Ποιός χρηματοδότησε το πολυδάπανο σχέδιο;

Στο ημερολόγιό του, το οποίο περιέχεται στο μανιφέστο ο Μπρέιβικ, αναφέρει ότι κάποια στιγμή πήγε σε μια εταιρεία ενοικίασης αυτοκίνητων για να νοικιάσει ένα φορτηγάκι. Εδωσε την κάρτα του και εκεί διαπιστώθηκε ότι είχε ξεπεράσει το όριό της. Ομως έλυσε το πρόβλημα πηγαίνοντας «στην πόλη του Βορρά» όπου βρήκε αμέσως 2.000 και το νοίκιασε. Τίθεται λοιπόν ζήτημα ποιος του έδωσε τα λεφτά με τόση ευκολία. Ο ίδιος λέει ότι ξόδεψε 317.000 ευρώ για την προετοιμασία των χτυπημάτων. Και αυτά πού τα βρήκε αφού πέρσι είχε δηλώσει μηδενικό εισόδημα;

Ποιές είναι οι ύποπτες επαφές από την Ολλανδία έως τις ΗΠΑ;
Ο Αντερς Μπρέιβικ είχε ή έψαχνε φίλους και «συντρόφους» στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Το αναφέρει με μεγάλη σαφήνεια στο μανιφέστο του, το οποίο αποτελεί έναν κατάλογο όλων των οργανώσεων και των εξτρεμιστικών μπλογκ της γηραιάς ηπείρου. Το δείχνουν όμως και οι έρευνες σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, παρ\’ ότι οι ομάδες αυτές προσπαθούν τώρα να κρατήσουν αποστάσεις από τον Νορβηγό. Οι σχέσεις τους όμως ήταν διαφορετικές στο παρελθόν. Ερευνάται η επαφή που είχε ο Μπρέιβικ με το «Nordic», μια υπερεθνικιστική οργάνωση με έδρα στη Σουηδία, ενώ θεωρούνται βέβαιες οι επαφές του με τεκτονική στοά στη Βρετανία και εξτρεμιστές στην Ολλανδία, καθώς ο ακροδεξιός Βίλντερς ήταν ένα από τα πρότυπά του. Οι πιο ενδιαφέρουσες επαφές πάντως μπορεί να αποκαλυφθούν στις ΗΠΑ, τις οποίες είχε επισκεφθεί ο Μπρέιβικ και όπου ζει ένας «μέντοράς του», ο Unabomber.

Γιατί αντέδρασε τόσο αργά η αστυνομία;
Η ειδική δύναμη Δέλτα καθυστέρησε πολύ να φθάσει στο νησί Ουτόγια καθώς δεν χρησιμοποίησε ελικόπτερο και κάλυψε την απόσταση κατ\’ αρχάς με αυτοκίνητο. Κατόπιν παρουσιάσθηκαν προβλήματα στο σκάφος με το οποίο έπρεπε να περάσουν στο νησί, γεγονός που καθυστέρησε την άφιξή τους άλλα 20 λεπτά.
Συνολικά ο Μπρέιβικ πυροβολούσε επί μιάμιση ώρα και σταμάτησε μόνο όταν τον συνέλαβαν οι αστυνομικοί. Το ελικόπτερο της αστυνομίας ήταν εκτός λειτουργίας έως αργά την Παρασκευή – κάτι που κανείς δεν φανταζόταν για μια χώρα με τόσο καλή οργάνωση.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook