Καταγγελίες για  ελλιπή μέριμνα από τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας

Έντονη ανησυχία έχει ξεσπάσει στο πανεπιστήμιο του York στη Βρετανία, καθώς μέσα σε έναν μόλις χρόνο έχουν διαπραχθεί πέντε αυτοκτονίες φοιτητών μέσα στο πανεπιστήμιο. Αυτός είναι ο μεγαλύτερος αριθμός αυτοκτονιών που έχει σημειωθεί σε μια μόλις χρονιά σε οποιοδήποτε βρετανικό πανεπιστήμιο.

Στον απόηχο των πέντε αυτοκτονιών το συμβούλιο της πόλης αποφάσισε να ξεκινήσει έρευνα για τους θανάτους των φοιτητών, οι οποίοι ήταν μεταξύ 20 ως 23 ετών.

Όπως ανακοίνωσε το συμβούλιο της πόλης York: «Συνεργαζόμαστε τόσο με το πανεπιστήμιο όσο και με το Εθνικό Σύστημα Υγείας  και τους φορείς δημόσιας υγείας της Βρετανίας προκειμένου να ερευνήσουμε τις υποθέσεις των αυτοκτονιών».

Η ανησυχία του Συμβουλίου της πόλης έχει ενισχυθεί μετά και από το γεγονός πως ο διαδικτυακός ενημερωτικός ιστότοπος των φοιτητών «The Tab» κατατάσσει το πανεπιστήμιο της πόλης ως το χειρότερο όσον αφορά τη φροντίδα και τη μέριμνα της ψυχικής υγείας.

Μάλιστα, μια έρευνα του πανεπιστημίου τον περασμένο Μάιο αποκάλυψε πως περισσότερα από τα μισά ασθενοφόρα που καλούνται στον χώρο του πανεπιστημίου αφορούν περιστατικά αποπειρών αυτοκτονίας.

Χαρακτηριστικά είναι τα σχόλια της μητέρας μιας από τους φοιτητές που αυτοκτόνησαν, της 20χρονης Saher Ahmad, η οποία είχε διαπράξει και στο παρελθόν απόπειρα αυτοκτονίας. Η μητέρα της άτυχης φοιτήτριας τόνισε πως: «Νιώθω πως δεν της προσφέρθηκε η κατάλληλη υποστήριξη μετά την πρώτη απόπειρα. Όταν κάποιος επιχειρεί να αφαιρέσει τη ζωή του είναι μια κραυγή για βοήθεια».

Το πανεπιστήμιο από την πλευρά του σχολίασε επί του θέματος στην «Independent»: «Η προώθηση καλής ψυχικής υγείας είναι μια σημαντική υποχρέωση των πανεπιστημίων, όπως και των κοινωνιών. Τους τελευταίους έξι μήνες, το πανεπιστήμιο του York έχει αναλάβει μια λεπτομερή αξιολόγηση της υποστήριξης της ψυχικής υγείας μετά από αυξημένη ζήτηση των φοιτητών, αλλά και μετά από την διακοπή παροχής ψυχολογικής υποστήριξης που προκάλεσε το κλείσιμο του νοσοκομείου Bootham Park. Σαν αποτέλεσμα αυτής της αξιολόγησης, το πανεπιστήμιο αποφάσισε τον Αύγουστο να επενδύσει ένα συμπληρωματικό ποσό των 500.000 λιρών στην φροντίδα της ψυχικής υγείας για τα επόμενα τρία χρόνια, ώστε να ενισχυθούν οι υπηρεσίες υποστήριξης φοιτητών».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook