Ημερίδα για το κοινωνικό φαινόμενο της σχολικής διαρροής πραγματοποιεί η Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κρήτης την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου στις 9 το πρωί στην αίθουσα Ανδρόγεω του Δήμου Ηρακλείου.

Σκοπός της ημερίδας, όπως δήλωσε σήμερα ο Διευθυντής της Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κρήτης Σπύρος Επιτροπάκης είναι να αναδειχθούν τα αίτια και οι επιπτώσεις του φαινομένου της Σχολικής Διαρροής, ιδιαίτερα στην οικογένεια, στην εκπαιδευτική κοινότητα και τα συμπεράσματα που θα εξαχθούν να αξιοποιηθούν για τον περιορισμό – αντιμετώπιση του φαινομένου.

Η ημερίδα που είναι ανοικτή σε φορείς, επαγγελματίες της υγείας, εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές και πολίτες υλοποιείται στο πλαίσιο του κοινωνικού προγράμματος της Περιφέρειας Κρήτης και θα συμμετέχουν διακεκριμένοι καθηγητές Πανεπιστημίου, από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών,  από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, Διευθυντές Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ψυχολόγοι, αναλυτές που θα ενημερώσουν τους παρευρισκόμενους για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

«Η σχολική διαρροή είναι ένα έντονο κοινωνικό φαινόμενο που παρουσιάζεται ιδιαίτερα στην Κρήτη και έχει και κοινωνικές και διαστάσεις εκπαιδευτικές. Επιδίωξη μας είναι πάντοτε να θίγομε έγκαιρα και  μεγάλα κοινωνικά ζητήματα που απασχολούν την περιοχή μας και μ΄αυτό το σκοπό εξετάζομε το φαινόμενο για να δώσομε λύσεις στο έντονο πρόβλημα που υπάρχει από την κοινωνικο-οικονομική κρίση» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Επιτροπάκης, προσθέτοντας ότι «πάρα πολλά παιδιά εγκαταλείπουν το Γυμνάσιο, διότι δυστυχώς οι οικογένειες δεν μπορούν να επιβιώσουν με αποτέλεσμα να τοποθετούν σε διάφορες δουλειές εγκαταλείποντας το σχολείο τους. Αυτό το φαινόμενο παρατηρείται σε φτωχοποιημένες περιοχές αστικών κέντρων».

Πρόγραμμα ημερίδας

09:00-09:30         ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ – ΕΓΓΡΑΦΕΣ

09:30-10:00         ΕΝΑΡΞΗ – ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ

Α΄ ΣΥΝΕΔΡΙΑ :

 ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΣ 

ΚΟΣ ΣΗΜΑΝΔΗΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, Οικονομολόγος M.Sc., Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Απασχόλησης Περιφέρειας Κρήτης.

ΚΟΣ ΒΑΜΒΑΚΑΣ ΛΑΜΠΡΟΣ, Ιατρός Παθολόγος- Ογκολόγος, Δ/ντής ΕΣΥ της Παθολογικής- Ογκολογικής Κλινικής ΠΑΓΝΗ, Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Κοινωνικής Πολιτικής Περιφέρειας Κρήτης.

10:00-10:15  1. ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΛΚΥΣΤΙΚΟ: Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΔΙΑΡΡΟΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΙΘΑΝΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ

Νικολακάκης Γεώργιος, Κοινωνικός Ανθρωπολόγος, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών Πανεπιστημίου Κρήτης.

10:15-10:30    2. ΣΧΟΛΙΚΗ ΔΙΑΡΡΟΗ, ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΣ ΑΝΑΛΦΑΒΗΤΙΣΜΟΣ & ΝΕΑΝΙΚΗ ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ Ε.Ε ΣΗΜΕΡΑ: Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ & Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ E.U. 2020.

Παπαδάκης Νίκος, Καθηγητής Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης Πανεπιστημίου Κρήτης & Αναπληρωτής Διευθυντής του Κέντρου Ερευνών & Μελετών (ΚΕΜΕ) Πανεπιστημίου Κρήτης.

10:30-10:45    3. ΣΧΟΛΙΚΗ ΔΙΑΡΡΟΗ: ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ.

Μπαλούρδος Διονύσης, Οικονομολόγος, Δημοσιογράφος Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών.

10:45-11:00     4. Η ΣΧΟΛΙΚΗ ΔΙΑΡΡΟΗ ΣΤΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ.

Καδιανάκη Μαρία, Σχολική Σύμβουλος της Δημοτικής Εκπαίδευσης 7ης Περιφέρειας Ν. Ηρακλείου.

11:00-11:15      5. Η ΣΧΟΛΙΚΗ ΔΙΑΡΡΟΗ ΩΣ ΕΝΑ ΔΟΜΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ. ΑΝΑΓΩΓΗ ΕΝΟΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΜΕ ΤΟΠΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟ ΕΥΡΥΤΕΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ-ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ Της ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΜΕΝΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ.

Γιγουρτάκης Νικόλαος, Ιστορικός- Αρχαιολογικός Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ηρακλείου.

11:15-11:45    ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ- ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ

11:45-12:15    ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ ΓΙΑ ΚΑΦΕ

Β΄ ΣΥΝΕΔΡΙΑ :

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΣ

ΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, Κοινωνικός Ανθρωπολόγος, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών Πανεπιστημίου Κρήτης.

12:15-12:30    1. ΟΙ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΔΙΑΡΡΟΗΣ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ.

Παναγιωτάκη Μαρία, Ψυχολόγος, Κοινωνιολόγος, Υπεύθυνη Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων Ν. Ηρακλείου, Συντονίστρια Κρήτης Δράσεων Πρόληψης- Αντιμετώπισης Σχολικού Εκφοβισμού.

12:30-12:45    2. ΣΧΟΛΙΚΗ ΔΙΑΡΡΟΗ: ΚΑΛΕΣ  ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ.

Παπαδακάκη Μαρία, Καθηγήτρια Εφαρμογών του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας Α.Τ.Ε.Ι. Κρήτης

12:45-13:00    3. ΑΞΙΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΔΙΑΡΡΟΗΣ: ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΝΑΡΙΑ.

Γιώργος Πανσεληνάς, Σχολικός Σύμβουλος Πληροφορικής.

Αγγελιδάκη- Πετσαγγουράκη Δέσποινα, Σχολική Σύμβουλος Αγγλικής Γλώσσας.

13:00-13:15    4. ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΔΙΑΡΡΟΗΣ ΜΕ ΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ.

Γρινάκης Ευάγγελος , Ψυχίατρος του Ψυχοδιαγνωστικού Κέντρου ΚΕΘΕΑ-ΑΡΙΑΔΝΗ και Αλκοολογικού Ιατρείου ΠΑΓΝΗ.

13:15-13:30    5. Η ΣΧΟΛΙΚΗ ΔΙΑΡΡΟΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΡΟΜΑ ΤΟΥ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΥ ΝΕΑΣ ΑΛΙΚΑΡΝΑΣΣΟΥ: ΑΙΤΙΑ- ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ.

Πιπεράκη Αναστασία, Ψυχολόγος του Κέντρου Στήριξης Ρομά και Ευπαθών Ομάδων.

13:30-14:00   ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ- ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ

14:00-14:15    ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ- ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ