Η αντιπυρική σαιζόν συνεχίζεται, παρ’ ότι κάποιοι θεωρούν ότι μετά τις πρόσφατες βροχοπτώσεις και στην περιοχή της Σητείας, μπορούν να ανάβουν φωτιές στην ύπαιθρο. Η αντιπυρική περίοδος ολοκληρώνεται στις 31 Οκτωβρίου και, όπως τονίζει με έμφαση ο Επιπυραγός, Προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Σητείας κ. Παύλος Καπετανάκης, μέχρι τότε απαγορεύεται το άναμμα φωτιάς σε κάθε περίπτωση. Εξάλλου απαγορεύεται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου η καύση απορριμμάτων (πλαστικών κλπ.), παρά μόνο υπολειμμάτων καλλιεργειών.

«Μετά από αρκετούς μήνες», συνέχισε ο κ. Καπετανάκης, «οι πρόσφατες βροχοπτώσεις- προσέγγισαν τα 27 χιλιοστά, που σημειώθηκαν και στην Σητεία ήταν ευεργετικές, ενώ τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν ήταν μικρής κλίμακας. Η Πυροσβεστική εκλήθη για την άντληση υδάτων σε κάποια σημεία, καθώς και, για να “τραβήξει” κάποια οχήματα, που είχαν κολλήσει σε λάσπη. Τα προβλήματα ήταν μικρά.

Μετά όμως την βροχή κάποιοι θεώρησαν ότι μπορούν να ανάβουν φωτιές σε χόρτα και φυσικά εμείς προχωρούμε στην προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία. Πρέπει να καταστεί σαφές ότι είμαστε ακόμη στην αντιπυρική περίοδο και μάλιστα το γεγονός ότι έβρεξε δεν σημαίνει απαραίτητα ότι σταμάτησε και η ξηρασία. Η βλάστηση είναι ξερή και μπορεί πολύ γρήγορα να επεκταθεί μία φωτιά με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Έχει διαφανεί τα προηγούμενα χρόνια ότι η παρατεταμένη ξηρασία έχει σοβαρές συνέπειες, δηλαδή μεγάλες φωτιές που έχουν εκδηλωθεί στην περιοχή Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, στα Κρυά, στην Ξηρολίμνη κι αλλού».

Πηγή: ΑΝΑΤΟΛΗ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook