Την πρότασή του για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων παρουσιάζει ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ.Παπακωνσταντίνου το μεσημέρι στο Υπουργικό Συμβουλιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ρύθμιση προβλέπει τακτοποίηση για 40 χρόνια -στο πρότυπο των ημιυπαίθριων- και καταβολή προστίμου, το ύψος του οποίου θα προκύπτει βάσει της αντικειμενικής αξίας -πολλαπλασιαζόμενη επί έναν συντελεστή προστίμου, που θα κυμαίνεται από 0,10 έως 0,15- και το είδος της παράβασης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, το «όπλο» του υπουργείου απέναντι στο Συμβούλιο της Επικρατείας είναι, πέρα από το πρόστιμο, το «περιβαλλοντικό ισοζύγιο».

Αυτό σημαίνει ότι ένας ιδιοκτήτης αυθαιρέτου, ο οποίος το έχτισε, για παράδειγμα, σε έκταση δύο στρεμμάτων, ενώ θα έπρεπε να το χτίσει σε 4 στρέμματα που απαιτούνται συνήθως για την εκτός σχεδίου δόμηση, για να μπορέσει να υπαχθεί στη ρύθμιση θα πρέπει είτε να αγοράσει την υπόλοιπη έκταση από όμορο οικόπεδο -χωρίς όμως να μπορεί να χτίσει στα καινούργια δύο στρέμματα- είτε να πληρώσει στον δήμο την άξια των επιπλέον δύο στρεμμάτων.

Τα χρήματα θα πηγαίνουν στο Πράσινο Ταμείο για τη δημιουργία χώρων ελεύθερων και πρασίνου.
Από τη ρύθμιση θα αποκλείονται όλα τα αυθαίρετα που βρίσκονται εντός δασικών και αρχαιολογικών χώρων.

Μάλιστα, έχει ήδη ξεκαθαριστεί από το υπουργείο ότι τα αυθαίρετα που εντοπίστηκαν κατά τη διαδικασία ανάρτησης των δασικών χαρτών σε Μαραθώνα, Παλαιά και Νέα Πεντέλη (ξεπερνούν τις 2.000) δεν θα υπαχθούν στη νέα ρύθμιση.

Ταυτόχρονα θα υπάρξει διαχωρισμός των αυθαιρέτων σε αυτά που χτίστηκαν πριν από το 2003 και σε αυτά που χτίστηκαν μετά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το αυθαίρετό τους θα μπορούν κατ' εξαίρεση να γλιτώσουν εντασσόμενοι στη ρύθμιση χωρίς την επιβάρυνση της εισφοράς περιβαλλοντικού ισοζυγίου, μόνο όσοι το έχουν ως πρώτη κατοικία και δεν έχουν εισοδήματα.

Η εκτίμηση είναι ότι μπορούν να εισπραχθούν πάνω από ένα δισ. ευρώ με την τακτοποίηση των αυθαιρέτων έως το τέλος του 2011 -στον προϋπολογισμό ο στόχος είναι τα 600 εκατομμύρια ευρώ.