγελμα του Ομπάμα είχε στόχο περισσότερο τους ψηφοφόρους παρά να καθησυχάσει τις αγορές.