Μια νέα έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) αναδεικνύει τους σοβαρούς κινδύνους που απειλούν τους ιδιοκτήτες γάτας. Η έκθεση εστιάζει συγκεκριμένα στους κινδύνους από τη γρατζουνιά ή το δάγκωμα της γάτας.

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, η νόσος από αμυχή γάτας (ή νόσος εξ ονύχων γαλής) έχει πολύ σοβαρότερες επιπλοκές απ’ ό,τι πίστευαν οι γιατροί μέχρι σήμερα. Η βακτηριακή λοίμωξη μεταδίδεται στη γάτα από τους ψύλλους και στη συνέχεια μπορεί να μολύνει τον άνθρωπο από μια γρατζουνιά, ένα δάγκωμα ή εάν η γάτα γλείψει μια ανοιχτή πληγή.

Η νόσος συχνά οδηγεί σε συμπτώματα όπως ο πονοκέφαλος, ο πυρετός και το πρήξιμο στους λεμφαδένες. Εάν δεν αντιμετωπιστεί, δεν αποκλείεται να προκύψουν σοβαρές επιπλοκές όπως βλάβες στην καρδιά ή τον εγκέφαλο, προειδοποιεί το CDC.
Όσον αφορά τη συχνότητα των περιστατικών της νόσου, η έκθεση υποδεικνύει ότι είναι αρκετά σπάνια. Σε ετήσια βάση προκύπτουν περίπου 12.000 διαγνώσεις και εξ αυτών 500 ασθενείς χρειάζονται νοσηλεία. Τα περιστατικά είναι συχνότερα σε παιδιά 5 έως 9 ετών.

Το CDC προτείνει αρχικά την επαρκή ιατρική φροντίδα της γάτας ώστε να προστατευθεί ή να απαλλαγεί άμεσα το κατοικίδιο από τους ψύλλους. Το πλύσιμο των χεριών μετά το παιχνίδι με τη γάτα και η προσπάθεια για περιορισμό της γάτας εντός του σπιτιού αποτελούν δύο ακόμη βασικά μέτρα πρόληψης της νόσου από αμυχή γάτας.

Η νόσος από αμυχή γάτας διαπιστώνεται με αιματολογική εξέταση, όμως η διάγνωση αποδεικνύεται πολλές φορές δύσκολη. Η θεραπευτική αντιμετώπιση της νόσου συνήθως περιλαμβάνει τη λήψη αντιβιοτικών.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook