Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του υπό ελληνική σημαία και ελληνόκτητου στόλου είναι ο κρυφός άσος στο μανίκι των Ελλήνων εφοπλιστών και κατ’ επέκταση της ελληνικής ναυτιλίας σε ένα οικονομικό περιβάλλον το οποίο αν δεν καταρρέει, τουλάχιστον  κλυδωνίζεται σε επικίνδυνο βαθμό.

Οι Έλληνες πλοιοκτήτες όπως αναφέρει σε σημερινό του δημοσίευμα το PROTO THEMA γνωρίζουν πολύ καλά ότι σε περίοδο οικονομικής κρίσης τα πρώτα πλοία που ναυλώνονται είναι τα νεότερης ηλικίας. Για τον λόγο αυτό η ελληνική ναυτιλιακή βιομηχανία βρίσκεται στην κορυφή του orderbook των ναυπηγείων της Άπω Ανατολής.

Αυτή την περίοδο οι παραγγελίες για ναυπήγηση πλοίων ελληνικών συμφερόντων αναφέρονται σε 654 νέα πλοία με συνολική χωρητικότητα 63,2 εκ. τόνους.

 Σύμφωνα με την έρευνα  της εταιρείας χρηματοδοτικών συμβούλων ναυτιλίας   XRTC Business Consultants τα περισσότερα από αυτά κτίζονται στην Κορέα και είναι 310 (47,4%) με συνολική χωρητικότητα  31,7 εκ. τόνους.

Ακολουθεί η Κίνα , που είναι ανερχόμενη δύναμη στα ναυπηγεία της οποίας κατασκευάζονται 297 πλοία χωρητικότητας 28,5 εκ. τόνων  (45,4%) και ακολουθούν, Ιαπωνία με 22 πλοία χωρητικότητας 1,3 εκ. τόνων, η Ινδία με 14 πλοία  και 902 χιλ. τόνους, οι Φιλιππίνες με δύο πλοία και 359 χιλ. τόνους,  το Βιετνάμ με οκτώ πλοία και 264 χιλ. τόνους και η Ελλάδα με ένα πλοίο  15 χιλ. τόνων.  

Η Κορέα ήταν ανέκαθεν η χώρα στην οποία προτιμούσαν οι Έλληνες να παραγγέλνουν τα πλοία τους.

Από το 2007 όμως, περίοδο κατά την οποία οι παραγγελίες νεόκτιστων πλοίων είχαν εκτιναχθεί σε δυσθεώρητα ύψη, ο χρόνος παράδοσης των πλοίων στην Κορέα διπλασιάστηκε με αποτέλεσμα οι Έλληνες πλοιοκτήτες να στραφούν στην Κίνα η οποία προκειμένου να εκμεταλλευτεί την αλματώδη αύξηση ζήτησης πλοίων προχώρησε στην δημιουργία νέων ναυπηγείων.

Ο ελληνόκτητος στόλος περιλαμβάνει σήμερα 3.848 πλοία και  αντιπροσωπεύει το 7,7% του παγκόσμιου στόλου και σε επίπεδο χωρητικότητας το 14,6%.

« Μετά την έκρηξη του 2004-2008 παρουσιάστηκε μία αισθητή κάμψη στις παραγγελίες νέων πλοίων λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Με εξαίρεση ένα τρίμηνο, το β’ του 2010,  σε παγκόσμιο επίπεδο  υπήρχε γενικότερη πτώση των παραγγελιών. Όμως οι μεγάλοι Έλληνες εφοπλιστές έχοντας επενδύσει πολλά κεφάλαια στην ανάπτυξη  των εταιρειών τους προσέχουν ώστε  να διατηρήσουν τις πελατειακές τους σχέσεις με τις μεγάλες εταιρείες ναυλώσεων που θέλουν να ναυλώνουν πλοία νεαρής ηλικίας. Για αυτό και διατηρούν  μία σταθερή ροή παραγγελιών γεγονός που κάνει  τον ελληνόκτητο στόλο να απαρτίζεται από πλοίο με μικρό μέσο όρο ηλικίας.» επισημαίνει στο protothema.gr ο Γιώργος Ξηραδάκης Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας χρηματοδοτικών συμβούλων ναυτιλίας   XRTC Business Consultants: 

«Το γεγονός αυτό είναι πολύ σημαντικό για την πορεία της ελληνικής ναυτιλίας αφενός γιατί και πάλι πρωτοπορεί στις επενδύσεις  αλλά κυρίως γιατί είναι από τις πρώτες μεγάλες ναυτιλιακές δυνάμεις που συμμορφώνονται με τους νέους περιβαλλοντικούς κανόνες για τη ναυτιλία» και καταλήγει:

 «Σημαντικό πρόβλημα για όλες αυτές τις παραγγελίες παραμένει η έλλειψη πηγών χρηματοδότησης γεγονός που οδηγεί τους Έλληνες εφοπλιστές στην καταβολή τεράστιων κεφαλαίων από ίδια κεφάλαια. Βεβαίως από την άλλη πρέπει να αναγνωριστεί το γεγονός ότι νέες δυνάμεις της χρηματοδότησης εισέρχονται όπως οι τράπεζες της Κίνας».

Η Κίνα γίνεται σε ένα μεγάλο βαθμό ο ρυθμιστής  της παγκόσμιας ναυτιλιακής βιομηχανίας επηρεάζοντας τόσο την προσφορά όσο και την ζήτηση των ναυτιλιακών αγορών. Οι κινέζικές τράπεζες έχουν επεκτείνει τις ναυτιλιακές χορηγήσεις σε αρκετά μέρη του εξωτερικού.

Μέχρι σήμερα οι κύριοι χρηματοδότες στην παγκόσμια ναυτιλία είναι:

China Development Bank (CDB)

Export Import Bank of China (EXIM)

Bank of China (BoC)

Industrial and Commercial Bank of China (ICBC)

Communication Bank of China (CCB)

Agricultural Bank of China (ABC)

Construction Bank of China (CBC)

Στην ευρωπαϊκή ναυτιλία οι κινέζικες τράπεζες άρχισαν την επέκτασή τους   από την σκανδιναβική χερσόνησο και ύστερα χρηματοδοτώντας γερμανικές εταιρείες.

Η ουσιαστική αρχή για την ελληνική ναυτιλία έγινε το 2009 όταν πρωτοεπισκέφτηκαν την χώρα μας αρκετοί Κινέζοι τραπεζίτες και μελέτησαν την δυναμική της ελληνικής αγοράς. Τα πρώτο ουσιαστικά δάνειο ήταν αυτό της CDB που δόθηκε στον ναυτιλιακό όμιλο του Γιώργου Οικονόμου ενώ την ίδια στιγμή η ΕΧΙΜ χρηματοδοτούσε μέσω της Νορβηγικής τράπεζας DNB στους ομίλους  του  Σ. Παλιού και Ι. Αγγελικούση. 

Παλαιότερα οι κινέζικες τράπεζες ήταν γνωστές στην ελληνική αγορά από τις εγγυήσεις που παρείχαν προς αυτούς εκ μέρους των ναυπηγείων (refund Guarantees).

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook