Η διαδικασία για την εθελοντική ανταλλαγή ελληνικών κρατικών ομολόγων που κατέχουν ιδιώτες επενδυτές με νέα μεγαλύτερης διάρκειας θα ξεκινήσει τον Αύγουστο, επιβεβαίωσε την Τρίτη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης.

«Ναι… θα ξεκινήσει η διαδικασία μέσα στον Αύγουστο» είπε ο κ. Σαχινίδης μιλώντας στο Mega.

«Μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, σε συνεργασία με το IIF, θα ολοκληρωθούν εκείνες οι συζητήσεις οι οποίες θα περιγράφουνε την ακριβή διαδικασία που θα ακολουθηθεί, έτσι ώστε οι διακρατητές ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου να επιλέξουν μία από τις τέσσερις επιλογές που περιλαμβάνει η συμφωνία και να προχωρήσουνε σε ανταλλαγή των ομολόγων» πρόσθεσε.

Ο κ. Σαχινίδης είπε ότι στόχος είναι η διαδικασία να είναι πολύ σύντομη. «Η στόχευση είναι να διαρκέσει όσο το δυνατόν λιγότερο, διότι αντικειμενικά, από τις συνθήκες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, αλλά και από την προσπάθεια που γίνεται και σε διεθνές επίπεδο, φαίνεται ότι θα καταφέρουμε να εξασφαλίσουμε ικανοποιητική συμμετοχή, έτσι ώστε να προχωρήσουμε στην ανταλλαγή και να αποδεσμεύσουμε το ελληνικό Δημόσιο από τον βραχνά αυτής της διαδικασίας».

Σημείωσε, επίσης, ότι σε μια προσπάθεια τόνωσης των δημοσίων εσόδων, η κυβέρνηση θα εξετάσει κίνητρα για επαναπατρισμό κεφαλαίων. «Ο υπουργός (Οικονομικών) θα εξετάσει ποιες είναι οι δυνατότητες, κίνητρα που στο παρελθόν χρησιμοποιήθηκαν, για να προσελκυθούν οι καταθέσεις να αξιοποιηθούν και σε αυτήν την περίοδο που θεωρούμε πλέον ότι οι Έλληνες έχουν εμπεδώσει αυτό το αίσθημα ασφάλειας» ανέφερε.

Σύμφωνα με τα Νέα, οι προπαρασκευαστικές διαπραγματεύσεις για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο πρόγραμμα για τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους θα αρχίσουν την Πέμπτη, 28 Ιουλίου.

Το ραντεβού της Αθήνας κλείστηκε κατά τη συνάντηση του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου IΙF Τσαρλς Νταλάρα, στην Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με την αρχική πρόταση του IIF, ο ιδιωτικός τομέας θα συμμετέχει συνολικά με ένα πακέτο της τάξεως των 50 δισ. ευρώ που θα προκύψει από επαναγορές ομολόγων και ανταλλαγές τίτλων που λήγουν έως το 2020 με άλλα ομόλογα 15ετούς έως και 30ετούς διάρκειας.

Το υπουργείο Οικονομικών ευελπιστεί ότι το αρχικό πακέτο θα διευρυνθεί περαιτέρω με τη συμμετοχή περισσότερων τραπεζών στο πρόγραμμα. Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, το ενδιαφέρον των ευρωπαϊκών τραπεζών ανέρχεται σε 61 δισ. ευρώ και καλύπτει το 45% του συνόλου των ομολόγων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook