Ανεπανόρθωτα εκθέτει την κυβέρνηση η εγκύκλιος του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, Γ. Καπελέρη, εις εφαρμογήν του νόμου Παπακωνσταντίνου, με την οποία δίνει οδηγίες στις εφορίες όλης της χώρας, προκειμένου να ενημερώσουν άμεσα -με ειδοποιητήρια, τηλεφωνικά ή με άλλον πρόσφορο τρόπo- τους οφειλέτες του Δημοσίου, προκειμένου να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους.

Από την 1η Αυγούστου ξεκινά η εφαρμογή των διατάξεων του νέου νόμου Παπακωνσταντίνου που προβλέπει αυτόφωρο και ποινές φυλάκισης για ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 5.000 ευρώ. Γι’ αυτό και το υπουργείο Οικονομικών καλεί τα δικαστικά τμήματα των ΔΟΥ να προχωρήσουν τις αμέσως επόμενες ημέρες στην ειδοποίηση όσων έχουν βεβαιωμένες οφειλές προς το Δημόσιο έως 30 Σεπτεμβρίου 2010, γιατί, σε διαφορετική περίπτωση, θα υποστούν τις αυστηρές ποινές της νομοθεσίας.

Όσο και αν η κυβέρνηση σκοπεύει να «κυνηγήσει», όπως λέει, τους μεγαλοοφειλέτες με τη διάταξη αυτή, η απόσυρση της συγκεκριμένης διάταξης επείγει, καθώς πλήττει άμεσα τους μικροοφειλέτες, οι οποίοι ήδη υφίστανται τεράστιες απώλειες στο εισόδημά τους και θα το δουν μάλιστα να συρρικνώνεται ακόμα περισσότερο, με τα «χαράτσια» που αναμένονται κάθε δέκα ημέρες από το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με τον εφαρμοστικό νόμο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.

Σε περιόδους που το εισόδημα του μέσου Έλληνα πολίτη συρρικνώνεται, σύμφωνα και με το δημοσίευμα στο protothema.gr, το «κυνηγητό» από την Εφορία με μεθόδους που θυμίζουν εισπρακτικές εταιρείες, αποτελεί ξεκάθαρη κοινωνική πρόκληση και παραπέμπει σε πρακτικές άλλων εποχών…

Για την ιστορία, η νομοθεσία προβλέπει ότι, από την 1η Αυγούστου 2011, το αδίκημα της μη εξυπηρέτησης οφειλών προς το Δημόσιο άνω των 5.000 ευρώ είναι διαρκές, με αποτέλεσμα να επιβάλλεται η διαδικασία του αυτόφωρου και ποινές φυλάκισης για τις ακόλουθες περιπτώσεις:

– Για οφειλές συνολικού ύψους άνω των 5.000 ευρώ και μέχρι δέκα χιλιάδων 10.000 ευρώ, ανεξαρτήτως του χρόνου που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μέχρι την 31.3.2011.

– Για οφειλές συνολικού ύψους άνω των δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ, για τις οποίες κατά την ως άνω ημερομηνία δεν είχαν συμπληρωθεί τέσσερις μήνες αφότου κατέστησαν ληξιπρόθεσμες.

Μάλιστα, για την αποτελεσματικότερη είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών, το υπουργείο Οικονομικών, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, θα αναθέσει σε ιδιωτικές ελεγκτικές και νομικές εταιρείες τον έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων των οφειλετών.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook