Απελπιστική η κατάσταση στη Σομαλία, με τη χώρα να βρίσκεται αντιμέτωπη με το φάσμα του λιμού. Ήδη, από τις αρχές Ιουλίου, 40.000 άνθρωποι έχουν μεταναστεύσει στην πρωτεύουσα αναζητώντας τροφή και νερό.

Τους τελευταίους δυο μήνες, στη σομαλική πρωτεύουσα έχουν φτάσει τουλάχιστον 100.000 πρόσφυγες η Βίβιαν Ταν, εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Σύμφωνα με την HCR, περίπου 1.000 άνθρωποι για να γλιτώσουν από την πείνα φθάνουν καθημερινά στη σομαλική πρωτεύουσα όπου τα αποθέματα τροφίμων είναι ανεπαρκή.

\”Αυτό οδηγεί σε λεηλασίες και ποδοπατήματα. Το αποτέλεσμα είναι πολλοί άνθρωποι, οι πιο αδύναμοι και οι πιο ευάλωτοι να μένουν με άδεια χέρια παρά τις προσπάθειες των ανθρωπιστικών οργανώσεων\”, τονίζει η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Η ξηρασία που πλήττει το Κέρας της Αφρικής, η χειρότερη των τελευταίων 60 ετών, έχει ήδη προκαλέσει το θάνατο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων και απειλεί 12 εκατομμύρια ανθρώπους στη Σομαλία, την Κένυα, την Αιθιοπία, το Τζιμπουτί, το Σουδάν και την Ουγκάντα.

Η κατάσταση είναι πολύ πιο σοβαρή στη Σομαλία, όπου ο ΟΗΕ έχει κηρύξει επισήμως σε κατάσταση λιμού δυο περιοχές του νότου, που ελέγχονται από τους ισλαμιστές Σεμπάμπ, οι οποίοι απαγορεύουν τη πρόσβαση σε ορισμένες ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook