Με μεγάλη συμμετοχή και επιτυχία αλλά και ιδιαίτερο ενθουσιασμό ολοκληρώθηκε  την Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2016 το 6ο Φεστιβάλ “Γη- Πολιτισμός- Τουρισμός” του Δήμου Πλατανιά.

Προσεγγίζοντας κατά τον καλύτερο τρόπο την βιωματική λογική της φετινής διοργάνωσης το φεστιβάλ ξεκίνησε  νωρίς το πρωί της Κυριακής 25 Οκτωβρίου 2016 με περισσότερους από 50 επισκέπτες της περιοχής που συμμετείχαν σε τρύγο γνωρίζοντας τον Κρητικό αμπελώνα αλλά και βιώνοντας μια συνεργατική διαδικασία η οποία εκτός το τρύγημα είχε στο χώρο του αμπελιού κέρασμα τοπικών προϊόντων.

Η πρώτη μέρα συνεχίστηκε στην πλατεία του Πλατανιά το απόγευμα της Κυριακής . Από νωρίς το πατητήρι περίμενε γεμάτο σταφύλια, το ρακοκάζανο ζεσταινόταν, η μουσταλευριά ετοιμάζονταν και το  καφενείο είχε ανοίξει για να φιλέψει του επισκέπτες του φεστιβάλ.

Μέσα σε λίγη ώρα η πλατεία του Πλατανιά κατακλύστηκε από επισκέπτες αλλά και κατοίκους της περιοχής. Το πατητήρι αποτέλεσε μια από τις μοναδικές εμπειρίες της βραδιάς καθώς έδωσε την δυνατότητα σε δεκάδες άτομα να βιώσουν το πάτημα του σταφυλιού και να δουν το μούστο να παίρνει το δρόμο του.

Η μουσταλευριά από νωρίς μοσχομύρισε χαρίζοντας πλούσια γεύση και μοναδικά αρώματα στους επισκέπτες που έσπευσαν να την τιμήσουν.

Στο ρακοκάζανο η ζεστή τσικουδιά κέρδιζε τους θαμώνες αποτελώντας παράλληλα και ένα πόλο συζήτησης για την διαδικασία παραγωγής του προϊόντος.

Το παραδοσιακό καφενείο ήταν για μια ακόμα φορά κοινωνός  της παράδοσης της Κρήτης και του Πολιτισμού των ανθρώπων της. Τα μέλη του  Πολιτιστικού Συλλόγου “ΤΟ ΡΟΔΟ”  με παραδοσιακές στολές υποδέχονταν των κόσμο κερνώντας τον δημιουργήματα πολλά από τα οποία παρασκευάζονταν εκείνη την στιγμή από τις γυναίκες του συλλόγου.

Από μια τέτοια γιορτή δεν θα μπορούσε να λείπει η Κρητική Μουσική και ο χορός για τα οποία φρόντισαν μουσικά και χορευτικά συγκροτήματα. Αποκορύφωμα ο τελευταίος χορός της βραδιάς στον οποίο συμμετείχαν και οι επισκέπτες δημιουργώντας μια τεράστια αλυσίδα –  με τον Δήμαρχο του Πλατανιά Γιάννη Μαλανδράκη πρώτο – γύρω από την πλατεία αλλά και στον κεντρικό δρόμο του Πλατανιά.

Χαιρετίζοντας την βραδιά ο Δήμαρχος Πλατανιά  κ. Γιάννης Μαλανδράκης αναφέρθηκε στο ιδιαίτερο βάρος που δίνει ο Δήμος στη σύνδεση του πρωτογενή με τον τριτογενή τομέα, μέσω της γνωριμίας  Ελλήνων και ξένων επισκεπτών με τα τοπικά μας προϊόντα. Καθώς την γνωριμία με τους ανθρώπους και τον πολιτισμό μας. Στα πλαίσια αυτά  ανέφερε “ θεωρούμε ότι η ένταξη στην φετινή διοργάνωση βιωματικών δραστηριοτήτων με την εμπλοκή των επισκεπτών εξυπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο το στόχο μας. Εκτίμηση την οποία επαληθεύουν οι φίλοι μας που συμμετείχαν στον τρύγο, στο πατητήρι στην παρασκευή προϊόντων. Με γνώμονα τα παραπάνω σχεδιάζουμε και προχωράμε”.

Από την πλευρά του ο  Αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Απόστολος Βουλγαράκης συνεχάρει τον Δήμο Πλατανιά για την πρωτοβουλία να ενισχύσει το βιωματικό χαρακτήρα του Φεστιβάλ τονίζοντας ταυτόχρονα την ιδιαίτερη αξία που έχει η επαφή των επισκεπτών του τόπου με όλο τον κύκλο παραγωγής των προϊόντων που δοκιμάζουν.

Το χώρο του φεστιβάλ επισκέφτηκε και ο Χανιώτης Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Καταναλωτή κ. Αντώνης Παπαδεράκης ο οποίος αφού ξεναγήθηκε από το Δήμαρχο Πλατανιά  συνεχάρη τους διοργανωτές και προέτρεψε τον δήμαρχο για ανάπτυξη και διεύρυνση του θεσμού.

Η δεύτερη μέρα του Φεστιβάλ ( Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2016) συνεχίστηκε  στην είσοδο του εμπορικού κέντρου OLEA στον Πλατανιά . Εκατοντάδες επισκεπτών είχαν την δυνατότητα της συμμετοχής σε μια ανοιχτή οινογευσία τοπικών κρασιών σε συνεργασία με το Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης. Διαδικασία που  κέρδισε τους συμμετέχοντες οι οποίοι ενθουσιάστηκαν από την ποιότητα των τοπικών κρασιών. Παράλληλα οι επισκέπτες του φεστιβάλ απόλαυσαν τα κεράσματα των διοργανωτών με τοπικά προϊόντα. Τέλος για μια ακόμη βραδιά το  ρακοκάζανο υπήρχε πόλος έλξης και ενδιαφέροντος.

Ο Δήμος Πλατανιά  με την ολοκλήρωση του 6ου Φεστιβάλ “Γη- Πολιτισμός-Τουρισμός”  θέλει να ευχαριστήσει για την ιδιαίτερα  επιτυχημένη διοργάνωση : 

Τους συνδιοργανωτές και συγκεκριμένα την Περιφέρεια Κρήτης και προσωπικά τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη για την σταθερή υποστήριξη του στην ανάπτυξη από την γέννηση του Φεστιβάλ ,καθώς και το ΕΒΕ Χανίων και τον πρόεδρο του Ιωάννη Μαργαρώνη για την επίσης σταθερή υποστήριξη.
Την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Πλατανιά και ιδιαίτερα τον πρόεδρο της κ. Αντώνη Καπνισάκη για την καθοριστική συμβολή στην διοργάνωση, καθώς και τον εντεταλμένο σύμβουλο τουρισμού του Δήμου κ.Πέτρο Μαρινάκη.
Τον σύλλογο επαγγελματιών Δήμου Πλατανιά «Ο ΙΑΡΔΑΝΟΣ» και προσωπικά τον πρόεδρο του Αντώνη Κοκολοδημητράκη καθώς και τον πρόεδρο της τοπικής ενότητας Πλατανιά κ. Θρασύβουλο Μαράκη για την υποδειγματική συνεργασία τους.
Τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πλατανιά που για ακόμη φορά συνέβαλε τα μέγιστα για την επιτυχία του φεστιβάλ αλλά και για την φιλοξενία των επισκεπτών.
Το χρυσό  χορηγό του Φεστιβάλ, το Ξεν/χειο  AVRA Imperial  που στρατηγικά στηρίζει τις δράσεις μας τα τελευταία χρόνια. 
Τους  χορηγούς  του Φεστιβάλ που συνέβαλαν   στην εξασφάλιση των καλύτερων όρων υλοποίησης του.

Τους μουσικούς Μαραγκάκη Γιάννη / λύρα,  Κωνσταντουδάκη Ανδρέα /λαούτο, Κοντεκά Κυριάκο /ασκομαντούρα  για τις όμορφες μουσικές που μας χάρισαν.
Τα μέλη των παραδοσιακών και χορευτικών συλλόγων Λαογραφικός όμιλος Χανίων -Σύλλογος Παραδοσιακών Χορών   “Ζάλος”- Χορευτικός  Σύλλογος “Πελασγοί” -Μουσικοχορευτικός  Όμιλος Πλατανιά – Παραδοσιακή συντροφιά δυτικής Κρήτης “Ονειροκρήτες” δημιούργησαν μια μοναδική ατμόσφαιρα.
Την παρέα του πολιτιστικού συλλόγου “Το Ρόδο” που αναβίωσε το παραδοσιακό καφενείο χαρίζοντας απλόχερα Κρητική φιλοξενία. 
Το Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης και προσωπικά τον πρόεδρο του Νίκο Καραβιτάκη για την άμεση ανταπόκριση πραγματοποίησης μιας ακόμα Οινογευσίας για τους επισκέπτες μας.
Τον Σύλλογο Παραδοσιακών Αποσταγματοποιών Χανίων και ιδιαίτερα τον πρόεδρο του κ. Γιώργο Σταματάκη.

Tη  διοίκηση του Προμηθευτικού Καταναλωτικού Συνεταιρισμού ΙΝΚΑ για την παραχώρηση του χώρου του στην πλατεία του Πλατανιά και το εμπορικό κέντρο OLEA και την διοίκηση της εταιρείας Κρητικά Ακίνητα  για την φιλοξενία της δεύτερης μέρας του φεστιβάλ στο χώρο τους. 
Τους καταστηματάρχες του Πλατανιά για τις διευκολύνσεις και την υποστήριξη που προσέφεραν για την υλοποίηση του Φεστιβάλ. 
Τα τοπικά ΜΜΕ που συνέβαλαν καθοριστικά για την επικοινωνία των δράσεων μας.

Πιστεύοντας στην στέρεα σχέση που πρέπει να αναπτύσσει ο επισκέπτης με τον τόπο, τα προϊόντα, τους ανθρώπους του  ξεκινάμε τον σχεδιασμό για το 7ο Φεστιβάλ Γη, Πολιτισμός, Τουρισμός. Ένα φεστιβάλ που θα το χαρακτηρίζει ο πλούτος των  βιωματικών δράσεων του.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook