Το Κέντρο Εκπαίδευσης για την Αειφορία (ΚΠΕ) Βάμου, συμμετέχει σε συνεργασία με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις «Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία» και «Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων» στην Ευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών.

Η δράση αυτή θα είναι ανοιχτή στη συμμετοχή πολιτών και θα διεξαχθεί στην λίμνη της Αγιάς των Χανίων την Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016, από τις 11 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη εκδήλωση στην Ευρώπη του BirdLife International, που υλοποιείται εδώ και 22 χρόνια με τη συμμετοχή περιβαλλοντικών οργανώσεων από 40 περίπου χώρες. (Δείτε και την ιστοσελίδα της διοργάνωσης www.eurobirdwatch.eu)

Το γενικό θέμα της διοργάνωσης είναι και φέτος η προστασία των μεταναστευτικών πουλιών και των βιοτόπων τους. Σκοπός είναι να δοθεί το μήνυμα του πόσο σημαντικό είναι να προστατευτούν οι περιοχές που φωλιάζουν και αναπαράγονται τα μεταναστευτικά πουλιά, οι χώροι όπου σταματούν για τροφή και ξεκούραση και οι μεταναστευτικές τους διαδρομές.

Η χώρα μας είναι σταυροδρόμι της μετανάστευσης και σημείο διέλευσης εκατομμυρίων  πουλιών, που ήδη αρχίζουν το ταξίδι προς νότο σε αναζήτηση κατάλληλων περιοχών για να περάσουν το χειμώνα.

Επομένως η Ευρωπαϊκή Γιορτή Πουλιών αποτελεί μια ευκαιρία να ευαισθητοποιήσουμε  το ευρύτερο κοινό, μαθητές και εκπαιδευτικούς και ξεκινώντας από την προστασία των πουλιών ως πρώτο βήμα να ενθαρρύνουμε την ενεργό συμμετοχή σε ευρύτερα περιβαλλοντικά θέματα. Μέσα από τη δημοσιότητα μπορούμε να αναδείξουμε την αξία και την ανάγκη προστασίας τοπικών βιοτόπων σημαντικών για τα μεταναστευτικά ή τα διαχειμάζοντα πουλιά και να προβάλλουμε όλες τις σχετικές δράσεις του φορέα μας.

Σημαντικός σταθμός στο ταξίδι των μεταναστευτικών πουλιών είναι και η λίμνη της Αγιάς των Χανίων όπου έχουν παρατηρηθεί πάνω από 200 διαφορετικά είδη πουλιών, ορισμένα από αυτά σπάνια και απειλούμενα με εξαφάνιση.

Στην εκδήλωση αυτή θα υπάρχει παρατήρηση πουλιών και αναγνώριση σπάνιων και απειλούμενων ειδών με κιάλια και με τη βοήθεια κλειδών αναγνώρισης πουλιών, ξενάγηση στην όχθη της λίμνης και αναζήτηση απειλών για την οικολογική ισορροπία της λίμνης (π.χ. η παρουσία σκουπιδιών αλλά και εισαγόμενων ξενικών ειδών όπως ο αμερικάνικος βουβαλοβάτραχος και τα κινέζικα χρυσόψαρα) και εκπαιδευτικά παιχνίδια για τα παιδιά.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook