Τη Δευτέρα περίπου 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε διαφορετικά σημεία της πολιτείας Νουέβο Λεόν, πρωτεύουσα της οποίας είναι το Μοντερέι, σημαντικό βιομηχανικό κέντρο του Μεξικού, σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές.

Τουλάχιστον 32 άνθρωποι βρήκαν το θάνατο σε επεισόδια βίας που οι αρχές αποδίδουν σε συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος μέσα σε 48 ώρες στις μεξικανικές πολιτείες Γκερέρο, στο νότο, και Νουέβο Λεόν, στο βορρά, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές της χώρας.

Ανάμεσα στα θύματα είναι πέντε φερόμενοι ως κακοποιοί οι οποίοι σκοτώθηκαν σε ανταλλαγή πυρών με στρατιωτικούς στην πόλη Σαμπίνας, περίπου 120 χλμ. από την Μοντερέι.

Η εγκληματικότητα στην πολιτεία Νουέβο Λεόν έχει κλιμακωθεί μετά τη ρήξη ανάμεσα στο καρτέλ του Κόλπου και εκείνο των πρώην συμμάχων του Zetas, που έχουν ιδρύσει πρώην στρατιωτικοί, επίλεκτοι των ειδικών δυνάμεων του Μεξικού και άλλων χωρών της κεντρικής και νότιας Αμερικής.

Δεκαεπτά άνθρωποι βρήκαν το θάνατο στην πολιτεία Γκερέρο, στο νότιο τμήμα της χώρας.

Μια ομάδα αστυνομικών που περιπολούσε στη διάρκεια της νύχτας της Κυριακής στην πόλη Σακακογιούκα δέχθηκε πυρά από μια ομάδα αγνώστων, ανέφερε ο υπουργός Ασφαλείας της πολιτείας σε ανακοινωθέν του. «Ακολούθησαν καταδίωξη και ανταλλαγή πυρών στην οποία βρήκαν το θάνατο έξι άτομα», ενώ άλλοι δύο υπέκυψαν σε νοσοκομείο και ένας άλλος βρέθηκε ξέψυχος στο εσωτερικό ενός οχήματος. Οκτώ άλλοι άνθρωποι δολοφονήθηκαν σε επεισόδια βίας, ανάμεσά τους δυο αστυνομικοί στο τουριστικό θέρετρο Ακαπούλκο, στις ακτές της χώρας στον Ειρηνικό.

Στην πολιτεία Γκερέρο μαίνονται από τα τέλη του 2010 συγκρούσεις ανάμεσα στη συμμορία Λα Φαμίλια Μιτσοακάνα (η οποία έχει έδρα τη γειτονική πολιτεία Μιτσοακάν) και τους Σταυροφόρους Ιππότες, μια άλλη συμμορία.

Σύμφωνα με πρόσφατο απολογισμό του εγχώριου Τύπου πάνω από 41.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Μεξικό από τα τέλη του Δεκεμβρίου του 2006, όταν ο συντηρητικός πρόεδρος Φελίπε Καλδερόν κήρυξε μια επιχείρηση πάταξης των καρτέλ των ναρκωτικών με τη συμμετοχή περίπου 50.000 στρατιωτικών.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook