Ένα πολύτιμο απόκτημα κοσμεί πλέον την πλούσια συλλογή του Μουσείου Καζαντζάκη. Δεν είναι άλλο από το συλλεκτικό αντίτυπο του βιβλίου του μεγάλου συγγραφέα «Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά» (Εκδόσεις Δημητράκου-1946), με χειρόγραφες σημειώσεις του, από τα πιο γνωστά και πολυμεταφρασμένα έργα του, το οποίο αγόρασε κι δώρισε στο Ίδρυμα ο γνωστός αρχιτέκτονας και τουριστικός επιχειρηματίας Σπύρος Κοκοτός.

Στη διάρκεια μιας  μικρής αλλά συγκινητικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε σήμερα (Παρασκευή) το μεσημέρι στο Μουσείο στη Μυρτιά, ο κ. Κοκοτός, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Ελιάνα, προσέφερε το πολύτιμο βιβλίο που ήδη τοποθετήθηκε σε περίοπτη θέση σε προθήκη  η οποία, μεταξύ άλλων, φιλοξενεί μεταγενέστερες και ξένες εκδόσεις του ομώνυμου έργου.

Εκ μέρους του Δ.Σ. του Μουσείου Καζαντζάκη, το οποίο εκπροσώπησαν οι Μανόλης Κοκοσάλης, Λευτέρης Χαρωνίτης και Μαριλένα Μηλαθιανάκη, ο πρόεδρός του Στέλιος Ματζαπετάκης επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «καθήκον και χρέος του Ιδρύματος είναι να εμπλουτίσει τα τεκμήρια που ήδη υπάρχουν για τον Καζαντζάκη. Είναι ιδιαίτερη η συγκίνησή μας που σήμερα παραδίδεται στο Μουσείο ένα μοναδικό βιβλίο όπου ο συγγραφέας έκανε χειρόγραφες σημειώσεις, βάσει των οποίων έγινε η επόμενη έκδοση, οκτώ χρόνια μετά. Η κίνηση του κ. Κοκοτού, ο οποίος γνωρίζει την αγωνία μας να φέρουμε εις πέρας και αυτή τη δράση, έχει ουσιαστικό χαρακτήρα αφού έσπευσε να βοηθήσει στην πιο κατάλληλη στιγμή».

Από την πλευρά του ο κ. Κοκοτός, συλλέκτης ο ίδιος για πολλές δεκαετίες, ανέφερε συγκινημένος ότι γνώρισε το έργο του Καζαντζάκη στη Βικελαία Βιβλιοθήκη ως μαθητής του Λυκείου «Κοραής». «Το βιβλίο που ήθελα να αγοράσω ως συλλέκτης κατάλαβα ότι θα έπρεπε να ανήκει μόνο στον χώρο όπου, κατά μία μεταφυσική έννοια, πλανάται το πνεύμα του δημιουργού του.  Χαίρομαι γι’ αυτήν την εκδήλωση, όχι επειδή επιζητώ δημοσιότητα, αλλά γιατί μου δίνει την ευκαιρία να πως στους παλαιότερους και νεότερους Καστρινούς και Κρητικούς ότι έχουμε καθήκον και υποχρέωση να στηρίζουμε τέτοια Ιδρύματα και ιδιωτικά μουσεία, που αποτελούν κιβωτούς πολιτισμού». Ο ίδιος συνεχάρη παράλληλα το Δ.Σ. και το προσωπικό του Μουσείου για το υψηλό επίπεδο δουλειάς που προσφέρουν ενώ στη συνέχεια ξεναγήθηκε στους ανανεωμένους  χώρους του.

Υπενθυμίζεται ότι το σπάνιο αντίτυπο εντοπίστηκε στο πλαίσιο δημοπρασίας του Οίκου «Βέργος,» που πραγματοποιήθηκε στις 23 Ιουνίου στην Αθήνα. Περιλαμβάνει πλήθος χειρόγραφων διορθώσεων και συμπληρώσεις, που έγιναν από τον ίδιο τον Καζαντζάκη ενόψει της δεύτερης έκδοσης του έργου το 1954. Σε αυτό σημειώνεται παράλληλα και η νέα διευθέτηση του κειμένου σε 25 τυπογραφικά (έναντι 22 της πρώτης έκδοσης). Το ενδιαφέρον για την αγορά του συλλεκτικού αυτού αντιτύπου υπήρξε μεγάλο καθώς, αν και είχε αρχική εκτίμηση έως 3.500 ευρώ, έφτασε τελικά να κατακυρωθεί σε διπλάσια τιμή, 7.080 ευρώ.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο «Ζορμπάς» αρχίζει να γράφεται στην Αίγινα το 1941, αρχικά με τον τίτλο «Το συναξάρι του Ζορμπά», ολοκληρώνεται το 1943 και κυκλοφορεί για πρώτη φορά από τις Εκδόσεις Δημητράκου το 1946.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook