Τον αγρότη φαίνεται ότι υποδυόταν ο στυγερός δολοφόνος Αντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ, αφού θεωρεί ότι χρησιμοποιούσε ένα αγρόκτημα στην πόλη Ρένα, περίπου 160 χιλιόμετρα βόρεια του Όσλο για να φτιάχνει τους εκρηκτικούς μηχανισμούς με λίπασμα.

Χθες η αστυνομία προκάλεσε ελεγχόμενη έκρηξη εκρηκτικών υλών που βρέθηκαν σε χώρο προσωρινής αποθήκευσης αγροκτήματος μισθωμένου από τον Μπράιβικ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της, είπε ότι κανείς δεν τραυματίστηκε στην ελεγχόμενη επιχείρηση.

Παράλληλα, στο φως τις δημοσιότητας βγαίνουν λεπτομέρειες από τις πρώτες ώρες μετά τη σύλληψη του Μπράιβικ, αναφέρει το protothema.gr. Ο δράστης είχε ένα αίτημα: να αναλάβει την υπεράσπισή του ο Νορβηγός δικηγόρος Γκάιρ Λίπεσταντ.

Ο Λίπεσταντ είναι γνωστός στη χώρα του καθώς ήταν συνήγορος υπεράσπισης σε μία δολοφονία με ρατσιστικά κίνητρα, όμως ο Μπράιβικ προφανώς δεν γνώριζε άλλες λεπτομέρειες του βιογραφικού του όταν ζήτησε να τον υπερασπιστεί. Ο Λίπεσταντ είναι μέλος του Εργατικού Κόμματος, τις πολιτικές του οποίου ο δράστης της διπλής επίθεσης απεχθάνεται.

\”Κάποιος πρέπει να κάνει αυτή τη δουλειά\”, δήλωσε ο Λίπεσταντ σε συνέντευξη Τύπου.

Ο δικηγόρος, που ενημερώθηκε για την επιθυμία του Μπράιβικ μέσω της αστυνομίας μία ημέρα μετά τη διπλή επίθεση της Παρασκευής, δήλωσε ότι πέρασαν 10 με 12 ώρες μέχρι να αποφασίσει αν θα αναλάβει την υπεράσπισή του.

\”Η πρώτη μου αντίδραση ήταν ότι είναι πολύ δύσκολο\”, επεσήμανε ο Λίπεσταντ. \”Όμως στη συνέχεια το συζήτησα με την οικογένειά μου, τους φίλους και τους συναδέλφους μου και αποφασίσαμε ότι σήμερα πρέπει να σκεφτούμε τη δημοκρατία και αν έλεγα \’όχι\’ σε αυτή τη δουλειά, τότε θα έλεγα \’όχι\’ στη δημοκρατία\”.

Παρόλα αυτά ο Λίπεσταντ παραδέχθηκε ότι ο πελάτης του, που από την Παρασκευή οπότε συνελήφθη δεν έχει καμία επαφή με τον έξω κόσμο, μάλλον δεν γνωρίζει τις πολιτικές του πεποιθήσεις.

Ο Λίπεσταντ, 47 ετών, φάνηκε να υπερασπίζεται με αμηχανία έναν κατά συρροή δολοφόνο που υπεραμύνθηκε των θέσεών του με ένα μανιφέστο που δημοσιοποίησε στο διαδίκτυο. \”Δουλειά μου ως δικηγόρος δεν είναι να κηρύσσω το πολιτικό του μήνυμα\”, υπογράμμισε ο δικηγόρος, ενώ πρόσθεσε ότι ο πελάτης του μοιάζει να είναι \”παράφρων\”.

Μέχρι να αναλάβει την υπόθεση του Μπράιβικ, ο Λίπεσταντ ήταν γνωστός στη Νορβηγία επειδή είχε υπερασπιστεί τον Ολε Νικολάι Κβίσλερ, ο οποίος εκτίει ποινή κάθειρξης 17 ετών για τη δολοφονία του 15χρονου Μπένταζμιν Χέρμανσεν ο πατέρας του οποίου ήταν Αφρικανός.

Ο Λίπεσταντ δήλωσε ότι δεν έχει αποφασίσει αν θα επιδιώξει να υπερασπιστεί τον Μπράιβικ λέγοντας ότι δεν έχει σώας τας φρένας, αν και \”όλη αυτή η υπόθεση δείχνει ότι είναι παράφρων\”.

Αν τελικά κριθεί έπειτα από ψυχολογική εξέταση ανίκανος να δικαστεί, ο Μπράιβικ ενδέχεται να μείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα κλεισμένος σε ψυχιατρική κλινική, αλλά όχι σε φυλακή.

Ο δικηγόρος του παραδέχθηκε ότι ο Μπράιβικ ίσως να μην συμφωνήσει με αυτή την τακτική. \”Θα είναι δίλημμα να εξετάσουμε ιατρικά θέματα γιατί πιστεύει ότι είναι ο μοναδικός στον κόσμο που καταλαβαίνει την αλήθεια για το πώς κινούνται τα πράγματα\”, δήλωσε ο Λίπεσταντ.

Αν πάντως ο Μπράιβικ δεν δεχθεί τις συμβουλές του, ο Λίπεσταντ δήλωσε ότι  \”μπορεί να βρει άλλο δικηγόρο\”.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook