Ομάδα Γερμανών αντιφασιστών επισκέφθηκε σήμερα τα Χανιά με σκοπό να συμμετάσχει σε εικαστική παρέμβαση στο ναζιστικό μνημείο στα Φλώρια Καντάνου, μαζί με άλλους αντιφασίστες από τα Χανιά και την Ελλάδα.

Όπως αναφέρουν όσοι συμμετείχαν στην πρωτοβουλία:

“Μπορεί να αναρωτιέστε άραγε τι κάνουν αυτοί εκεί με το μνημείο;
Ίσως θα πρέπει να εξηγήσουμε.

Πριν από 75 χρόνια ο Γερμανικός στρατός (Βέρμαχτ)  επιτέθηκε στην Ελλάδα και την Κρήτη, λεηλάτησε τη χώρα, κατέστρεψε εκατοντάδες πόλεις και χωριά, δολοφόνησε χιλιάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά.

Όταν οι Γερμανοί το 1944/1945 υποχώρησαν από την Ελλάδα και την Κρήτη άφησαν πίσω τους συντρίμια και ανείπωτο πόνο.
Μερικοί από εμάς ερχόμαστε εδώ και πολλά χρόνια ως τουρίστες εδώ, απολαμβάνουμε το καλοκαίρι, τη θάλασσα, την κρητική κουζίνα και θαυμάζουμε το ανυπότακτο πνεύμα του Κρητικού Λαού.

Όμως, όταν αντικρύσαμε για πρώτη φορά αυτό το μνημείο, μας κόπηκε η λαλιά. 
Θέλουμε να σας πληροφορήσουμε ότι ένα τέτοιο μνημείο με τηνεπιγραφή «έπεσαν για τη Μεγάλη Γερμανία» απεικονίζοντας μάλιστα τρεις επιτιθέμενους Γερμανούς στρατιώτες με το σύμβολο της γνωστής μεραρχίας «Έντελβαϊς» στο μανίκι και χειροβομβίδες στα χέρια, δεν θα έπαιρνε έγκριση σε καμία πόλη της Γερμανίας.

Πολύ περισσότερο μας εξέπληξε το ότι αυτό το μνημείο, το οποίο δεν αποτελεί τίποτα παραπάνω από μια καθαρή ναζιστική προπαγάνδα,μπόρεσε να στηθεί ειδικά εδώ, στα μαρτυρικά Φλώρια, από υποστηρικτές και θιασώτες των τότε δολοφόνων, και μάλιστα απέναντι από το μνημείο των σφαγιασθέντων από τους Ναζί.

Όπως είναι σε όλους μας γνωστό, η Κάντανος ισοπεδώθηκε και δολοφονήθηκαν εκατοντάδες κάτοικοι το 1941 από Γερμανούς στρατιώτες που έφεραν το σύμβολο της μεραρχίας «Έντελβαϊς».

Εμείς δεν μπορούμε να ανεχτούμε την ύπαρξη του συγκεκριμένου μνημείου σ΄αυτή την περιοχή. Δεν είμαστε ενάντια στο να τιμώνται οι νεκροί, αλλά αυτοί οι νεκροί δεν αξίζουν τέτοιες τιμές.

Βέβαια, στις επιγραφές που πλαισιώνουν το «τιμητικό» αυτό μνημείο μιλούν για συμφιλίωση, αλλά εμείς αναρωτιόμαστε, τι από όλα αυτά αποτελεί συμφιλιώση, όταν οι θύτες μετά από τις φρικτές τους πράξεις προτείνουν στα θύματά τους: «δεν θα ήταν καλύτερα να αφήσουμε το παρελθόν να ξεχαστεί;»

Εμείς λέμε: εάν θέλετε οπωσδήποτε να τιμήσετε Γερμανούς στρατιώτες, τότε θα ήταν καλύτερα να τιμήσετε εκείνους τους στρατιώτες που στην διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής λιποτάκτησαν από τις μονάδες τους και εντάχθηκαν στο λαϊκό αντιστασιακό κίνημα ενάντια στον Γερμανό κατακτητή.

Τι πρέπει να κάνουμε, λοιπόν, με αυτό το μνημείο; Σ΄αυτή την περίπτωση προσφεύγουμε σε μια αρχαία ελληνική παράδοση!
Σύμφωνα με τον μύθο, ο Μιλτιάδης έστειλε έναν αγγελιοφόρο από τον Μαραθώνα στην Αθήνα για να αναγγείλει τη νίκη επί των Περσών. Εμείς στέλνουμε το δικό μας μήνυμα και «επιστρέφουμε» στην Ένωση Γερμανών Ορεινών Καταδρομών Άνω Φραγγονίας το απαράδεκτο αυτό μνημείο. Η Ένωση αυτή των «παλαιών πολεμιστών» έστησε το μνημείο αυτό για να «δοξάζει» κάθε χρόνο τον «ηρωικό αγώνα» των Γερμανών στρατιωτών για την υπεράσπιση της «Οχυράς Θέσης Κρήτης», γεγονός που για τους πολίτες της Κρήτης σήμαινε: πείνα, εξαθλίωση και θάνατος.
Για να μην χαθεί στη «διαλογή» το «πακέτο», αναγράψαμε καθαρά τη διεύθυνση του αποδέκτη και βάλαμε και «γραμματόσημο», αναλαμβάνοντας και τα «έξοδα αποστολής».

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τους Έλληνες φίλους/φίλες μας, με τους οποίους εδώ και καιρό συζήτησαμε αυτή την εικαστική παρέμβαση.

Γερμανοί και Έλληνες αντιφασίστες”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook