«Από πολλές πηγές ακούγεται πως για τα επιχειρηματικά τουλάχιστον δάνεια θα ακολουθηθεί η φιλοσοφία διάσωσης του ομίλου Μαρινόπουλου, με κούρεμα απαιτήσεων, πάγωμα υποχρεώσεων και δάνεια με μηδενικά επιτόκια. Το πρώτο βήμα στην κατεύθυνση αυτή θα γίνει μόλις οριστικοποιηθεί το νομικό πλαίσιο που θα απαλλάσσει τα τραπεζικά στελέχη από ποινικά προβλήματα, όταν λοιπόν αυτό γίνει θα γνωρίζουμε και περισσότερα. Το μόνο βέβαιο στις μέρες μας είναι πως το καράβι δεν προχωρά πια, έπιασε ξέρα. Η αγορά στέγνωσε, το ίδιο και τα κρατικά ταμεία. Η μέρα της κρίσης πλησιάζει». Αυτά έγραφα πριν λίγες εβδομάδες (Κ.Ε. 7/9/2016), καθώς με δεδομένο πως το φετινό καλοκαίρι μικρή μονάχα ανάσα έδωσε σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, ο χειμώνας αναμένεται κάτι παραπάνω από βαρύς.

Όπως είναι γνωστό, τα τελευταία χρόνια οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία αυξάνουν με ρυθμό ένα δισεκατομμύριο ευρώ τον μήνα, ξεπερνώντας τον Αύγουστο τα 91 δις ευρώ. Αυτό από μόνο του αναδεικνύει το αδιέξοδο που έχουμε περιέλθει και από το οποίο, αν δεν αλλάξουμε μυαλά, κανένα μνημόνιο δεν μπορεί να μας ανασύρει. Την ίδια ώρα το θέμα των κόκκινων δανείων παραμένει σαν ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια του τραπεζικού μας συστήματος απειλώντας τις με νέα ανακεφαλαιοποίηση, η οποία σύμφωνα με τους νέους κανόνες θα γίνει εις βάρος των καταθέσεων.

Όλα δείχνουν πως όσοι δεν έχουν «σηκώσει τα χέρια ψηλά» και προσπαθούν ακόμα να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους λυγίζουν από το διπλό χτύπημα: την υπερφορολόγηση και τις υψηλές τραπεζικές τους υποχρεώσεις. Καθώς το άχρηστο και αχόρταγο κράτος μας απειλεί με κατασχέσεις, ακόμα και με φυλάκιση, προηγείται, οι υποχρεώσεις στις τράπεζες μένουν πίσω. Το κακό με τις τράπεζες είναι πως ενώ άριστα γνώριζαν πως τα ενυπόθηκα δάνεια δόθηκαν με άλλες αξίες και άλλες οικονομικές δυνατότητες, πέρα από την χρονική επιμήκυνση των δανείων (και μάλιστα με πέναλτι στο επιτόκιο!), δεν έκαναν τίποτα. Ασχέτως των άναρθρων κραυγών για «υφαρπαγή» των περιουσιών μας από τους ξένους, το γεγονός των εκατό χιλιάδων απούλητων νεόδμητων διαμερισμάτων, αλλά και οι μαζικές αποποιήσεις κληρονομιάς δείχνουν πως με τα σημερινά δεδομένα, ούτε τζάμπα δεν θέλει κάποιος να αποκτήσει ένα ακίνητο.

Λύση στο αδιέξοδο έρχεται να δώσει η λύση που προτείνει ο επίτιμος πρόεδρος της τράπεζας Πειραιώς κ. Σάλλας, σε μία προσπάθεια να αποσοβηθούν οι μαζικοί πλειστηριασμοί, οι οποίοι το μόνο που θα καταφέρουν είναι να ισοπεδώσουν και επισήμως (στους ισολογισμούς των τραπεζών) τις τιμές των ακινήτων. Ο πολύπειρος τραπεζίτης προτείνει τον διαχωρισμό των στεγαστικών δανείων σε δύο τμήματα. Στο ένα τμήμα η σύμβαση θα μετατρέπεται σε sales & lease back, με μηνιαίο τίμημα σύμφωνο με τις τωρινές δυνατότητες του δανειολήπτη. Στο άλλο τμήμα θα υπάρχει η δυνατότητα αν μετά από πέντε χρόνια οι τιμές των ακινήτων δεν έχουν αποκατασταθεί, να διαγράφεται το μισό. Ιδέα σωτήρια για όλους, μακάρι να υλοποιηθεί.               

kostasp@polefl.gr    

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook