Οι Σουδιανοί τίμησαν και φέτος την συμπλήρωση 37 ετών από την  έκρηξη που σχεδόν ισοπέδωσε την Σούδα

Σε κλίμα συγκίνησης τελέστηκε σήμερα το πρωί  στο λιμάνι της Σούδας εκδήλωση για την έκρηξη που συγκλόνισε την Σούδα την 1η Οκτωβρίου 1979 όταν ανατινάχτηκε το μότορσιπ «Πανορμίτης» που ήταν στο λιμάνι.  

Η εκδήλωση μνήμης που διοργανώθηκε από την Δημοτική Ενότητα, τον Πολιτιστικό Σύλλογο, τον Σύλλογο καταστηματαρχών και την εκκλησία της Σούδας, ξεκίνησε με δέηση.

Ακολούθησαν χαιρετισμοί από εκπροσώπους των διοργανωτών, ενώ για το ιστορικό πλέον γεγονός μίλησε η φιλόλογος Μαρία Βενιανάκη, 

Στον χώρο υπήρχε έκθεση φωτογραφιών από την πόλη της Σούδας μετά την έκρηξη του πλοίου.

Παρόντες ήταν κάτοικοι, εκπρόσωποι του Δήμου Χανίων, αρχών και φορέων

Μια συνοπτική περιγραφή των αποτελεσμάτων της έκρηξης στο γεμάτο από δυναμίτη και άλλα έκρηκτικά, μοτορσιπ δίνει η εφημερίδα «Τα Νέα» την επομένη ημέρα από την έκρηξη:

« Ένας νεκρός, 130 τραυματίες, από τους οποίους τρεις βαριά, και τρεις ακρωτηριασμένοι, δύο αγνοούμενοι, ολόκληρη η προβλήτα, χίλια αυτοκίνητα, δεκάδες σπίτια και καταστήματα, ηλεκτρικό και τηλεπικοινωνιακό δίκτυο κατεστραμμένα, είναι ο τρομακτικός απολογισμός από τη φοβερή έκρηξη που σημειώθηκε χτες το πρωί στο μότορσιπ “Πανορμίτης” μέσα στο λιμάνι της Σούδας».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο “Πανορμίτης” μετέφερε εκατοντάδες  φιάλες με υγραέριο, κιβώτια με δυναμίτιδα, βαρέλια με βενζίνη καθώς και άλλες εκρηκτικές ύλες, αλλά και διάφορα εμπορεύματα.

Λίγο μετά τις 8:30 το πρωί και ενώ το πλοίο ήταν στο τότε λιμάνι εκδηλώθηκε πυρκαγιά. Λϊγα λεπτά μετά ακολούθησαν μικρές εκρήξεις και περίπου στις 9 παρά τέταρτο μια απίστευτη έκρηξη απο την οποία ο μεν “Πανορμίτης” εξαφανίστηκε, ενώ η πόλη της Σούδας υπέστη τεράστιες καταστροφές.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook