Τελευταία ενημέρωση 16.33

Η κόντρα δήμου και επιχειρηματιών και κατοίκων του Κουμ Καπί με αφορμή το παραλίγο τραγικό συμβάν στην περιοχή και είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό δυο γυναικών, έχει εξελιχθεί τα τελευταία 24ωρα σε ένα πόλεμο ανακοινώσεων.

Η τεχνική υπηρεσία του δήμου Χανίων σε σημερινή της ανακοίνωση καταλήγει στο συμπέρασμα της αστοχίας συγκεκριμένης παρτίδας σωλήνων θραύσεως. Από την πλευρά του ο Αναπτυξιακός Σύλλογος Κατοίκων και Επιχειρηματιών Παλαιού Κουμ Καπί, σε νέα του ανακοίνωση και ως απάντηση στη θέση του δημάρχου Τ. Βάμβουκα, κατηγορεί τη δημοτική αρχή για ψεύδη κάνει λόγο για “παραμυθατζίδες”, στέλνει φωτογραφίες που απεικονίζουν το ίδιο πρόβλημα πριν από χρόνια και διερωτάται πώς το 2014 που είχε συμβεί το ίδιο περιστατικό δεν είχαν εντοπίσει τότε την “κατασκευαστική αστοχία”;

Η ανακοίνωση της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου Χανίων

“Ο Δήμαρχος Χανίων κ. Τάσος Βάμβουκας από την πρώτη στιγμή του περιστατικού στο Κουμ Καπί ζήτησε από την αρμόδια υπηρεσία πλήρη έρευνα και ενημέρωση για τα αίτια που προκάλεσαν το ατύχημα. Η Υπηρεσία ηλεκτροφωτισμού έστειλε την παρακάτω επιστολή – τεχνική έκθεση προς ενημέρωση του Δημάρχου Χανίων αλλά και των δημοτών:

«Το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Έργων και Κυκλοφορίας, κρίνει απαραίτητο, να σας ενημερώσει για το ατύχημα που προέκυψε στην παραλία του Κουμ Καπί. Η Υπηρεσία μας επικουρεί, με όποιες δυνατότητες διαθέτει (υλικοτεχνικά, έμψυχου δυναμικού) το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, στην συντήρηση των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων του τομέα ευθύνης του.

Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψη, τα παρακάτω δεδομένα και στοιχεία που προλάβαμε να συλλέξουμε:

Ότι, όλοι οι ιστοί φωτισμού στην παραπάνω περιοχή, τοποθετήθηκαν από την Υπηρεσία μας τον Απρίλιο του 2011. Αντικατέστησαν παλαιούς και κατεστραμμένους ιστούς που είχαν τοποθετηθεί 1985. Παραθέτουμε  σχετικό φωτογραφικό υλικό. Ακολουθήθηκε επακριβώς ο τρόπος στήριξης του κατασκευαστή της συγκεκριμένης κολώνας. Όλα τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν αποτελούν τμήματα του κατασκευαστή.   

Ότι η πτώση της κολώνας, προέκυψε από την διάτμηση της εσωτερικής σωλήνας θραύσεως, στο τμήμα που ενώνεται η βάση της κολώνας με το πεζοδρόμιο. Στο τμήμα αυτό υπάρχει οξείδωση του υλικού και σε κανένα άλλο σημείο της σωλήνας ή οποία διαθέτει αντιοξειδωτική προστασία (είναι γαλβανισμένη).  Η σωλήνα αυτή εγκιβωτίζεται στο έδαφος πάνω από 50 εκατοστά και διατρέχει όλη την κολώνα μέχρι πάνω, στον κατακόρυφο άξονα. Κανένα τμήμα της σωλήνας θραύσεως δεν είναι εμφανής, καθότι είναι απολύτως εσωτερικό εξάρτημα της κολώνας, με αποτέλεσμα να μην παρουσιαστούν οπτικά σημάδια της οξείδωσης. Η μαντεμένια κολώνα φωτισμού που έπεσε δεν έχει καμία φθορά που δικαιολογεί την πτώση.

Ότι όλα τα παραθαλάσσια μέρη αποτελούν δυσμενές περιβάλλον για τα μεταλλικά μέρη.   

Ότι η Υπηρεσία μας έχει τοποθετήσει εκατοντάδες κολώνες ίδιου τύπου και μεθόδου στήριξής, χωρίς να παρουσιαστεί παρόμοιο περιστατικό. Μάλιστα, έχουν τοποθετηθεί τέτοιοι ιστοί, επίσης σε παραθαλάσσιο περιβάλλον (Καλαμάκι, Π.Ε.Ο ΧΑΝΙΩΝ – ΚΑΣΤΕΛΙΟΥ κ.α) εδώ και μια δεκαπενταετία και άνω.

Ότι, η εμπειρία μας από τις συχνότατες προσκρούσεις των οχημάτων σε όμοιες κολώνες φωτισμού, σε παρόμοιες παραθαλάσσιες εγκαταστάσεις, δεν έχει καταγράψει τέτοιες οξειδώσεις. Διότι μετά τον διαμελισμό της κολώνας από την πρόσκρουση του οχήματος, αναγκαστικά επιθεωρείται η σωλήνα θραύσεως.

Το συχνό φαινόμενο του βανδαλισμού από ασυνείδητους που επιβαρύνει τη διάρκεια ζωής του αστικού εξοπλισμού.

συμπεραίνουμε ότι:

Η συγκεκριμένη διάτμηση αποτελεί αστοχία της συγκεκριμένης παρτίδας των σωλήνων θραύσεως. Προτείνεται η άμεση αντικατάσταση όλων των σωλήνων αυτών με άλλες μεγαλύτερης αντιοξειδωτικής προστασίας (απολύτως ανοξείδωτες, inox). Η Υπηρεσία μας βρίσκεται στην διάθεση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου (φορέα ευθύνης της περιοχής) για να συνδράμει στο ηλεκτρολογικό τμήμα της αντικατάστασης».”

Η ανακοίνωση του Αναπτυξιακού Συλλόγου Κατοίκων και Επιχειρηματιών Παλαιού Κουμ Καπί

«Προσέξετε με τι παραμυθατζήδες έχουμε να κάνουμε. Στις φωτογραφίες που μας απέστειλε επιχειρηματίας της περιοχής βλέπετε το πεσμένο φωτιστικό του ΔΛΤΧ το οποίο κατέρρευσε το Δεκέμβριο του 2014, μερικούς μήνες μετά το πέρασμα του Δήμου στα χέρια του κυρίου Βάμβουκα. Οταν ήρθαν τότε οι υπάλληλοι της τεχνικής υπηρεσίας να την μαζέψουν δεν εντόπισαν την «κατασκευαστική αστοχία»;

Όπως καταλαβαίνετε έχουμε να κάνουμε με ανεύθυνους που προσπαθούν να ξεγελάσουν τον κόσμο ότι δεν φταίνε και δεν γνώριζαν. Θα έπρεπε τα φωτιστικά να έχουν ελεγχθεί και αντικατασταθεί με καινούργια εδώ και πολλά χρόνια αγαπητέ Δήμαρχε και μην μας κατηγορείτε ότι εκμεταλλευόμαστε τυχαία γεγονότα. Μόνο τυχαία δεν ήταν η πτώση του φωτιστικού στα κεφάλια των τουριστών.

Γνωρίζατε, αμελήσατε και κινδύνεψαν ζωές.

Όσον αφορά τα έργα που λέτε ότι έχετε κάνει, που είναι τα πεζοδρόμια που μας υποσχεθήκατε ότι θα είναι έτοιμα τον Ιούνιο; Που είναι τα 46.000 τέλος πάντων; Που είναι οι σκουπιδοτενεκέδες; Ούτε τις κρεμάστρες στην παραλία δεν βάλατε. Όλοι τυφλοί είμαστε εδώ πέρα;
Συνεχίστε να στηρίζετε τους αλαζόνες και τους ανίκανους και θα πάτε μπροστά!

Θέλουμε ακόμα να ευχαριστούμε την ΔΕΥΑΧ για την ανάληψη της ευθύνης της και τις επαρκείς εξηγήσεις της για το περιστατικό. Κρατάμε την υπόσχεση της ότι δεν θα ξανά συμβεί. Είναι σπουδαίο που κάποιοι επιτέλους αναγνωρίζουν το λάθος τους και αναλαμβάνουν την ευθύνη τους.

Τέλος θα θέλαμε, εφόσον ξεπεράσατε τα εμπόδια για την ολοκλήρωση της μελέτης Ανάπλασης του Κουμ Καπί, να σας δώσουμε συγχαρητήρια διότι εμείς εδώ δεν είμαστε μόνο για να σας κρίνουμε αρνητικά. Περιμένουμε από εσάς να ενημερώσετε τους κατοίκους για την υπόθεση αυτή κάνοντας κάποια παρουσίαση. Υπάρχουν πολλές απορίες που θα πρέπει να λυθούν και να συζητηθούν. Θα θέλαμε να παραστεί και ο καθηγητής κύριος Τσακαλάκης.

Κλείνοντας αυτή την δυσάρεστη και πολυήμερη αντιπαράθεση είμαστε εδώ με κάθε καλή διάθεση να συνεργαστούμε εφόσον υπάρχει ευγένεια και σεβασμός προς όλους για το καλό του Κουμ Καπί και των κατοίκων του.»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook