Έρευνα για ελληνοποίηση ελαιολάδων που πωλούνται ως κρητικό «εξαιρετικό παρθένο» και κρητικό «παρθένο ελαιόλαδο» σε μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ, πραγματοποιεί το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, μετά απο σχετικό έγγραφο του αντιπεριφερειάρχη Χανίων.

Όπως δημοσίευσε η \”zougla.gr\” εξετάζεται το ενδεχόμενο οι ίδιες ποσότητες, που ανέρχονται σε εκατοντάδες τόνους, να διακινούνται με πλασματικές τιμές ή και εντελώς εικονικά, ώστε κάποιοι επιτήδειοι να εισπράττουν παράνομα την επιστροφή ΦΠΑ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, όλα άρχισαν όταν διαπιστώθηκε ότι στο συσκευασμένο ελαιόλαδο «Κρητών Γεύσεις» και «Ελαιόλαδο ΕΛΟΜΑΣ» δεν αναγράφονταν πού έγινε η τυποποίηση, ούτε και ο αλφαριθμητικός αριθμός αναγνώρισης (EL).

Ακολούθησαν έλεγχοι στην εταιρεία KRETA FOOD ΕΠΕ, που δραστηριοποιείται στην τυποποίηση ελαιολάδων, με την ονομασία «Αρχαϊκά» και τον χαρακτηρισμό «Εxtra Παρθένο ελαιόλαδο ελληνικής προέλευσης», όπου διαπιστώθηκε ότι γίνονταν αγορές ιδιαίτερα μεγάλων ποσοτήτων ελαιολάδου,απο συγκεκριμένο ελαιοτριβείο της Κισάμου δυσανάλογων, σύμφωνα με τις υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, για τη δυναμικότητα της περιοχής.

Στο έγγραφο του αντιπεριφερειάρχη Χανίων, Απόστολου Βουλγαράκη, που απεστάλη στο Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, αναφέρεται ότι η ποσότητα αυτή, είχε πληρωθεί στους παραγωγούς με τιμή 2,92 έως 2,95 ευρώ το κιλό, την εποχή που οι τιμές κυμαίνονταν από 1,80 έως 2.20 το κιλό, δηλαδή στα τέλη του 2010 και στις αρχές του 2011. Δηλαδή, το ελαιοτριβείο πλήρωνε τους παραγωγούς έως και 1,20 ευρώ το κιλό περισσότερο από την τρέχουσα τιμή. Το ίδιο λάδι, συσκευασμένο κατέληγε στα ράφια της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Lidl, όπου η τιμή του δεν ξεπερνούσε τα 3,80 ευρώ το λίτρο.

Στην έκθεση της επιτροπής που διενήργησε την έρευνα, εκφράζονται αμφιβολίες αν οι ποσότητες που αναφέρονται είναι αληθινές και εκφράζονται υποψίες, είτε για παράνομη επιστροφή ΦΠΑ, είτε για παράνομη ελληνοποίηση ελαιολάδου το οποίο είναι άγνωστης προέλευσης. Επίσης διαπιστώθηκε ότι τα δελτία αποστολής δεν είχαν τιμολογηθεί καθώς και έλλειμμα 53 τόνων στις αποθήκες της εταιρείας.

Όπως δήλωσε στο Flashnews.gr ο κ.Βουλγαράκης \”κάθε μήνα οι υπηρεσίες κάνουν εκατοντάδες ελέγχους σε πάσης φύσεως επιχειρήσεις και κυρίως σε εκείνες που είναι υγειονομικού ενδιαφέροντος. Υπάρχουν περιπτώσεις που δεν διαπιστώνεται το παραμικρό, ή που γίνονται συστάσεις ή που επιβάλλονται πρόστιμα. Όμως υπάρχουν και περιπτώσεις που κρίνονται ως σοβαρές και οι οποίες χρειάζονται πιό επισταμένους ελέγχους απο τις κεντρικές υπηρεσίες.

Έτσι και σε αυτή την περίπτωση έγιναν έλεγχοι σε τέσσερα τυποποιητήρια ελαιολάδου και σε ένα απο αυτά οι υπηρεσίες διαπίστωσαν πιθανές ατασθαλίες οικονομικού ενδιαφέροντος. Δεν ξέρω καν που είναι το τυποποιητήριο, ούτε με ενδιαφέρει το ποιοί είναι οι επιχειρηματίες, αλλά λόγω της δυσκολίας της υπόθεσης ζήτησα να γίνουν έλεγχοι απο το κατεξοχήν αρμόδιο υπουργείο\”.

Μάλιστα ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων αποκάλυψε στο Flashnews.gr πως στο πλαίσιο των γενικώτερων ελέγχων έχουν σταλεί και δείγματα τυποποιημένου ελαιολάδου στο Γενικό Χημείο του Κράτους και βρίσκεται εν αναμονή των απαντήσεων απο τις αναλύσεις για τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά.

Ακολουθούν τα έγγραφα των υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων

\"\"
\"\"
\"\"
\"\"

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook