Ο υπουργός εθνικής άμυνας Πάνος Καμμένος και ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης θα παραλάβουν σήμερα τα λείψανα των πεσόντων καταδρομέων της 1ης ΜΑΛ Χανίων, που επέβαιναν στο αεροσκάφος «Νοράτλας – Νίκη 4», που καταρρίφθηκε από φίλια πυρά την 21η Ιουλίου 1974 στη Λευκωσία.

Η τελετή παράδοσης των λειψάνων θα πραγματοποιηθεί στο σημείο που έπεσε το αεροσκάφος στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας παρουσία και συγγενών των πεσόντων καταδρομέων και των μελών του πληρώματος. 

Στη συνέχεια, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας και η ελληνική αντιπροσωπεία θα μεταβούν στη Λέσχη Αξιωματικών του Γενικού Επιτελείου της Εθνικής Φρουράς στη Λευκωσία και ακολούθως θα αναχωρήσουν από το αεροδρόμιο της Λάρνακας με προορισμό την Αεροπορική Βάση της Δεκέλειας, όπου θα πραγματοποιηθεί τελετή υποδοχής των λειψάνων. Θα τοποθετηθούν σε οστεοκιβώτια σε διασκευασμένο χώρο και θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση.

Εξάλλου, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Κύπριος υπουργός άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης μεταβαίνει στην Αθήνα για να παραστεί και να απευθύνει χαιρετισμό εκ μέρους της κυπριακής κυβέρνησης στη τελετή υποδοχής των λειψάνων των 16 Ελλαδιτών πεσόντων ηρώων που επέβαιναν στο αεροσκάφος της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Στην τελετή, θα παραστούν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου εθνικής άμυνας και  συγγενείς των πεσόντων. Η τελετή θα πραγματοποιηθεί στην αεροπορική βάση Τατοΐου, όπου θα προηγηθεί επιμνημόσυνη δέηση.

Κατά τη τελετή ο κ. Φωκαΐδης θα απονέμει εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας το Μετάλλιο Εξαίρετης Προσφοράς στους συγγενείς των πεσόντων που δεν έγινε κατορθωτό να ταξιδέψουν στην Κύπρο για την τελετή παράδοσης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook