Είχα την Θεία τύχη να συμμετάσχω φέτος, στην 9η γενική συνέλευση των μελών του Διαζώματος, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Επίδαυρο από 16/9/16 έως 19/9/16.

Ακολουθώ το Διάζωμα, ( http://www.diazoma.gr/GR/Page.asp?id=1537 ), από ιδρύσεως του, όμως πρώτη φορά ανταποκρίθηκα θετικά στην πρόσκληση να συμμετάσχω σ΄αυτή την διαδικασία.

Και αυτό το έκανα για δυο λόγους: πρώτον, για να έχω την ευκαιρία να ενημερωθώ εκτενέστερα για το σημαντικό έργο, το οποίο παρακολουθώ και στηρίζω από απόσταση, και  που τόσο σεμνά κι αθόρυβα παράγει εδώ και 8 χρόνια το Διάζωμα. Και δεύτερον, για να γνωρίσω επί τέλους κι από κοντά τον εμπνευστή και δημιουργό του, τον  Σταύρο Μπένο. 

Οι εμπειρίες που βιώσαμε όλοι εμείς οι 600 και πλέον σύνεδροι, τις 3 αυτές ημέρες στο Ναύπλιο, και στα 3 επιβλητικά αρχαία θέατρα, (Άργους, Επιδαύρου, μικρής Επιδαύρου), όπου πραγματοποιήθηκαν οι συνεδρίες της γ.συνέλευσης, ξεπέρασαν κατά πολύ τις θετικές προσδοκίες μου.

Η συνέλευση αυτή, χωρίς υπερβολή, λίγο ήθελε να εξελιχθεί σε Εθνοσυνέλευση, καθώς αρκετοί ομιλητές ξεκινώντας τον χαιρετισμό τους μπερδεύονταν λέγοντας : «βρισκόμαστε εδώ στην Εθνοσυνελ…», και αντιλαμβανόμενοι τι πήγαιναν να πουν σταματούσαν, διόρθωναν και συνέχιζαν…Εξέφραζαν έτσι ίσως μια βαθύτερη σκέψη που πέρασε είμαι βέβαιη από πολλών τον νου.

Ότι δηλαδή έναν τέτοιο ηγέτη χρειαζόταν να έχει η πατρίδα σήμερα. Έναν ηγέτη του μεγέθους του Σταύρου Μπένου, ο οποίος δεν λέει λόγια, αλλά μιλά με τα έργα του. Έναν ηγέτη σεμνό και ταπεινό έως ακραία, ο οποίος έχει όραμα, συγκεκριμένο όραμα, το εκφράζει με πάθος και με ξεκάθαρο λόγο, πείθει, εμπνέει, και ξεσηκώνει νέους και μεγαλύτερους, επιστήμονες κι απλούς πολίτες,  και δημιουργούν όλοι μαζί, εδώ και 8 χρόνια ένα σπουδαίο έργο. 

Καταγράφουν αυτό το τιτάνιο έργο και μας το παρουσιάζουν οπτικοποιημένο στην συνέλευση και παθαίνουμε εμείς το κατιτίς…που μας κάνει να θέλουμε να μετέχουμε με ακόμη περισσότερο πάθος, αυτού του οράματος και της κοινής προσπάθειας για υλοποίηση του, και με όλες μας τις δυνάμεις.

Μας κάνει να θέλουμε να λέμε, ήμουν κι εγώ εκεί, και εν τέλει να λέμε με μεγάλη υπερηφάνεια: είμαι ΔΙΑΖΩΜΑΤΙΚΟΣ!!! 

Με σιγουριά λέω ότι ολόκληρο υπουργείο πολιτισμού εάν καλούνταν σήμερα να κάνει έναν απολογισμό έργου, αντίστοιχης 8ετίας, όχι μόνο θα υστερούσε σε επίπεδο τρόπου άψογης παρουσίασης του, αλλά και ΔΕΝ θα είχε να επιδείξει τόσο μεγάλο και τόσο σημαντικό έργο.
Τόσο σε επίπεδο υλοποίησης έργων όσο και προγραμματισμού έργων, τα οποία όμως έργα είναι δρομολογημένα κι όχι μόνο στα χαρτιά…

Το έργο του Διαζώματος είναι τιτάνιο, αν σκεφτεί κανείς ότι είναι ένα απλό σωματείο κι όχι ένας κρατικός θεσμός, με ό,τι αυτό σημαίνει…
Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουν όσα προσωπικά βίωσα, αλλά και με σιγουριά πιστεύω βίωσαν όλοι οι Διαζωματικοί, αυτό το τριήμερο πολιτιστικού εμβαπτίσματος και πνευματικής ανάτασης.

Αυτό που μπορώ μόνο να πω μετά και την παραπάνω βιωματική εμπειρία, στον καθένα που διαβάζει αυτές τις λίγες γραμμές, είναι: γίνε κι εσύ σήμερα ένας Διαζωματικός και θα γίνεις χρήσιμος και υπερήφανος όσο δεν φαντάζεσαι. Το Διάζωμα σε περιμένει και σε  χρειάζεται!

Ευχαριστίες από βάθους ψυχής Σταύρο Μπένο! να΄σαι καλά, σε χρειαζόμαστε, σε χρειάζεται η Πατρίδα ως θεματοφύλακα του πολιτισμού της, και όχι μόνο…εύχομαι!
Καλή αντάμωση του χρόνου στην Θράκη μας και στην αρχαία Μαρώνεια!

Ελένη Βουγιουκαλου -Διαζωματική

Σημ:Το Διάζωμα εργάζεται για την ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων, την εξεύρεση πόρων για την αναστήλωση τους και την ένταξή τους στην καθημερινότητα μας. www.diazoma.gr 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook