Σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδιακής Τελωνειακής Υπηρεσίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, το 2015 οι συνολικές εισαγωγές ελαιολάδου της Ρωσίας ανήλθαν σε 51 εκ. δολ. ΗΠΑ, έχοντας σημειώσει πτώση της τάξης του 53,5%. 

Η αρνητική αυτή εικόνα των ρωσικών εισαγωγών ελαιολάδου, ωστόσο, φαίνεται ότι βαίνει προς διόρθωση κατά το α΄ εξάμηνο 2016, όπου σημειώθηκε αύξηση της τάξης του 53,3% σε όρους αξίας και 42,6% σε όρους ποσότητας σε σχέση με το α΄ εξάμηνο 2015.

Όσον αφορά στους προμηθευτές της Ρωσίας παρθένου ελαιολάδου, κατά την τελευταία τριετία την πρώτη θέση καταλαμβάνει η Ισπανία με μερίδιο σταθερά άνω του 50%, και ακολουθεί στη 2η θέση η Ιταλία με μερίδιο που κινείται γύρω στο 30% και στην 3η θέση η Ελλάδα με μερίδιο που κυμαίνεται από 10-15%. Οι πρώτες πέντε θέσεις συμπληρώνονται με την Πορτογαλία και την Τυνησία (το 2013 την 5η θέση κατέλαβε η Τουρκία, αφήνοντας την Πορτογαλία εκτός πεντάδας), οι οποίες, ωστόσο, καταλαμβάνουν εξαιρετικά χαμηλά μερίδια επί των συνολικών εισαγωγών. 

Η εικόνα αυτή συνεχίστηκε και το α΄ εξάμηνο του 2016. 

Ωστόσο το σημαντικό στοιχείο που προκύπτει μελετώντας τα στοιχεία του εξαμήνου είναι η θεαματική αύξηση, σχεδόν διπλασιασμός (ποσοστό +91%), των ρωσικών εισαγωγών ελληνικού παρθένου ελαιολάδου, από 1,6 εκατ. δολ. ΗΠΑ που ήταν το α΄ εξάμηνο 2015 σε 3,1 εκατ. δολ. ΗΠΑ το α΄ εξάμηνο 2016.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook