οι καπνιστές παρουσιάζουν χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης C στο πλάσμα από ότι οι μη καπνιστές. Καλό θα ήταν λοιπόν η πρόσληψη βιταμίνης C για όσους καπνίζουν να κυμαίνεται σε υψηλότερα επίπεδα από τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη (ΣΗΠ) που διαμορφώνεται στα 75mg για τις γυναίκες και 90mg για τους άντρες.
Βέβαια, υπερβολικές δόσεις βιταμίνης C μπορεί να προκαλέσουν ανεπιθύμητες αντιδράσεις, όπως είναι η αϋπνία, ο πονοκέφαλος, η συχνοουρία, η ναυτία, ο εμετός, η διάρροια, η καούρα και ο πόνος στο στομάχι. Γι’ αυτό καλό θα είναι να μην κάνετε υπερβολές. Είναι προτιμότερο η κάλυψη των αναγκών σε βιταμίνη C να προέρχεται από ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο με ποικιλία φρούτων και λαχανικών παρά από φαρμακευτικά σκευάσματα.
Καλές πηγές βιταμίνης C αποτελούν οι φράουλες, τα ακτινίδια, το πεπόνι, το πορτοκάλι, το γκρειπ – φρουτ, τα κεράσια, οι πιπεριές, η ντομάτα, το λεμόνι, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά κ.α.
Παγωμένου Ελευθερία
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Βιογραφικό σημείωμα