Την αναγκαιότητα η Ελλάδα να αποκτήσει μία νέα πολιτική κουλτούρα σχολιάζει με άρθρο του στη Financial Times ο αρθρογράφος Γκίντεον Ράχμαν.

Δεν υπάρχουν πολλά πολυτελή ξενοδοχεία που επιτρέπουν σε αδέσποτα σκυλιά να τεμπελιάζουν έξω από τις εισόδους τους. Για αυτό γοητεύτηκα όταν την περασμένη εβδομάδα είδα τον σκύλο – διαδηλωτή της Ελλάδας να προστατεύεται από τον καύσωνα στα σκαλιά της Μεγάλης Βρετάνιας, σχολιάζει ο αρθρογράφος. Ο «λουκάνικος» ( ο γνωστός σκύλος της πλατείας Συντάγματος) έχει γίνει διάσημος στο YouTube λόγω των ενθουσιωδών συμμετοχών του στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Για να εξασφαλίσει τα νέα κεφάλαια που υποσχέθηκε η ευρωζώνη την προηγούμενη εβδομάδα, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να δεσμευθεί σε πολλά χρόνια λιτότητας. Το μέλλον της χώρας δείχνει να επιφυλάσσει αίμα, ιδρώτα και δακρυγόνα.

Η ελληνική ελίτ αγωνίζεται να παραμείνει ψύχραιμη, υπό ασφυκτικές πιέσεις. «Κάθε εβδομάδα φέρνει μία νέα καταστροφή», δήλωσε ένας Έλληνας υπουργός στην εφημερίδα. «Είναι σαν πόλεμος. Η χώρα βρίσκεται σε τρομερό κίνδυνο», συμπλήρωσε.

Αν και ο φόβος άμεσης κατάρρευσης έχει εξοστρακιστεί για την ώρα, η απειλή για αργό «θάνατο», που θα διαλύσει την ελληνική οικονομία και θα προκαλέσει κοινωνική και πολιτική αναταραχή, εξακολουθεί να είναι ζωντανή. Στις μέρες μας, η χώρα έχει ανεργία 15,8% και ανεργία στους νέους 40%.

Η Ελλάδα μπαίνει στον 4ο χρόνο ύφεσης. Οι μισθοί κόβονται, οι φόροι αυξάνονται, επιχειρήσεις και καταστήματα κλείνουν και τα τραπεζικά δάνεια είναι ανύπαρκτα. Περίπου 25% των Ελλήνων ήδη στηρίζει κόμματα της άκρα Αριστεράς ή Δεξιάς.

Ωστόσο, το σύνολο σχεδόν αποδέχεται ότι «θέλουμε μια διαφορετική Ελλάδα» όπως δήλωσε και ο πρωθυπουργός. Είναι γενικά αποδεκτό ότι το πολιτικό σύστημα είναι διεφθαρμένο και δυσλειτουργικό, επικροτεί τις καλές διασυνδέσεις και τιμωρεί την ειλικρίνεια και την επιχειρηματικότητα.

Παρόλα αυτά, η αίσθηση βολέματος και αδράνειας συνεχίζει να υφίσταται. «Τα ελληνικά κόλπα σημαίνουν ότι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων είναι μικρότερη από ότι φαίνεται», δήλωσε ένα φιλελεύθερος οικονομολόγος.
Οι δημόσιες δαπάνες έχουν αυξηθεί τον τελευταίο χρόνο, παρά τα μέτρα λιτότητας.

Αυτό έγινε, εν μέρει, λόγω της αύξησης των επιδομάτων ανεργίας, αλλά και λόγω του γεγονότος ότι η κυβέρνηση προτιμάει να κουνάει το σπαθί παρά να το χρησιμοποιεί. Ενώ ο ιδιωτικός τομέας υποφέρει όσον αφορά τις θέσεις εργασίας, κανένας δημόσιος υπάλληλος δεν έχει απολυθεί και μόνο οι μισθοί έχουν μειωθεί.

Όλοι οι βουλευτές εξακολουθούν να έχουν το δικαίωμα κρατικού αυτοκινήτου – κάτι που δεν απολαμβάνουν οι γερμανοί συνάδελφοι τους. «Ως βρετανός φορολογούμενος, που συμμετέχω στο ελληνικό πακέτο, εξοργίστηκα όταν ανακάλυψα ότι οι Έλληνες φοιτητές έχουν δικαίωμα δωρεάν φοίτησης και ξοδεύουν πάνω από 7 χρόνια για να πάρουν τα πτυχία τους», υπογραμμίζει ο αρθρογράφος. «Στους Βρετανούς φοιτητές θα επιβληθούν δίδακτρα 9.000 λίρες από τον επόμενο χρόνο», συμπληρώνει.

Η Ε.Ε. έχει «τροφοδοτήσει» την ελληνική νοοτροπία, διοχετεύοντας κεφάλαια στη χώρα τα τελευταία 30 χρόνια. Δεν είναι να απορεί κανείς που οι φορολογούμενοι της Βόρειας Ευρώπης εκνευρίζονται με αυτή την κατάσταση. Αν η Ελλάδα θέλει να αλλάξει κάτι, χρειάζεται μια βαθιά αλλαγή στην πολιτική κουλτούρα. Χρειάζονται νέες δραστικές κινήσεις, προκειμένου να κινηθεί προς νέα κατεύθυνση.

Χρειάζονται να γίνουν άμεσα τέσσερα πράγματα:

Πρώτον, πάταξη της διαφθοράς μέσω συλλήψεων υψηλόβαθμων αξιωματούχων και επιχειρηματιών.

Δεύτερον, κλείσιμο στην μη αποδοτική και διεφθαρμένη υπηρεσία φοροείσπραξης και αντικατάσταση της με ξένη, ιδιωτική εταιρεία.

Τρίτον, απόλυτη αλλαγή του τρόπου που δαπανώνται τα ευρωπαϊκά κεφάλαια.

Τέταρτον, μειώσεις των φόρων.

Κλείνοντας το άρθρο αναφέρει ότι «Η Ελλάδα χρειάζεται αλλαγή κουλτούρας».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook