Έργα ύψους 10 εκ. ευρώ διεκδικεί ο δήμος Χανίων από το ΕΠ Κρήτης 2014-2020. Τα έργα αυτά αφορούν σε πλήθος τομέων με στόχο τη δημιουργία ενός αστικού κέντρου που θα πλησιάζει την εικόνα ενός δήμου που όλοι οραματίζονται.

Τα έργα που πρότεινε ο δήμος μετά από διαβούλευση 3 μηνών με φορείς, διατυπώνονται στην πρόταση στρατηγικής βιώσιμης ανάπτυξης (ΒΑΑ) που ψηφίστηκε ομόφωνα σήμερα στο δημοτικό συμβούλιο Χανίων, που συνήλθε εκτάκτως προκειμένου να προλάβει ο δήμος την εκπνοή της προθεσμίας υπόβολής της πρότασης σε δυο ημέρες. Κατά τη συνεδρίαση πάντως εκφράστηκαν αντιδράσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης για ελλιπή ενημέρωση του σώματος σχετικά με την πρόταση αυτή, ωστόσο την υπερψήφισαν.

Όπως είπε ο δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας, μόνο οι δήμοι Χανίων και Ηρακλείου συμμετέχουν σε αυτό το πρόγραμμα που φτάνει τα 23.937.500 ευρώ. Στην περίπτωση των Χανίων, αφορά στα όρια του πρώην δήμου. Για τη σύνταξη της πρότασης αξιοποίηθηκαν παλιές μελέτες ενώ προβλέφθηκε και εκπόνηση νέων μελετών εφόσον το πρόγραμμα εγκριθεί. Μερικοί μόνο από τους φορείς με τους οποίους ο δήμος διαβουλεύτηκε ήταν το Πολυτεχνείο Κρήτης, το ΤΕΙ, φορείς τουρισμού, το ΜΑΙΧ, το ΕΒΕΧ, το ΤΕΕ ΔΚ κά.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Ξανθουδάκης, τόνισε πόσο εκτεταμένη και χρονοβόρα ήταν η διαβούλευση και πως μέχρι χθες έρχονταν συνεχώς νέες προτάσεις από φορείς. Όπως είπε πρόκειται για ένα πρόγραμμα που αφορά στην πόλη όπως την ονειρευόμαστε. Έγινε προσπάθεια να αξιοποιηθούν προτάσεις για σημαντικά έργα, αναφέροντας ενδεικτικά:

Την υλοποίηση του πάρκου Ειρήνης και Φιλίας με το δημοτικό πάρκο, την αποκατάσταση του ρολογιού που βρίσκεται στον δημοτικό κήπο, την αξιοποίηση του θεάτρου που βρίσκεται εντός του πάρκου Ειρήνης και Φιλίας, την αναμόρφωση της οδού Χάληδων για την οποία υπάρχει μια μελέτη περίπου 1 εκ. ευρώ και αν δεν ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα είναι πολύ δύσκολο να υλοποιηθεί με άλλο τρόπο, την αντιμετώπιση των καιρικών φαινομένων, το περιβάλλον, την επιχειρηματικότητα, τη δημιουργία ποδηλατοδρόμων και πεζόδρομων και πολλά άλλα. 

Δείτε συνοπτικά την πρόταση Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του δήμου Χανίων

Ο αρμόδιος υπηρεσιακός υπάλληλος κ. Παππάς, υπογράμμισε ότι οι υπηρεσίες έψαξαν μελέτες που υπήρχαν καθώς και έργα που έπρεπε να γίνουν προκειμένου να αλλάξει η πόλη. Η διαδικασία άρχισε από τον Μάιο και με χρονικό περιθώριο 3 μηνών για τον ορισμό μιας στρατηγικής που στόχο θα έχει την αναζωογόνηση του αστικού κέντρου. Ο δήμος θα είναι ένας ενδιάμεσος κρίκος μεταξύ φορέων που θέλουν να χρηματοδοτηθούν από το ΠΕΠ Κρήτης και  περιφέρειας. Στο πρόγραμμα αυτό χρηματοδοτούνται για παράδειγμα, έργα που αφορούν στην τεχνολογία πληροφορικής και επικοινωνιών, σε μνημεία, σε αναπλάσεις, στην για πρώτη φορά τόνωση της επιχειρηματικότητας, στην κατάρτιση και την εκπαίδευση.

Οι δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης επέκριναν την έλλειψη ενημέρωσης καθώς και τη μη συμμετοχή τους στη διαβούλευση, ωστόσο υπερψήφισαν μια τόσο σημαντική για τα Χανιά πρόταση. Συγκεκριμένα ο κ. Τσαπάκος ανέφερε ότι η συζήτηση αυτή δεν θα έπρεπε να γίνει σε έκτακτη συνεδρίαση, καθώς οι σύμβουλοι κατάφεραν να ρίξουν μόλις μια γρήγορη ματιά. Ωστόσο, θα ψηφίσουν την πρόταση ελπίζοντας στην ευκαιρία για πληρέστερη ενημέρωση του σώματος.

Ο κ. Παπαδογιάννης από την πλευρά του έκανε λόγο για ελαφρότητα με την οποία η δημοτική αρχή έφερε την πρόταση στο Δ.Σ. δυο μέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή ενός τόσο σοβαρού θέματος. Επέκρινε δε, το γεγονός ότι δεν υπήρξε εκτενής διαβούλευση με τα μέλη των δημοτικών παρατάξεων και τόνισε πως δεν θα αρνηθεί την ψήφιση της πρότασης για ένα τόσο σημαντικό θέμα, γνωρίζει όμως, όπως είπε ότι η επόμενη δημοτική αρχή θα μπορέσει να διορθώσει, να προσθέσει και να συμπληρώσει δράσεις και προτάσεις, καθώς από την εμπειρία του αυτή η διαδικασία είναι τόσο μακρά που αφορά ουσιαστικά έργα που δεν θα προλάβει να υλοποιήσει η παρούσα δημοτική αρχή.

Ο κ. Σαρρής είπε ότι κανείς από την αντιπολίτευση δεν έχει ολοκληρωμένη άποψη και πως πράγματι θα μπορούσε η διαδικασία να έχει γίνει καλύτερα. Ωστόσο, δικαιολόγησε ό,τι συνέβη κατανοώντας όπως είπε τον φόρτο εργασίας. Κατέληξε με την ελπίδα, στα επόμενα βήματα που θα εκειδικεύονται τα έργα να δίνεται η δυνατότητα ενός πιο ουσιαστικού διαλόγου. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook