Μήπως άρχισε ξαφνικά να πονάει ο ώμος σας; Δεν μπορείτε να κοιμηθείτε το βράδυ; Το χέρι σας σηκώνετε όλο και πιο δύσκολα;

Πολλά μπορεί να έχουν συμβεί και ένα από αυτά είναι ο παγωμένος ώμος. Όχι δε σημαίνει ότι πάγωσε το χέρι σας, απλώς έχει αρχίσει μια «φλεγμονή» μέσα στον ώμο σας που οδηγεί σε πόνο και σταδιακή αγκύλωση. 

Αν και δεν έχουμε ακόμα όλες τις απαντήσεις γιατί συμβαίνει υπάρχουν αρκετά στοιχεία πότε είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί.
Μπορεί να ξεκινήσει αυτόματα χωρίς κάτι να κρύβεται από κάτω, αλλά αν έχει υπάρξει πρόσφατος τραυματισμός, χειρουργείο ή ακινητοποίηση του ώμου είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί, ειδικά αν πάσχετε από διαβήτη, προβλήματα με το θυρεοειδή, αυχεναλγία, καρδιαγγειακές παθήσεις, Parkinson, κ.α. Το χαρακτηριστικό αυτής της πάθησης είναι ότι ο ασθενής δε μπορεί να κινήσει τον ώμο του είτε μόνος του είτε με τη βοήθεια άλλου.

Συνήθως ξεκινάει με πόνο στην περιοχή του ώμου που σταδιακά θα γίνει πιο ενοχλητικός, δεν θα σας αφήνει να κοιμάστε εύκολα το βράδυ και το χέρι θα κινείται όλο και πιο δύσκολα. Αυτό είναι η φάση του «παγώματος» (6 εβδομάδες με 9 μήνες), μετά θα ακολουθήσει ο «παγωμένος ώμος» (4 με 6 μήνες) που θα ελαττωθεί ο πόνος αλλά το χέρι θα παραμείνει δυσκίνητο και τέλος το «ξεπάγωμα» (5 μήνες έως 2 χρόνια) που σταδιακά θα καταφέρετε να ξαναχρησιμοποιήσετε το χέρι σας σχεδόν όπως παλιά. Αν εμφανιστεί στον άλλο ώμο, δυστυχώς συνήθως θα είναι μετά, αφού «ξεπαγώσει» ο πρώτος.

Θα γίνετε καλά;

Καλά νέα, ναι θα γίνετε καλά. Ακόμα και χωρίς ιατρική παρέμβαση, αλλά θα πρέπει να έχετε την υπομονή να περιμένετε για 2 με 3 χρόνια. Ο ορθοπαιδικός σας όμως μπορεί να βοηθήσει να «γίνετε όπως πριν» και να προλάβει να μη συμβεί το ίδιο ξανά στον άλλο σας ώμο.
Αρχικά, θα σας βοηθήσει στον πόνο με φαρμακευτική αγωγή, φυσικά μέσα και ενδοαρθρικές ενέσεις. Τι πιο σημαντικό από το να μην πονάτε;

Επίσης σε συνεργασία με το φυσικοθεραπευτή σας θα καταστρώσει το απαραίτητο πρόγραμμα ασκήσεων για την αποκατάσταση της κίνησης. Το σημαντικό όμως είναι ότι πλέον σε περιπτώσεις που η συντηρητική θεραπεία δεν αποδίδει υπάρχει η δυνατότητα της αρθροσκοπικής αντιμετώπισης του προβλήματος. 
 

 Απεικόνιση με το αρθροσκόπιο ενός φυσιολογικού ώμου αριστερά και ενός παγωμένου ώμου δεξιά.

Η αρθροσκόπιση του ώμου είναι μια σύγχρονη ελάχιστα επεμβατική μέθοδος με πολύ καλύτερα αποτελέσματα από την κλασική κινητοποίηση με μέθη, δηλαδή τη βίαιη κινητοποίηση του ώμου ενώ είστε ναρκωμένοι. Μέσα από μικρές τρύπες γύρω από τον ώμο μια κάμερα (αρθροσκόπιο) και εξειδικευμένα εργαλεία εισέρχονται στον ώμο και «απελευθερώνουν» τον ώμο σας. Αμέσως μετά το χειρουργείο μόλις ξυπνήσετε, θα εντυπωσιαστείτε ότι το χέρι σας μπορεί να κάνει τα πάντα, θα έχει πλήρες εύρος κίνησης. Η νοσηλεία είναι ημερήσια, δηλαδή την ίδια μέρα θα πάτε σπίτι σας. Βέβαια αυτό θα πρέπει να διατηρηθεί με τη συνέχιση της έντονης φυσικοθεραπείας κάτω από τη στενή παρακολούθηση της ομάδας ιατρού-φυσικοθεραπευτή.

του Γεώργιου Π. Λαγουδάκη MD, MSc Χειρουργού Ορθοπαιδικού

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook