Η Πανελλήνια Ένωση     Γενικών    Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Κλεισθένης», με αφορμή την πρόταση του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την τροποποίηση του άρθρου του νόμου Ν. 4369/2016 και την «επιβολή» Διοικητικών και Αναπληρωτών Γραμματέων στους Δήμους με ταυτόχρονη αφαίρεση της δυνατότητας άσκησης των καθηκόντων του Δημάρχου, των αντιδημάρχων και των Γενικών Γραμματέων των Δήμων, εκφράζει την πλήρη αντίθεση και διαφωνία της στην επιχειρούμενη προσπάθεια υλοποίησης της ως άνω πρότασης, η οποία θίγει στην πράξη την αυτοτέλεια των Δήμων και καταργεί το Αυτοδιοίκητο αυτών το οποίο –ως γνωστόν – είναι κατοχυρωμένο συνταγματικά.

Παράλληλα, καλεί την πολιτική ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου όπως δεσμευτεί άμεσα και κατηγορηματικά για την απόσυρση της σχεδιαζόμενης ρύθμισης, η οποία, αν μη τι άλλο, συνιστά θεσμικό ατόπημα που θέτει σε αμφισβήτηση τον ίδιο το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σχολιάζοντας την προωθούμενη ρύθμιση του ΥΠΕΣ, ο Πρόεδρος της Ένωσης Γενικών Γραμματέων κ. Μιχ. Χρηστάκης – ΓΓ Δ. Διονύσου και ο αντιπρόεδρος αυτής, κ. Γαβριήλ Κουρής – ΓΓ Δήμου Πλατανιά, επισημαίνουν πως «η επίλυση των πολλών και σοβαρών προβλημάτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, απαιτεί από πλευράς Υπουργείου τη διαμόρφωση συνθέσεων και συναινέσεων σε όλα τα επίπεδα και, σε κάθε περίπτωση, όχι προσχηματικό διάλογο και προειλημμένες αποφάσεις με προώθηση διατάξεων τύπου «bypass» που στοχεύουν στο θεσμικό “καπέλωμα” της Αυτοδιοίκησης».

Τέλος, οι κ.κ. Χρηστάκης και Κουρής τονίζουν πως «η Πανελλήνια Ένωση Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θεωρεί αναγκαία – και γι’ αυτό διεκδικεί – τη διεύρυνση του εν ισχύ θεσμού του Γενικού Γραμματέα σε όλους τους Δήμους της χώρας, ανεξαρτήτως πληθυσμού, πρόταση η οποία – είχε τεθεί επανειλημμένως και τεκμηριωμένα από την Ένωση ΓΓ, με σειρά υπομνημάτων και παραστάσεων, προς όλες τις πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών από το 2011 έως και σήμερα και η οποία – έχει συμπεριληφθεί στο σχετικό πολυνομοσχέδιο του αρμόδιου Υπουργείου Εσωτερικών που αναμένεται να προωθηθεί προς ψήφιση στη Βουλή των Ελλήνων το επόμενο χρονικό διάστημα».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook