Η σύσταση και λειτουργία Τμήματος Αξιοποίησης Ευρωπαϊκών και Εθνικών Χρηματοδοτήσεων στο νέο «Καλλικρατικό» Δήμο Χανίων, με αποκλειστική αρμοδιότητα την καταγραφή και αξιοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και την υποβολή των σχετικών προτάσεων, καθώς επίσης και η συνεργασία Δήμου Χανίων και Περιφέρειας, προκειμένου να καταγραφούν οι ανάγκες και οι πολιτικές σε επίπεδο Κρήτης, ήταν τα κύρια ζητήματα, που εξετάστηκαν στο πλαίσιο της σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη το μεσημέρι, στο Γραφείο του Δημάρχου Χανίων, Μανώλη Σκουλάκη, με τη συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων, Απ. Βουλγαράκη, του Γ.Γ. του Δήμου, Χανίων Γαβριήλ Κουρή, των αρμόδιων Αντιδημάρχων Χανίων, του Επίκουρου Καθηγητή του ΤΕΙ Αθήνας, Γαβριήλ Αμίτση, του Προϊστάμενου της 28ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, Μιχάλη Ανδριανάκη, καθώς και υπηρεσιακών παραγόντων.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο Επίκουρος Καθηγητής του ΤΕΙ Αθήνας, Γαβριήλ Αμίτσης, ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για τη νέα 10ετή στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία ξεκινάει από το τρέχον έτος και φέρει την ονομασία «Ε.Ε.-2020». Πρόκειται, όπως επεσήμανε ο κ. Αμίτσης, για ένα μεγάλο χρηματοδοτικό πακέτο, που κινείται σε τρεις άξονες: -τους εθνικούς πόρους, -τους πόρους των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων και -τα Ανταγωνιστικά Ευρωπαϊκά Προγράμματα.

Όπως επεσήμανε ο κ. καθηγητής «είναι μεγάλη ευκαιρία για τον Δήμο Χανίων να εντάξει τις ευρωπαϊκές πολιτικές στον προγραμματισμό του, καθώς αυτές θα αποτελέσουν για τον Δήμο το διαβατήριο για την αναζήτηση περαιτέρω κονδυλίων».

Παράλληλα παρουσίασε στους παρευρισκόμενους το παράδειγμα της Ένωσης Δήμων Κύπρου και παρότρυνε για τη δημιουργία τοπικών Γραφείων Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, ώστε να υπάρχει άμεση αξιοποίηση των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Χανίων, Μανώλης Σκουλάκης, επεσήμανε ότι και προεκλογικά είχε θέσει το ζήτημα της σύστασης και λειτουργίας αυτοτελούς Γραφείου Αξιοποίησης Ευρωπαϊκών και Εθνικών Πόρων, καθώς η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων κρίνεται σημαντική ως προς την ανάπτυξη και την εξωστρέφεια του Δήμου Χανίων. «Μάλιστα, προς αυτή την κατεύθυνση θα ενισχυθεί με ανθρώπινο δυναμικό το Τμήμα Προγραμματισμού και Εσωτερικού Ελέγχου, που λειτουργεί ήδη στον Δήμο», τόνισε ο κ. Σκουλάκης. Παράλληλα, ο Δήμαρχος Χανίων ζήτησε τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων, ώστε τα ευρωπαϊκά προγράμματα ν’ αποτελέσουν βασικό εργαλείο σχεδιασμού και δράσης.

Τέλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης, Απόστολος Βουλγαράκης, αφού επικρότησε την προσπάθεια του Δήμου Χανίων για αξιοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, διαβεβαίωσε ότι η Περιφέρεια θα βρίσκεται κοντά σε όποιον Δήμο εντάξει τις ευρωπαϊκές πολιτικές στον σχεδιασμό του.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook