Το προφίλ της «Ανδαλουσιανής… σκύλας» που είναι φαβορί για την ηγεσία του Σοσιαλιστικού κόμματος της Ισπανίας

Η επικεφαλής της περιφέρειας της Ανδαλουσίας, Σουζάνα Ντίαζ, είναι το φαβορί για την αρχηγία στο Σοσιαλιστικό Κόμμα της Ισπανίας μετά την παραίτηση του Πέδρο Σάντσεθ.

Κόρη υδραυλικού και μητέρα ενός παιδιού, η Ντίαζ θεωρείται αυτή που «έσκαψε το λάκκο» στον τέως αρχηγό των Σοσιαλιστών.

Τετ α τετ Ντίαζ – Σάντσεθ

Η Ντίαζ, σύμφωνα με τα ισπανικά ΜΜΕ, είναι αυτή που ενορχήστρωσε την «ανταρσία» 17 επιτελικών  στελεχών του Σοσιαλιστικού Κόμματος που υπέβαλαν την παραίτησή τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την  παραμονή του Σάντσεθ στην ηγεσία του κόμματος.  Σπούδασε Νομική στο Πανεπιστήμιο της Σεβίλης και από το 1997 προσχώρησε στους κόλπους του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Μετά την παραίτηση στην οποία εξαναγκάστηκε ο Πέδρο Σάντσεθ το περασμένο Σάββατο, η Ντίαζ δήλωσε πως «πρωταρχικό είναι να αποκτήσει η χώρα κυβέρνηση». Προς το παρόν, την εξουσία θα ασκεί ένα πρoσωρινό σώμα το οποίο και θα κληθεί να πάρει τη δύσκολη απόφαση αν θα στηρίξει ή όχι τον Μαριάνο Ραχόι.
 
Η 41χρονη Σουζάνα Ντίαζ, αν τελικά διαδεχτεί τον Σάντσεθ, θα είναι η πρώτη γυναίκα που θα ηγηθεί του κόμματος από την ίδρυση του του πριν από 137 χρόνια και η πρώτη γυναίκα που θα ηγηθεί ενός μεγάλου πολιτικού κόμματος στην Ισπανία.

Για τους υποστηρικτές της, η Σουζάνα Ντιαζ είναι πιο ρεαλίστρια από τον Σάντσεθ και λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος στο κόμμα σε αντίθεση με τον Σάντσεθ ο οποίος είχε διχάσει τους Σοσιαλιστές.  

Υπενθυμίζεται ότι, ο Σάντσεθ οδηγήθηκε στην έξοδο μετά την «έκρηξη» στο κόμμα του, έπειτα από μία δραματική κομματική συνεδρίαση χαρακωμάτων μεταξύ των υποστηρικτών και των επικριτών του. 

Ο Σάντσεθ δεχόταν όλο και σφοδρότερη κριτική στην στάση του να μπλοκάρει τον Μαριάνο Ραχόι, ηγέτη του κεντροδεξιού Λαϊκού Κόμματος  στον σχηματισμό κυβέρνησης, και η αποχώρησή του μπορεί να ανοίξει το δρόμο ώστε το Σοσιαλιστικό Κόμμα να διευκολύνει τον Ραχόι δια της αποχής.  

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, ο Ραχόι μπορεί να ξαναγίνει πρωθυπουργός σε κυβέρνηση μειοψηφίας, και η Ισπανία να μην στήσει κάλπες για τρίτη φορά. 

Χάνοντας το απόγευμα του Σαββάτου στην κάλπη που στήθηκε στην ομοσπονδιακή επιτροπή του κόμματος, ο Σάντσεθ υπέβαλε την παραίτησή του. 

 Η «ανταρσία» των μελών της κεντρικής επιτροπής, που υπέβαλαν μαζικά παραίτηση τράβηξε το χαλί κάτω από τον αρχηγό τους, και η μάχη έφτασε στην ομοσπονδιακή επιτροπή του Σαββάτου. 

Εκεί, η ομοσπονδιακή επιτροπή απέρριψε με 172 ψήφους έναντι 107, όπως μεταδίδει η El Pais, την πρόταση διενέργειας έκτακτου συνεδρίου. Αυτό ήταν το θανάσιμο πλήγμα στον Σάντσεθ. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook