Ανακοίνωση της ΔΑΣ για τη χθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου:

"Σκηνές που θα ζήλευαν μέχρι και οι βραζιλιάνικες σαπουνόπερες, εκτυλίχτηκαν χθες στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου. Η πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚΗ έδωσε ακόμη μια φορά εξετάσεις και πέρασε με άριστα, ως υπερασπιστής των συμφερόντων της εργοδοσίας και υπονομευτής των αγώνων της εργατικής τάξης.

Με τερτίπια και δικαιολογίες αρνήθηκαν να συνυπογράψουν το κάλεσμα εργατικών κέντρων και ομοσπονδιών για οργάνωση και πάλη στην κατεύθυνση υπογραφής συλλογικών συμβάσεων εργασίας όπως επίσης και το σχέδιο νόμου που πρόκειται να κατατεθεί στη βουλή για τις ΣΣΕ.  Υπενθυμίζουμε ότι στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ το καλοκαίρι, είχαν επικαλεστεί ¨αντιρρήσεις¨ επειδή το κείμενο ανέφερε «τους αγώνες των ταξικών σωματείων και τη συμβολή του ΠΑΜΕ στις ΣΣΕ» και ζήτησαν την αφαίρεσή του για να το στηρίξουν. Σήμερα και ενώ αφαιρέθηκαν οι εν λόγω παράγραφοι, αρνήθηκαν να υπογράψουν επικαλούμενοι διάφορες προφάσεις. Ο πρόεδρος του ΕΚΗ έφτασε στο τέλος να μας πει με θράσος ότι δε θα υπογράψει το κείμενο για να μην περιφέρουμε την απόφαση από Εργατικό Κέντρο σε Εργατικό Κέντρο.

Αυτοί που μιλούν για ενότητα, βάζουν εμπόδια στην οργάνωση του αγώνα την ίδια ώρα που 350 ομοσπονδίες, εργατικά κέντρα, σωματεία και χιλιάδες εργαζόμενοι θα δίνουν τη μάχη στους χώρους δουλειάς, στα γιαπιά, στους δρόμους για υπογραφή ΕΓΣΣΕ και κλαδικών συμβάσεων στην κατεύθυνση ανάκτησης των απωλειών μας αλλά και κατακτήσεων για τις σύγχρονες ανάγκες μας.

Η κατρακύλα όμως του εργοδοτικού-κυβερνητικού συνδικαλισμού δεν σταματά εδώ.  Δεν βρήκαν τίποτα να πουν απέναντι στις καταγγελίες της ΔΑΣ και εργαζομένων για το όργιο νοθείας στις εκλογές του σωματείου σταφυλεργατών.

Η παράταξη του Βοργιά (ΠΑΣΚΕ – ΣΥΡΙΖΑ) δεν βρήκε τίποτα μεμπτό στο γεγονός ότι στις εκλογές ψήφιζαν άτομα που γράφονταν εκείνη την ώρα στο μητρώο μελών, που δεν υπήρχε καμία ταυτοπροσωπία, ούτε ταυτότητα, ούτε πατρώνυμο, ούτε βιβλιάριο. Δεν βρήκε τίποτα μεμπτό στο γεγονός ότι ψήφιζαν ολόκληρα χωριά, όποιος περνούσε από την πλατεία, δεν βρήκε τίποτα μεμπτό στο γεγονός ότι ο ίδιος ο εργοδότης σε γνωστό συσκευαστήριο διαλαλούσε από τα μεγάφωνα να μην τολμήσει κανένας εργάτης και δεν ψηφίσει αυτό που θα του δώσει το ΕΚΗ στην έξοδο.

Ο πρόεδρος του ΕΚΗ και οι πλειοψηφία του ΔΣ του ΕΚΗ δεν βρήκε αξιοσημείωτο ούτε καν το γεγονός ότι όλα (5 τον αριθμό) τα αναπληρωματικά μέλη και 3 τακτικά από τα 7 που έχει το ΔΣ παραιτήθηκαν και εγγράφως καταγγέλλουν το όργιο νοθείας με κύριο ενορχηστρωτή το Βοργιά. Δεν βρήκαν τίποτα να πουν και για το δικαστικό που διενεργούσε τις εκλογές και κατέθεσε στα πρακτικά ότι δεν τηρήθηκε η ταυτοπροσωπία.

Έτσι κρατούν τόσα χρόνια τις καρέκλες τους στο Εργατικό Κέντρο και σε αντάλλαγμα δίνουν φαρδιά πλατιά της υπηρεσίες τους στην εργοδοσία υπογράφοντας μειώσεις μισθών όπως αυτή των σταφυλεργατών με μειώσεις μισθών της τάξης του 20%.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να ξεμπερδεύουν με αυτά τα βαρίδια που μόνο εμπόδια μπορούν του βάλουν στον αγώνα αυτό. Πρέπει σήμερα να οργανωθούν στα σωματεία τους για να κοντράρουν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που ετοιμάζει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα. Παράλληλα να βάλουν πλώρη για την κάλυψη των απωλειών όλων των προηγούμενων χρόνων, για την επαναφορά των ΣΣΕ. Καλούμε τα σωματεία να στηρίξουν με αποφάσεις την πρόταση νόμου για τις ΣΣΕ.

Ετοιμαζόμαστε για Συλλαλητήριο για τις ΣΣΕ μέσα στον Οκτώβρη και για πανελλαδική απεργία τον Νοέμβρη!