Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης καταδίκασε τη Δευτέρα σε ποινή κάθειρξης 22 ετών και 10 μηνών τον υπερεθνικιστή Ογκούν Σαμάστ, δράστη της δολοφονίας-σοκ του Αρμένιου δημοσιογράφου και εκδότη Χραντ Ντινκ.

Ο καταδικασθείς ήταν 17 ετών όταν πυροβόλησε και σκότωσε τον Χραντ Ντινκ έξω από το γραφείο του στην Κωνσταντινούπολη στις 17 Ιανουαρίου του 2007.

Ο εκδότης της τουρκο-αρμενικής εφημερίδας Agos δεχόταν απειλές κατά της ζωής του από υπερεθνικιστικούς κύκλους, εξαιτίας σειράς άρθρων και εκκλήσεων προς την Τουρκία να αποδεχθεί το ρόλο της στη γενοκτονία των Αρμενίων το 1915.

Η Άγκυρα σταθερά αρνείται ότι διεπράχθη γενοκτονία το 1915, επιμένοντας ότι οι νεκροί είναι θύματα εμφυλίου πολέμου και αναταραχής.

Ο Ντινκ καταδικαστεί πριν από το θάνατό του σε ποινή φυλάκισης με αναστολή, βάσει του άρθρου 301 του τουρκικού ποινικού κώδικα για προσβολή της τουρκικής ταυτότητας στα άρθρα του, στα οποία αναφερόταν στη γενοκτονία των Αρμενίων.

Ο Ογκούν Σαμάστ αντιμετωπίζει χωριστές κατηγορίες για τρομοκρατική δράση μαζί με δεκάδες άλλους υπόπτους σε σχετική υπόθεση.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει καταδικάσει την Τουρκία στο πλαίσιο της υπόθεσης του Χραντ Ντινκ, αποφαινόμενο -κατόπιν προσφυγής που κατέθεσαν συγγενείς του δημοσιογράφου- ότι οι Αρχές δεν τον προστάτευσαν και δεν απέτρεψαν τη δολοφονία του μολονότι γνώριζαν ότι υπερεθνικιστές συνωμοτούσαν για το θάνατό του.

Η όλη υπόθεση θεωρείται ευρέως ως δοκιμασία εάν η τουρκική Δικαιοσύνη μπορεί πλήρως να ερευνήσει πιθανή αμέλεια από τις Αρχές.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook