Ξεχάστε την εικόνα της ανατολικής παραλιακής της Παλαιόχωρας όπως τη θυμάστε. Η περιοχή από χθες έχει αλλάξει και αυτό γιατί όλοι οι επιχειρηματίες ξήλωσαν τις πέργκολες που ήταν τοποθετημένες στα καταστήματά τους. 

Οι καταστηματάρχες προχώρησαν σε αυτή την κίνηση καθώς επίκειται έλεγχος της κτηματικής υπηρεσίας η οποία θα επιβάλει υπέρογκο πρόστιμο στις επιχειρήσεις που έχουν τοποθετημένες σταθερές κατασκευές. 

φωτο από καφε Σκάλα

Οι κατασκευές αυτές υπήρχαν χρόνια παρόλο που δεν ήταν νόμιμες, καθώς βοηθούσαν στην προστασία των καταστημάτων από τους δυνατούς ανέμους – που ως γνωστόν πνέουν στην Παλαιόχωρα – ώστε οι επισκέπτες να μπορούν να κάθονται και να απολαμβάνουν το αναψυκτικό, το ποτό ή το φαγητό τους.

Τα τελευταία ωστόσο χρόνια, άρχισαν να πέφτουν βροχή τα πρόστιμα για τα τραπεζοκαθίσματα και αυτό γιατί για να πάρει άδεια για τραπεζοκαθίσματα ένας καταστηματάρχης από το Λιμενικό Ταμείο (στην ευθύνη του οποίου ανήκει η περιοχή) πρέπει να μην έχει στον χώρο του παράνομες σταθερές κατασκευές, όπως για παράδειγμα οι πέργκολες. Βάσει νόμου μπορεί να έχει ομπρέλες και αυτές όχι ως μόνιμη κατασκευή, όχι βιδωμένες δηλαδή, στο έδαφος.

Μέχρι πρότινος πλήρωναν οι επιχειρηματίες τα πρόστιμα που κύρωνε το λιμενικό. Τώρα όμως, με δεδομένο ότι η κτηματική υπηρεσία προχωρά άμεσα σε έλεγχο της περιοχής οι καταστηματάρχες αναγκάστηκαν να ξηλώσουν τις πέργκολες καθώς οι συγκεκριμένες χρηματικές ποινές είναι τσουχτερές. 

Όπως λέει στο Flashnews.gr ο Παύλος Ζουριδάκης, που διατηρεί κατάστημα στην περιοχή:

Από τη στιγμή που έχεις στον χώρο του Λιμενικού Ταμείου πέργκολα που είναι παράνομη, δεν σου δίνουν άδεια για τραπεζοκαθίσματα. Το τρελό είναι ότι μέχρι πριν δυο χρόνια μας έδιναν άδειες να έχουμε τραπεζοκαθίσματα ενώ είχαμε πέργκολες που είναι παράνομες. Παίρναμε άδειες που τις πληρώναμε. Δύο χρόνια τώρα δεν μας δίνουν άδεια με αποτέλεσμα να έρχεται το λιμενικό ανά τακτά χρονικά διαστήματα και να μας βάζει πρόστιμο. Εμένα φέτος το λιμενικό μου έχει βάλει πάνω από 6.000 ευρώ πρόστιμα.

Εγώ πέρσι πήρα το μαγαζί. Πήγα στο Λιμενικό Ταμείο με τον μηχανικό μου και μου είπαν να αγοράσω την πέργκολα. Και φέτος το ίδιο το Λιμενικό Ταμείο μου λέει είσαι παράνομος, βγάλτην. 

Το μόνο που σ’ αφήνουν να βάλεις είναι ομπρέλες και όχι καρφωμένες στο έδαφος, όχι μόνιμη κατασκευή αλλιώς δεν σου δίνουν άδεια. Τώρα τις έχουν βγάλει τις πέργκολες όλοι γιατί είναι πιθανό να έρθει η κτηματική και αν έρθει το πρόστιμο είναι τεράστιο. Εγώ θα πληρώσω πάνω από 25.000 ευρώ.

Οι επιχειρηματίες έχουν δυσανασχετήσει καθώς από τη μια, αναγκάστηκαν να απομακρύνουν κατασκευές τις οποίες είχαν ακριβοπληρώσει και από την άλλη είναι αναγκασμένοι να τοποθετήσουν ομπρέλες οι οποίες όπως λένε, σε ένα τόπο που φυσάει συνεχώς δυνατά, δεν μπορούν να προστατέψουν τους πελάτες τους.

Αν φυσάει, δεν μπορώ να δουλέψω. Τουλάχιστον με την πέργκολα κατέβαζα ένα προστατευτικό και έκλεινε το μαγαζί και δούλευα. Τώρα με την ομπρέλα είναι ζόρικα τα πράγματα, πιάνουν όλη την ώρα μελτέμια και βοριάδες γίνεται χαμός με τον αέρα, το ξέρουν όλοι.

Εγώ δούλευα με την πέργκολά μου και τον χειμώνα. Τρια άτομα έπαιρναν μεροκάματο από εδώ. Τώρα το μαγαζί μου δεν ξαναδουλεύει το χειμώνα. Αυτό το έκανα για τους υπαλλήλους. Δεν είναι ότι εγώ έβγαζα λεφτά, αλλά ήξερα ότι ο υπάλληλός μου θα το εκτιμήσει που εγώ του έδινα δουλειά τον χειμώνα. Τώρα πια δεν μπορώ να δώσω δουλειά στα παιδιά τον χειμώνα, τονίζει ο κ. Ζουριδάκης

Όπως μάλιστα είπε, η εξέλιξη αυτή για τους καταστηματάρχες τον Σεπτέμβριο ήταν η χειρότερη δυνατή καθώς αυτή την περίοδο μπορεί να μην βρίσκονται στην Παλαιόχωρα πολλοί τουρίστες όπως το καλοκαίρι, αυτοί όμως που έχουν επισκεφθεί τώρα την περιοχή διαθέτουν μεγαλύτερη οικονομική επιφάνεια και αφήνουν περισσότερα χρήματα. 

Η υπόθεση αυτή φαίνεται ότι ανακινήθηκε και έφτασε σε αυτό το σημείο εξαιτίας διαμάχης μεταξύ δυο καταστηματαρχών για τα όρια ιδιοκτησίας τους, την οποία έμελε να “πληρώσουν” και οι υπόλοιποι καταστηματάρχες. Ο ένας επιχειρηματίας κατήγγειλε τον άλλο με αποτέλεσμα να πάει η κτηματική υπηρεσία και να ασχοληθεί εκ των πραγμάτων και με τους υπόλοιπους καταστηματάρχες.

Από την πλευρά του Λιμεναρχείου που απλώς καλείται να επιβάλει τα πρόστιμα βάσει νόμου, ο Λιμενάρχης Χανίων, Γιάννης Ορφανός ανέφερε στο Flashnews.gr:

Έγινε πέρσι μια καταγγελία από έναν καταστηματάρχη σε έναν άλλο ότι έχει παράνομες κατασκευές. Πήγε η κτηματική υπηρεσία έκανε έλεγχο στον ένα και μετά ακολούθησαν και οι υπόλοιποι καταστηματάρχες στην Παλαιόχωρα. 

Για απλή χρήση, δηλαδή για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να μην υπάρχουν παράνομες μόνιμες κατασκευές, όπως για παράδειγμα οι πέργκολες. Αυτό είναι θέμα του Λιμενικού Ταμείου και της Κτηματικής Υπηρεσίας. Εμείς επιβάλαμε πρόστιμα γιατί τοποθετούσαν τα τραπεζοκαθίσματα χωρίς να έχουν άδεια από το Λιμενικό Ταμείο.

Κάποιοι από τους καταστηματάρχες απομάκρυναν τις παράνομες κατασκευές ξαναπήγε το Λιμενικό Ταμείο έκανε αυτοψία, συνέταξε καινούρια τεχνική έκθεση και έδωσε παραχωρήσεις. Σε όσους δόθηκαν παραχωρήσεις δεν επεβλήθη ξανά πρόστιμο από εμάς. Οι υπόλοιποι πρέπει να απομακρύνουν τις παράνομες κατασκευές για να πάρουν παραχωρήσεις για τραπεζοκαθίσματα από το Λιμενικό Ταμείο.

Η υπόθεση αυτή ανήκει στην αρμοδιότητα του Λιμενικού Ταμείου που είναι και ο φορέας διαχείρισης στην περιοχή. Επικοινωνήσαμε με τον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Χανίων, Κώστα Μανωλικάκη, ο οποίος ωστόσο, τη δεδομένη στιγμή δήλωσε αδυναμία να μιλήσει λόγω της συμμετοχής τους στην Ετήσια Ευρωπαϊκή Έκθεση Κρουαζιέρας Seatrade Εurope 2016 στην Τενερίφη της Ισπανίας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook