Τελευταία ενημέρωση 16:10

Μια σεισμική δόνηση , προκαλεί  μεγάλη διαρροή υγραερίου.

Ακολουθεί έκρηξη με αποτέλεσμα να καταρρεύσει τοίχος σε ξενοδοχείο της Χερσονήσου . 

Η φωτιά που ξέσπασε στους χώρους της μονάδας κινητοποιεί την πυροσβεστική υπηρεσία. Άμεσα εκκενώνεται το ξενοδοχείο και οι τουρίστες οδηγούνται σε ασφαλές σημείο.

Πρόκειται φυσικά μόνο για το σενάριο επιτυχημένης άσκησης  που πραγματοποιήθηκε ακόμη μια φορά από την ίδια ομάδα πρόληψης στη Χερσόνησο.

Για τη διεξαγωγή της άσκησης και το σενάριο διακόπτεται η κυκλοφορία στους δρόμους, περιμετρικά του ξενοδοχείου, για μια ώρα, από τις 10:30 μέχρι και τις 11:30 το πρωί. Το σενάριο της άσκησης προέβλεπε την εκκένωση των χώρων του ξενοδοχείου από τους διαμένοντες και το προσωπικό, λόγω εκδήλωσης σεισμικής δόνησης, με επακόλουθο την έκρηξη από διαρροή υγραερίου και εκδήλωση φωτιάς σε διάφορα σημεία του ξενοδοχείου, καθώς και κατάρρευση τοιχοποιίας με ύπαρξη τραυματιών.

Η άσκηση πραγματοποιήθηκε υπό την επίβλεψη του καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Δρ. Ευθύμιου Λέκκα και αποτελεί πρωτοβουλία της διοίκησης του ξενοδοχείου στη Χερσόνησο, η οποία μαζί με τους εργαζόμενους οργανώνουν την «5η διήμερη ετήσια Άσκηση – Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών».

Στην άσκηση συμμετείχαν : Η Περιφέρεια Κρήτης, ο δήμαρχος Χερσονήσου , στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας, εκπρόσωποι εθελοντικών οργανώσεων, φορέων, υπηρεσιών, καθώς επίσης στελέχη της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Κρήτης.

Η ενημερωτική ανακοίνωση του ξενοδοχείου

Την Δευτέρα 26 και Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2016, το Creta Maris Beach Resort πραγματοποίησε για πέμπτη συνεχή χρονιά την ετήσια άσκηση εκκένωσης των χώρων του, συνοδευόμενη από διάλεξη του καθηγητή κ. Λέκκα.
Το φετινό σενάριο της άσκησης εκκένωσης αναφερόταν σε πραγματοποίηση σεισμού, με επακόλουθο την έκρηξη από διαρροή υγραερίου και εκδήλωση φωτιάς σε διάφορα σημεία του ξενοδοχείου, καθώς και κατάρρευση τοιχοποιίας με ύπαρξη τραυματιών. Αξίζει να σημειωθεί πως τόσο το σύνολο των εργαζομένων, όσο και οι επισκέπτες συμμετείχαν στην άσκηση, προσφέροντάς της κατά αυτόν τον τρόπο την αντίστοιχη αληθοφάνεια και σοβαρότητα. Η άσκηση πραγματοποιήθηκε υπό την επίβλεψη του καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του Τμήματος  Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών,  Δρ. Ευθύμιου Λέκκα και είχε διάρκεια 37 λεπτά.
Στα πλαίσια της άσκησης, προηγήθηκε διάλεξη από τον Δρ. Λέκκα τη  Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016, με θέμα: «NaTech vs Hotels – Επιχειρησιακός σχεδιασμός για την αντιμετώπιση σεισμών και πυρκαγιών σε ξενοδοχειακό περιβάλλον».
Σκοπός της ετήσιας άσκησης εκκένωσης ήταν η διασφάλιση της άρτιας οργάνωσης της ομάδας του ξενοδοχείου και συνεπώς η ασφάλεια των πελατών και του προσωπικού σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Τη διάλεξη τίμησαν με την παρουσία τους ο Περιφερειάρχης Κρήτης, κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ο Δήμαρχος Χερσονήσου, κ. Γιάννης Μαστοράκης, ο κ. Γιώργος Πελεκανάκης, πρόεδρος της Διοίκησης του Παγκρήτιου Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων και ο κ. Μαραυγάκης Μιχάλης, Προϊστάμενος του Τμήματος Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Ν. Ηρακλείου.
Στην άσκηση συμμετείχαν ενεργά το Αστυνομικό Τμήμα Χερσονήσου, το Λιμενικό Χερσονήσου, το ΕΚΑΒ, το ιατρικό κέντρο Cretan Medicare, το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Χερσονήσου, η Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Κρήτης με τη Διοίκηση Π.Υ. Ν. Ηράκλειου και το 3ο κλιμάκιο της ΕΜΑΚ, ο Ερυθρός Σταυρός με τους Σαμαρείτες Διασώστες και το ΚΤΕΛ Ηρακλείου – Λασιθίου. Τέλος, την άσκηση παρακολούθησαν ως παρατηρητές ο ΕΟΤ – ΠΥΤ Κρήτης και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook